hirdetés

Karácsonyi szezon: most kezdődik a tánc

Az OKSZ legfrissebb felmérése szerint továbbra is erős forgalomfelfutással lehet számolni az év utolsó hónapjában, ezen belül pedig legnagyobb mértékben a december 12-20. közötti időszakban emelkedik a családi költekezés értéke.
hirdetés

Kép: IKSZ

A hagyományokhoz is igazodva azzal lehet számolni, hogy a decemberi ezüst és arany hétvégékkel övezett időszakban várható a legnagyobb vásárlási roham a boltokban, áruházakban (bár az ezüst hétvége élét tompítja, hogy szombat munkanap, viszont másnap, vasárnap szabad a vásár). Az ajándékok nagy részét, 70-80%-át most fogják megvásárolni a családok, így az ünnepi meglepetésekre szánt költekezés döntő részben a következő napokra összpontosul – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Az ünnepi élelmiszervásárlás legnagyobb hulláma a karácsony előtti héten, a napi csúcsok az aranyhétvégén és az utána következő 2-3 napban várhatók.

Nem érdemes egyébként a karácsonyi bevásárlást a legutolsó pillanatra hagyni, mivel december 24-én a vasárnapi boltzár szabályok nyomán csak déli 12 óráig lehetek nyitva a boltok, áruházak. Ezen a napon a boltok egy része már nem is fog kinyitni, a korai kötelező zárási időpont miatt (elsősorban iparcikkeket árusító üzletek).

Még a decemberen is lök egyet az online kassza

Az OKSZ előrejelzése szerint továbbra is 5-6%-os forgalomnövekedés várható december egészében az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, ezt a már említett legfrissebb felmérés információi is alátámasztják. A hiteles vásárlások ehhez a forgalombővüléshez igazodnak.

2015. korábbi hónapjaiban a bolti, áruházi kiskereskedelem mutatóit felfelé tolta az online pénztárgép rendszer. Az év utolsó hónapjaiban is számolni lehet ezzel, bár hatása már gyengébb a korábbi hónapokénál (az online kasszarendszer 2014. augusztusának végéig épült ki, a KSH pedig a kiskereskedelmi adatsorban a tiszta, nyugtaadással kísért forgalmat méri, így a több nyugtaadás is javít a mérlegen).

5 tipp a sikeres karácsonyi Facebook-kampányhoz
A cégek nem véletlenül készülnek hatalmas kampányokkal és akciókkal az ünnepi időszakra: a felmérések szerint ilyenkor a fogyasztói költések jelentősen nőnek: 16%-kal magasabb az átlagos vásárlások értéke, és fejenként mintegy 30 000 forintot költünk ajándékokra.
Az OKSZ korábban azt jelezte előre, hogy a decemberi költekezés 5-6%-kal bővülhet ebben az évben, értéke elérheti a 940-950 milliárd forintot (2014-ben is 6% felett volt a decemberi költekezés bővülése az előző évhez képest).

Az idei karácsony slágere a fekete péntek volt

Széles a skálája különféle előrejelzéseknek, melyek a családok karácsonyi költekezését vetítik előre. Az értékelésnél figyelembe kell venni, hogy a megkérdezettek milyen körét képezik a vásárlóknak. A karácsonyi ajándékvásárlás eddigi tapasztalatai arra utalnak, hogy alaposan megdobta a kiskereskedelem mérlegét a fekete péntek, amiből november második felében kettőt is meghirdettek a kereskedők.

A legnagyobb megugrás előreláthatóan az online vásárlásokban várható, amiben jelentős szerepet játszott a már említett fekete péntekek hatása is. Úgy tűnik a visszajelzésekből, hogy az ünnepi költekezést alaposan felhúzta ez a reklámfogás, természetesen elsősorban azokon a területeken, ahol a legnagyobb akciós hullámokat meghirdették a nagyáruházak. Az ajándékok legnagyobb része a játékok, könyvek, műszaki cikkek és a ruházatfélék közül jutnak a karácsonyfa alá.

Ha drága is, megéri az adventi vásár
Hetek óta tart az adventi vásár Magyarország több pontján. Az egyik legfelkapottabb hagyományosan a budapesti Vörösmarty téren fogadja a vásárlókat, akik elsősorban a külföldi turisták közül kerülnek ki. Ha drága is, megéri a kereskedőknek a kitelepülés.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo