hirdetés

Hosszú a sor a bankban? Kevés a kártyán a pénz? Itt a megoldás!

Első hallásra talán nem tűnik szexinek egy azonnali befizetős ATM, pedig teljesen új távlatok nyílnak meg a segítségével. A Bankráció.hu szakértője elmondja, miért örüljünk, hogy egyre több pénzintézet bevezeti a befizetést azonnal jóváíró automatákat.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Ki ne találkozott volna már olyan bosszantó jelenséggel, hogy a hóeleji fizetésnapok körül, vagy a hosszú hétvégéken a munkanap előtti utolsó pihenőnapra már jelentősen megcsappant, vagy akár ki is fogyott a pénz az ATM-ből és szomorúan adta tudtunkra, hogy csak bizonyos összeget, vagy csak bizonyos címleteket tud kifizetni. Pedig könnyen meglehet, hogy az ATM-ben ott lapult több ügyfél sok pénztől duzzadó borítékos befizetése, melyek tartalmával meghosszabbíthatta volna a képzeletbeli takaróját a gépezet és még több ügyfelet kiszolgálhatott volna.

Most végre új korszak kezdődik ezen a téren tudtuk meg a céges bankszámla ajánlatokat is összehasonlító BankRáció.hu-tól.

Miért jó ez?

Első hallásra talán nem tűnik szexinek egy azonnali befizetős ATM, pedig teljesen új távlatok nyílnak meg a segítségével.

Kép:sxc

Ezzel a módszerrel például a jóváírást követően a hétvégén nem működő átutalás helyett azonnal lehet bankkártyával pénzt küldeni más személynek PayPalon vagy más kártyás, illetve prepaid kártyás pénzküldési szolgáltatón keresztül munkaidőn kívül vagy hétvégén is. Illetve bármilyen szolgáltatás árát is azonnal ki lehet fizetni az újratöltött bankkártyával a munkaidőn kívüli időszakban, ha a számlaegyenlegünk már lemerült, készpénzben viszont rendelkezünk megfelelő fedezettel, ám azzal nem fizethetünk (pl. interneten vagy mobilalkalmazásban).

De az azonnali befizetős ATM még arra is jó, hogy a bankfiókban sorban álló ügyfeleket beelőzzük vele, hiszen ha nincs nagy sor az ATM-nél, vagy az gyorsabban megy, akkor a pénztári sorban előttünk álló ügyfélnél is gyorsabban végezhetünk az ATM-nél. Vagy kitűnő lehetőség arra, hogy egy kisvállalkozó ezzel fizesse be a napvégi zárás után a pénzét a bankszámlára kényelmesen és sorbaállás nélkül, akár minden nap, illetve hétvégén. Ugyanígy tökéletes megoldás azoknak, akik nyitva tartási időben egyetlen munkanapon sem tudnak bankfiókban befizetni, mert a munkarendjük vagy elfoglaltságuk ezt nem teszi lehetővé. Az azonnali befizetős ATM-mel azt a bakit is kikerülhetjük, hogy mondjuk a pénteken borítékos befizetéssel befizetett pénzt egy váratlan vasárnapi helyzetben nem érjük el, hiszen a borítékos befizetéseket csak a következő banki munkanapon írja jóvá a bankszámlán a hitelintézet.

A példákat sorolhatnánk még. Mint látszik, az azonnali befizetős ATM bizony sokkal több élethelyzetben segíthet nekünk, mint elsőre gondoltuk volna.

A bankautomata is lehet vírusos
Bár nálunk még inkább arról hallani, hogy fizikailag próbálnak meg hozzáférni a bankautomatákban tárolt pénzhez a bűnözők, az igazán komoly támadások már a kibertérben zajlanak. Van min aggódni.
Hogy kezdődött?

Az ATM-es befizetés több évtizede elérhető már hazánkban, melyet elsőként a Kereskedelmi Bank (ma K&H Bank) vezetett be. A bank hosszú tesztelés után végül 1994 tavaszán indította el ATM kártya szolgáltatását, mellyel a bank saját automatáiban lehetett készpénzt felvenni, egyenleget lekérdezni és Magyarországon először befizetni is. Annak ellenére, hogy a befizetés mai divatos szóval teljesen offline volt, hatalmas újdonságnak számított. A befizetés funkciót kiválasztva az ügyfél felnyithatta a borítékokat tartalmazó rekeszt, ahonnan kivehetett egy borítékot, majd abba behelyezhette a pénzt, amit végezetül beadott az automata befizető nyílásán keresztül. A gép egyáltalán nem tudta érzékelni, hogy mennyi pénzt helyezett az ügyfél a borítékba, de mivel a tranzakció előtt meg kellett adni a befizetés pontos összegét, így a bizonylatra ezt az összeget nyomtatta.

A Budapest Bank, mely a K&H Bank után másodikként indította a borítékos ATM befizetését, még azt is elvárta az ügyféltől, hogy a borítékon golyóstollal kitöltse a kötelező mezőket és a boríték lezárást aláírásával hitelesítse. Ezek a kezdeti viszonyok azonban hamar megváltoztak.

Talán voltak akik bizalmatlanok lehettek a még ma is elterjedt borítékos ATM befizetésekkel szemben, hiszen a teljesen offline üzemmód miatt a bank egy rosszindulatú alkalmazottja a saját zsebére dolgozva akár le is tagadhatja a pénz egy részét. Ez azonban nem ilyen egyszerű: az ATM által befogadott, készpénzt tartalmazó borítékok kinyitását a bank a legközelebbi munkanapon csak bizottság jelenlétében végezheti, legalább 2 fő részvételével, pontosan azért, hogy a manipulációk elkerülhetők legyenek. A boríték ügyfél általi lezárását és a banki bizottság általi kinyitását ráadásul kamerák is rögzítik, így akármelyik fél is akar csalni, annak nehéz dolga akad.

E sorok írója az elmúlt években több száz borítékos ATM befizetést hajtott végre és még soha egyetlen panasza sem volt a befizetett összeg jóváírásával kapcsolatban.

Elérkezett a befizetést azonnal jóváíró ATM-ek kora

Hazánkban az UniCredit Bank volt az első, amelyik 2011 második felében bevezette az azonnali jóváírást biztosító befizetős ATM-et Magyarországon. Ezekkel már nem csak banki nyitvatartási időben, hanem éjszaka vagy hétvégén is azonnali jóváírással be lehetett fizetni a bankszámlára, így az a kapcsolódó bankkártyával azonnal elkölthető lett. Rögvest rangos elismerést is kapott érte a hitelintézet, 2011 végén a MasterCard – Az év leginnovatívabb bankja 2011 díjat adományozta érte.

Ma, mindössze 5 évvel később már aligha díjaznák ezt a szolgáltatást, hiszen egyre elterjedtebb. 2013. december 17-e óta a K&H Bank mára összes olyan ATM-je, mely befizetésre alkalmas (77 darab), azonnal jóváírja a befizetést. 2015. október 19-én beszállt a versenybe az Erste Bank, a bő két éves kísérleti időszak lezártával pedig 2016. október 13-án az OTP Bank. Egyelőre nem az összes, befizetésre alkalmas OTP ATM írja jóvá azonnal a befizetett összeget, a klasszikus borítékbefizetős ATM-ek csak fokozatosan kerülnek lecserélésre. 2016 végéig 50, míg 2017 végéig 200 ilyen pénzbefizetős ATM áll majd a bank ügyfeleinek rendelkezésére.

Az OTP már korábban, 2014 júliusában is telepített azonnali jóváírást biztosító befizetős ATM-et 5 fiókba, melyek eddig kísérleti üzemmódban üzemeltek. Ezeken banki nyitva tartás alatt 15 percen belüli jóváírást garantáltak az ügyfelek részére. Most ezen gépek cseréje kezdődött meg azonnali jóváírást biztosító ATM-ekre, illetve elindult a szolgáltatás földrajzi kiterjesztése is.

Mennyibe kerül?
A bankok általában nem számítanak fel díjat az ATM befizetésért, vagy legfeljebb annyit (elsősorban a vállalkozói számláknál), amennyit a bankpénztári befizetésért. Az OTP jelenleg szintén díjmentesen nyújtja a szolgáltatást, mind azonnali jóváírós, mind borítékos ATM esetében, ám a hirdetményben már megjelent a szolgáltatás akció utáni díja, mely eltérő egy azonnal jóváírt ATM befizetés esetében (30 forint plusz 0,25 százalék), mint egy hagyományos borítékos módszernél (252 forint).
Ezek a korszerű ATM berendezések már képesek lehetnek arra, hogy a befizetett pénzt jóváírás után kiadják azoknak az ügyfeleknek, akik pénzt szeretnének felvenni, így a bank által eredetileg feltöltött bankjegyállománynál tovább is ki tudják szolgálni őket.

Az Erste Banknál a szolgáltatás indulása óta a pénztári befizetések forgalmának 20 százaléka terelődött át a pénzbefizetésre alkalmas ATM-ekre, és ez az arány folyamatosan nő. A K&H Banknál a legtöbb ilyen ATM Budapesten és annak vonzáskörzetében üzemel, de emellett minden megyeszékhelyen és a nagyobb vidéki városokban is elérhető. A forgalom ott is dinamikusan nő.

Mire figyeljünk?

Mivel az azonnali befizetős ATM-ek az azonnali valutaváltó gépekkel azonos technológiával működnek, több bank felhívja a figyelmet a hagyományos borítékos befizetéstől eltérő, pár fontos szabályra.

A bankjegyeket a befizetés előtt nem szükséges szétválogatni, vagy címletek szerint sorba rendezni. A bankjegyeket széthajtogatva, hosszában kell a nyílásba helyezni. A bankjegyek nem lehetnek gyűröttek, sérültek, szakadtak, ragasztottak, azokon nem lehet gémkapocs, kötegelő, ragasztó, és a pénzen kívül semmi mást (pl. borítékot) nem szabad a befizető nyílásba helyezni, mert ezektől az ATM meghibásodhat. A behelyezett bankjegyeket az ATM az előírásoknak megfelelően kategorizálja, megkülönböztetve a bankjegynek nem minősülő „tárgyakat”, a hamisgyanús bankjegyeket, a nem visszaforgatható, de elfogadható, és a visszaforgatható bankjegyeket. Az ATM automatikusan eldönti, hogy egy behelyezett (akár gyűrött, sérült) bankjegy melyik kategóriába tartozik. Az ügyfelek részére bankjegyet kifizetni csak a visszaforgatható minőségűnek ítélt állományból fog. Tehát nem fogunk sérült bankjegyet kapni akkor sem, ha korábban mások ilyen bankjegyet fizettek be az ATM-ben, és azt az ATM elfogadta.

Az automata az összehajtott vagy összeragadt bankjegyeket visszaadja, így lehetőségünk van megvizsgálni azokat. Ezt követően folytatni lehet a befizetést a már széthajtogatott bankjegyekkel. Az ATM a befizetés során elvégzi a bankjegyek vizsgálatát, majd eredményét megjeleníti a képernyőn. Amennyiben a megjelenített eredményt nem fogadjuk el, akkor a befizetés folyamata megszakítható, ekkor az ATM a bankjegyeket a bankkártyánkkal együtt visszaadja, ahogy akkor is, ha a bank által megszabott 50-200 közötti, egy tranzakcióval maximálisan befizethető bankjegyeken felüli tennénk be pénzt.

Fotó: SXC

A hamisgyanús bankjegyeket a gép félreteszi és ezek összegét nem írja jóvá. Ezeket a bank, esetleg a Magyar Nemzeti Bank később megvizsgálja majd, amiről az automata a befizetéskor bizonylatot készít. A valódi bankjegyek értékét a vizsgálatot követően jóváírják a számlán, de a hamisnak bizonyult bankjegyekért semmilyen kártérítés nem jár, ahogy a bankfióki befizetés során sem. A vizsgálatról a bank írásban értesíti a számlatulajdonost.

Sikeres készpénzbefizetés esetén az igazoló bizonylat tartalmazza a befizetett bankjegyek összegét és a befizetéssel megnövelt, az adott időpontban rendelkezésre álló számlaegyenleget is. Az OTP Banknál azt a tájékoztatást adták, hogy ők nem nyomtatnak számlaegyenleget a bizonylatra, mert vállalkozói befizetések esetén a befizető személye eltérhet a számla tulajdonosától. A rendelkezésre álló egyenlegről Kontroll SMS-ben értesítik a számlatulajdonost, amennyiben kért ilyen szolgáltatást.

Minden forint bankjegy befizethető, de pénzérme egyik bank ATM-jében sem használható. A befizetés során semmilyen nyomtatványt nem kell kitölteni. Befizetni egyelőre csak forintot lehet, így a valutákat előbb át kell váltani forintra, ha be szeretnénk fizetni azt a bankszámlánkra (vagy devizaszámlánál célszerű megvárni a bank devizapénztárának nyitását).

Az viszont a régebbi borítékos befizetéshez képest sem változott, hogy azonnali jóváírást nyújtó ATM-mel befizetni szintén csak saját banki ATM-nél, csak saját bankkártyával és csak saját bankszámlára lehetséges. A bank azt is megszabhatja, hogy az azonnali befizetős ATM szolgáltatás kizárólag egyes bankkártyákkal, egyes bankszámlákra nézve és csak bizonyos összegig áll rendelkezésre.

Gergely Péter a BankRáció.hu szakértője

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo