Használja ki a dolgozóit maximálisan!

Természetesen nem azt akarjuk ezzel sugallni, hogy dolgoztassa őket erejük utolsó morzsájáig. A legkevésbé sem. Inkább arra szeretnénk rávilágítani, hogyan optimalizája a cég hatékony működése érdekében az alkalmazottaiban rejlő rengeteg lehetőséget.

Kép:Pixabay

A vállalat optimális működési paramétereit meghatározni nem könnyű feladat, azonban a hatékonyság növelése mindig pozitív hatással van a cég életére. A lehetőségek egy részére még csak nem is kell túl sok pénzt áldozni, hiszen a szükséges hozzávalók már meg is vannak a cégen belül - a munkavállalók személyében. Mutatunk négy területet, amelyekre érdemes fókuszálnia, ha azt szeretné, hogy különösebb befektetés nélkül javuljon a cég hatékonysága.

- A szükséges munkaerő. Győződjön meg róla, hogy pontosan a megfelelő mennyiségű alkalmazottal rendelkezik a feladat végrehajtására. Ha nyolc ember is el tudja végezni a munkát, ne alkalmazzon kilencet. A foglalkoztatás és annak egyéb terhei a legnagyobb tétel a vállalkozások költségvetésében, a felesleges munkaerő pedig nem csak béroldalon, de energia-, és irodahasználatban, valamint felszerelésben is többletet jelent.

- Hatékonyabb munka. Sokszor a végső kibocsátás és a létszám rossz aránya mögött nem az alacsony kereslet, hanem a rossz hatékonyság áll. A folyamatos dokumentálás, az állandó engedélykérés és a véget nem érő meetingek gyakran csak akadályozzák a munkatársakat, ugyanakkor a felesleges gátak eltüntetése nagyban javítja a hatékonyságot és a versenyképességet. Hiába tűnik néha jó ötletnek új "best practice"-ek és szofisztikált ellenőrzési metódusok bevezetése, ha ezzel csak tovább növeljük a költségeket és a munkához szükséges időt. Például a gyakorlott dolgozókat felesleges folyton elszámoltatni, mikor mit csináltak, hiszen így elvesznek az apró munkafolyamatokban és nem tudnak az eredményekre koncentrálni. Határozzuk meg, mikorra és mit várunk el tőlük és hagyjuk őket dolgozni.

- A feladatokra szánt idő. Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz a következő teendő: maximalizáljuk a dolgozóink idejét, amelyet közvetlenül a végeredményhez kapcsolódó feladataikra fordíthatnak. Ne vonjuk el a kreatív energiáikat és tudásukat felesleges és kevéssé hatékony feladatok végrehajtásával. Egyes munkahelyeken a mérnökök, programozók idejük akár 20-30 százalékát is adminisztrálásra kénytelenek fordítani, holott őket a legkevésbé sem ilyen feladatokra alkalmazta a cég. Ha másképp nem megy, vegyünk fel adminisztratív munkakörökbe olcsó munkaerőt és delegáljuk nekik az ilyen feladatokat, hogy a nagyobb hozzáadott értéket képviselő dolgozókat ne terheljék ezek a feladatok. Ám nagyon vigyázzunk, ne nőjön az adminisztratív vízfej a cég fölé, megfojtva a versenyképességet és a termelékenységet.

Hogyan mentsük meg az üzletünket?
Sok cégnél a válság csak előhozta a problémákat, amelyek évek óta lappangtak. Ha vállalata bajban van, de szeretné megmenteni, adunk néhány tanácsot, hogyan tegye.
- Céges kultúra. Igyekezzen elérni, hogy a dolgozók sajátjuknak érezzék a feladataikat és a céget. Azoknál a cégeknél, ahol az éves profitból a munkavállalók is részesednek, jellemzően könnyebb megértetni, hogy a pazarlás az ő zsebükre is megy. Igyekezzen megértetni a dolgozókkal, hogy a költségek kímélése minden szinten fontos a cég számára, nem csak a saját munkaállomásukon. Motiválja őket, hogy álljanak elő új ötletekkel, tippekkel, amelyek segíthetnek a költségek szintjének alacsonyan tartásában. És természetesen ne igyon bort, ha vizet prédikál: ne járjon sok tízmilliós benzintemetővel, ha azt igyekszik tudatosítani a kollégák fejében, hogy a takarékosság fontos.

Ahhoz, hogy hosszú távon is ki tudja használni a dolgozókban rejlő lehetőségeket, mind a négy területre oda kell figyelnie és integrálnia kell őket a cégvezetés mindennapos rutinjába: a dolgozók megfelelő létszámára, az értékteremtéséért felelős dolgozók hatékonyságának maximalizálására, a feladatok kivitelezésére szánt idő csökkentésére és a dolgozói elköteleződés kiépítésére.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo