Így lesz hatékonyabb a Facebook-marketinged

A Facebook-marketing során az egyik legnagyobb kérdés, hogy milyen célzással kezdjünk neki a kampányok beállításának. De mi van akkor, ha rátalálsz egy szűkebb szegmensre, melyből csak úgy dőlnek a konverziók az elején, azonban a célcsoportodat kezded kimaxolni, és a hirdetések megjelenési gyakorisága lassan az egy tucatot súrolja? Ebben az esetben a konverziók száma csökken, az ügyfélszerzés költsége emelkedik, az elérés pedig drágul.

Ilyenkor kell újabb közönségek után nézni. A The Pitch Education blogjának vendégszerzője, Farkas Zsolt öt különböző célzási módszert mutat be, melyekkel jó eséllyel beletrafálsz ismét egy-egy profitot termelő közönségbe.

A lookalike (hasonmás) közönségekről feltételezhetően már hallottál. Ha nem, akkor új világ fog kitárulni előtted! Általában, ha valaki már ismeri a lookalike közönség lehetőségét, akkor a Facebook-oldal lájkolóihoz hasonló közönségeket hoz létre. Léteznek azonban ennél szofisztikáltabb célcsoport-meghatározások is, melyekkel jó eséllyel közelebb kerülhetsz a célodhoz.

Ügyféllista alapú lookalike közönség

Jellemzően minden cégnek megvan a vásárlók e-mail-címe, melyeket sok esetben nem használnak másra, mint hogy havonta küldenek nekik 1-1 spamszagú üzenetet, és úgy hiszik, le is van tudva az e-mail-marketing. Ez azonban nagy hiba!

Sokkal hatékonyabb felhasználási módja is lehetséges az e-mail-listának. Létre lehet hozni egy ún. „egyéni közönséget”, melyben az e-mail-feliratkozóid lesznek.

Vagyis a Facebook összepárosítja az e-mail-címeket a Facebook user ID-kal. (Megj.: általában 30-50 százalékát találja meg a felhasználóknak, mivel, ha valaki nem azzal az e-mail-címmel regisztrált a Facebookra, mint amivel a listán szerepel, akkor a Facebook is tehetetlen.) Utána pedig ezt a listát mintaként felhasználva létre tudsz hozni egy lookalike közönséget, amelyben olyan emberek lesznek, akik hasonlítanak a vásárlóidra.

Azt, hogy mennyire legyenek hasonlóak versus milyen tág legyen a lista, te határozod meg egy 1-től 10-ig terjedő skálán. Értelmszerűen az 1-es esetén a leghasonlóbb emberek kerülnek be a listába, a 10-esnél pedig inkább a mennyiség fog dominálni. (Bár hallottam már olyat, hogy az utóbbi konvertált jobban.)

Kép: 7 blog

Engagement alapú lookalike közönség

Semmi kétség, hogy az engagement (vagyis amikor egy user interaktál a hirdetéseddel) jó indikátora egy kampány/hirdetés sikerességének. Jellemzően korrelációt lehet kimutatni a magas engagament és a sok konverzió között.

Ha valaki interakcióba lép egy hirdetéssel, akkor egyrészt segít nekünk az organikus elérésben, másrészt ez azt mutatja, hogy valami megragadta a figyelmét.

Mondanom sem kell, hogy ezek a userek számunkra sokkal értékesebbek, mint akik simán csak átscrolloznak a hirdetés felett.

Az első lépés, hogy létrehozol egy engagement alapú remarketing-listát (egyéni közönséget), melyet ezután mintának használsz, amikor beállítod a lookalike közönséget. Viszont itt is több opciód van. Videó, lead hirdetés, canvas hirdetés és Facebook-oldal szerint is szegmentálhatsz engagement alapon. Értelemszerűen, ha korábban nem volt lead form-od, vagy canvas hirdetésed, akkor ezek az opciók kiesnek.

Amit én a leggyakrabban használok, az a Facebook-oldal alapú remarketing-lista. Itt azokra tudok célozni, akik vagy a posztokkal vagy a hirdetéseimmel léptek interakcióba.

Kép: 7 blog

„Time on site” alapú lookalike közönség

Ha valaki sok időt tölt a weboldaladon – és feltételezzük, hogy nem a konkurencia kémkedik –, akkor a látogató jellemzően releváns tartalommal találkozik, melynek következtében elindul a konverziós tölcséren és a munkamenet végeztével jó eséllyel potenciális lead fázisba kerül.

Ilyenkor egy jól célzott remarketing-kampány akkor is hozhat a konyhára, ha csupán a legtöbb időt az oldalunkon töltő felhasználókat célozzuk meg újabb hirdetésekkel.

De létre tudunk hozni olyan lookalike közönséget is, amelynek alapjául a korábban felállított idő alapú remarketing-lista szolgál.

Kép: 7 blog

Weblap-forgalom alapú lookalike közönség

Amikor egyéni közönségeket állítasz be, akkor lehetőség van a weboldal-forgalmad alapján különböző listákat létrehozni, melyeket a legtöbb esetben remarketing kampányokra szoktak használni.

Az egyik ilyen opció, amikor egyes weblapok látogatóit gyűjtöd egy listába. Bennük az a közös, hogy mindegyik járt egy termékoldaladon vagy kategóriaoldalon.

Ezután megfogod ezt a listát, és létrehozol belőle egy lookalike közönséget. A hirdetés, melyet majd futtatni fogsz erre a közönségre, mindenképpen arról az adott termékről (vagy termékkategóriáról) szóljon, amit az eredeti közönség nézett, mivel olyanoknak fogsz megjelenni, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek.

Kép: 7 blog

LTV alapú lookalike közönség

A Facebooknak az utóbbi időben egy kiemelkedő fejlesztése volt az ún. „lifetime value” alapú lookalike közönség lehetősége.

De miről is van szó? Azt már az egyes pontban érintettük, hogy lehet vásárlói e-mail-lista alapján lookalike közönséget létrehozni. Viszont most annyival megspékelték a dolgot, hogy az e-mail-címek mellett fel lehet vinni a rendszerbe a vásárlók értékét. Vagyis, ha „A” felhasználó „X” értékben vásárolt, „B” felhasználó meg „5X” értékben, akkor a Facebook súlyozottan fogja figyelembe venni B felhasználót a hasonló célközönség keresése során.

Ezáltal jobb eséllyel juthatunk el azokhoz egy lookalike közönségcélzás során, akik többet hagynak a kasszánál, magasabb a vásárlási hajlandóságuk.

Kép: 7 blog

Pár jó tanács, melyet érdemes figyelembe venni, amikor a listádat készíted.

  1. Használd a Facebook által javasolt template-et.
  2. Ne csak a magas vásárlói értékkel bíró vevőket tedd bele a listába, hanem azokat is, akik kis értékben vásároltak. Ezáltal fog tudni a Facebook különbséget tenni az egyes felhasználók között, mely előnyödre fog válni a lookalike közönség létrehozásánál is.
  3. Ne használj negatív számokat a listában. Ezt csak azért írom, nehogy valaki így akarja kifejezni, hogy az adott vásárló nagyon nem fontos neki.
  4. Ne használj pontokat vagy vesszőket a számoknál, bezavarhat a Facebooknak az értékek felismerésében.
  5. Használj minél több megkülönböztető adatot a listában. Az e-mail-cím mellé fel lehet tölteni összesen 14 további adattípust (pl. név, telefonszám).
A legnagyobb hiba a Facebook-marketing területén, ha az ajánlatod „hőmérséklete” nem egyezik a célközönségével. Vagyis a márka számára ismeretlen embereknek rögtön konkrét ajánlatot mutatni nem éppen bölcs dolog. Kivéve, ha ezek az emberek nagyon hasonlítanak azokhoz, akik neked a törzsvásárlói bázisodat adják.

Ezért igazán nyerő az LTV alapú lookalike, mivel lehetőséget ad átugrani 1-2 szintet a konverziós tölcsérben.

Szerző:

Farkas Zsolt

Ügyvezető,

7 Digits Growth Marketing Ügynökség

Címlapkép: SXC

Forrás: Pitch Education

A Facebook új küldetése: közösségépítés egy jobb világért
Múlt héten megváltozott a Facebook. Nem azért, mert elérte a 2 milliárdot a felhasználók száma. Hiszen néhány millió felhasználó ide vagy oda, igazán nem számít már ezen a szinten. A közösségi hálózat küldetése változott.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo