HACCP – mit takar a rövidítés és miért fontos?

A HACCP kifejezés mögött egy nemzetközileg elfogadott élelmiszer-biztonsági szemlélet áll, amely magyarul annyit jelent: veszélyelemzés és kritikus ellenőrzési pontok rendszere. 

A lényege, hogy ne utólag próbáld kijavítani a hibákat, ehelyett előre ismerd fel, hol és hogyan kerülhet a szennyeződés az ételbe, és ezekre a pontokra tudatosan figyelj. A baktériumok, vírusok, vegyszermaradványok, allergének, sőt, akár fizikai idegen anyagok is idesorolhatók.

Miért nem elég a tisztaság?

A makulátlan konyha önmagában elég a biztonsághoz? Sajnos nem! Páldául a Megvédelek.hu cég HACCP dokumentációja arra szolgál, hogy a háttérben zajló, kevésbé látványos folyamatokat is kordában tartsd. Hiába ragyog a pult, ha közben a hűtőlánc megszakad, vagy a nyers hús ugyanott kerül előkészítésre, mint a friss saláta. A rendszer a tisztaságon túl minden részletre figyel: a hőmérsékletek ellenőrzésétől kezdve az allergén tájékoztatásig.

Kit érint a HACCP?

Minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásra vonatkozik. Akár egy családi cukrászdát, egy sarki pékséget vagy egy mobil büfét vezetsz, ugyanúgy kötelező elem. Az élelmiszer-biztonság megléte nem cégmérethez kötött, a kínálat a meghatározó. Ha élelmiszer kerül a képletbe, máris kötelező a megléte.

Hogyan épül fel a rendszer?

A HACCP hét lépésre tagolja a teljes folyamatot. Először fel kell térképezni az összes lehetséges kockázatot, majd kijelölni azokat a pontokat, ahol ezek megelőzhetők vagy kezelhetők. Ezeket hívják kritikus ellenőrzési pontoknak – például a hús átsütése kellő hőmérsékleten, vagy a hűtők rendszeres ellenőrzése. Ezekhez mindig konkrét határértékek tartoznak, amelyeket nem léphetsz át. A működés során folyamatos felügyelet, szükség esetén azonnali beavatkozás, valamint részletes dokumentálás teszi teljessé a rendszert.

Miért jó neked a HACCP?

Kicsit átláthatatlannak tűnhet, de érdemes rá időt fordítani, mert idővel rengeteg terhet levesz a válladról. Ha kéznél tartod és használod, megfelelsz a hatósági előírásoknak, így elkerülheted a súlyos pénzbírságot. Nem mellesleg rendszert viszel a működésbe: átláthatóbbá válnak a folyamatok, könnyebb kiszűrni a hibákat, és jóval kisebb az esélye egy élelmiszerbotránynak. Ráadásul a fogyasztóid is nagyobb bizalommal fordulnak hozzád, ha látják, hogy mindent megteszel az ételek biztonságáért.

Példa a gyakorlatból

Képzeld el, hogy egy étteremben a beszállítótól érkező hús minden alkalommal ellenőrzésen megy keresztül. Ha a hőmérséklet nem az elvártak szerint alakul, azonnal jegyzőkönyvezik, és az árut nem veszik át. A konyhában a nyers és a kész ételek teljesen külön útvonalon mozognak, a hűtőket naponta ellenőrzik, az allergének listája pedig mindig naprakész. Ez mind a HACCP része.

A HACCP-re nem kötelező dokumentumhalomként kell gondolnod, inkább egy olyan rendszerként fogd fel, ami minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásban a jobb kéz. Megelőzheted vele a bajt és könnyebbé teszi a munkádat.




 

Véleményvezér

Sereghajtó Magyarország a fiatal diplomások számában

Sereghajtó Magyarország a fiatal diplomások számában 

A kormány által meghirdetett munkaalapú gazdaság önmagában kevés a felzárkózáshoz.
Svédország gazdasági csodája

Svédország gazdasági csodája 

A svédek nem másokra mutogatnak, hanem csak egyszerűen jól teljesítenek.
A szlovák kormány meggondolta magát, mégis támogatják Ukrajnát katonai eszközökkel

A szlovák kormány meggondolta magát, mégis támogatják Ukrajnát katonai eszközökkel 

Magyarország egyre jobban elszigetelődik Ukrajna ellenes álláspontjával.
Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad

Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad 

Babis célja egypárti kormány létrehozása, amelyet más pártok kívülről támogatnának.
Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből

Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből 

Az adófizetők pénze könnyen vihető préda.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo