hirdetés

Három félreértés a Facebookkal kapcsolatban

A legtöbb vállalkozás számára lassan közhelyszerű kötelességgé válik a webkettes felületeken való jelenlét, sok vállalkozó azonban nincs tisztában a közösségi oldalak mibenlétével vagy hasznosságával. Szakértőnk néhány gyakori félreértés tisztázására vállalkozik.
hirdetés

Még mindig sok a félreértés a közösségi oldalak használatával kapcsolatban – Kép: Pixabay

A web 2.0 „szakma” jelentős része már IwIwen jelölte be első barátnőjét, úttörés vagy cserkészés helyett fórumokon próbálgatta személyiségét, vagyis belülről ismeri az információs társadalom egy minden eddiginél gyorsabban változó, heterogénebb arcát. (Nem mindegy, melyik közösségi oldalt használjuk.) Ami pedig nyilvánvaló, azt a legnehezebb elmagyarázni, ezért sok „külsős" vállalatvezető úgy érzi, hogy a közösségi oldalak számára valamilyen ismeretlen, felderítetlen területet jelentenek, ezért gyakran komoly tévhitekkel találkozhatunk a közösségi oldalak hasznossága, használata kapcsán. Szakértőnk néhány gyakori félreértés tisztázására vállalkozik:

1. A Facebook a webmarketing Szent Grálja

Nem, vagyis ennél azért árnyaltabb a kép. Természetesen igaz, hogy a közösségi felületeken könnyebben, a megfelelő merítéssel gyorsabban és nagyobb mennyiségben érhetjük el célközönségünket, de ezen a ponton kisebb szemléleti szakadék tátong. A klasszikus marketingeszközökön edzett kezek itt már vágják is a kuponokat, pedig nagyon nem kellene, mivel a közösségi média kiaknázhatósága elsősorban a brandépítésben áll.

Ennek több oka is van. Egyrészről a Facebookon fellelhető tartalmak nagyobbik fele személyes jellegű, így a felhasználók is más elvárásokkal fordulnak felé, mely elvárások között nem feltétlen szerepel a direkt rekláméhség. Másrészről meg hol dől el egy vásárlás? Valahol ott, amikor ráébredünk potenciális vásárlói mivoltunkra, és az adott termékről kialakított képet mérlegre helyezzünk annak árával. Ez az eleve értékesítésre szánt oldalon szükségszerűen megtörténik, nem kell megkettőzni. Ha közönségünket már a Facebookon, vagyis boltunk kirakata előtt őrlődésre kényszerítjük, megfosztjuk magunkat a tiszta érvelés lehetőségétől.

Kilenc gyakori kérdés a Facebook hirdetésekkel kapcsolatban
Március 4-ével változott a legnagyobb közösségi oldal hirdetési rendszere. Az új módszerek azonban számos kérdést vetettek fel, amelyekre Lévai Richárd közösségi marketing szakértő válaszol.
2. A Facebook-hirdetések nem mennek túl jól, pénzkidobás

Pedig a legnagyobb közösségi oldalon hirdetni lassan kötelező. Az aktuális álláspont szerint ugyanis 1-2 százalékra szeretnék csökkenteni az oldalak elérését, tehát ha oldalunknak 100 követője van, automatikusan csak 1-2 felhasználó hírfolyamában jelennek meg bejegyzéseink. A végeredmény természetesen nem ennyire gyászos, hiszen a feliratkozók közti továbbterjedés még mindig értékelhető elérést generál, de ahogy azt az elmúlt pár napban többen kijelentették: vége a potyázásnak. (Itt olvashat a ragályos tartalom titkáról!)

Valamivel jogosabb panasz, hogy a Facebook még mindig nem tudta tökéletesen integrálni fizetett hirdetéseit az organikus tartalmak közé. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy a legtöbb kampány nem ettől lesz sikertelen. A hirdetések létrehozására szolgáló felület felhasználóbarát kialakítása, könnyű kezelhetősége azt sugallhatja, csak pár kattintásra vagyunk a dinamikusan növekedő rajongó tárbortól. Ez azonban csalóka ábránd. Az oldal bal alsó sarkában fogaskerék alá rejtett „Advanced options” gombra kattintva, majd a „More Demographics” legördülő megnyitásával szép lassan kirajzolódik egy részletes stratégiát és piaci ismeretet igénylő rendszer képe. A valódi félreértés épp az, amikor azt gondoljuk, hogy a Facebook helyettünk végzi el a kommunikáció legnehezebb részét: a tervezést. (Ráadásul rengeteg olyan kampánytípus van, amit a legtöbb cég nem is ismer.)

3. Nincs szükség marketingesekre

Nem arról van szó, hogy a webkettes kommunikáció valamiféle misztikus, csak a beavatottak számára értelmezhető tudomány, bárki képes egy értelmes és sikeres Facebook-oldal üzemeltetésére. A kérdés az, van-e havonta egy hetünk, amit trendkövetéssel, a folyamatosan fejlődő eszközök és lehetőségek kitanulásával, tartalomgyártással, piackutatással akarunk eltölteni? Ha nincs, akkor talán ideje szakértő segítségét kérni.

Marczis Balázs

közösségi marketing szakértő

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo