hirdetés

Ha megvan a bizalom, mindegy, honnan nyomjuk a melót

2020-tól a finn munkavállalók többsége megválaszthatja, milyen munkaidő-beosztásban kíván dolgozni – vagy akár azt is, hogy a munkahelyén, vagy máshonnan.
hirdetés

Az egyik nagy finn IT-cég vezető embere fél évig a spanyol Malagából látta el feladatait. Minden rendben ment és a dolog nem is volt rendkívüli: a finn vállalatok 92 százaléka az adott törvény alapján már ma is megengedi munkatársainak, hogy megválasszák munkaidejük beosztását – nem kevesen azt is, hol dolgozzanak.

depositphotos.com

Finnország, ahol már 2011-ben hoztak erről törvényt, a 92 százalékkal világelső, az USA-ban és Nagy-Britanniában ez az arány 76, Japánban csak 18 százalék, tűnik ki a Grant Thornton üzleti tanácsadó cég globális felméréséből. Az említett IT-menedzser a cég helsinki központjától 3.200 km távolságban az elektronikus eszközök, valamint időnkénti személyes látogatások segítségével gond nélkül el tudta látni feladatait. Sőt: azt tapasztalta, hogy a rokonszenvesebb, melegebb környezet nagyobb munkabírást hozott.

Vállalata egyébként már 15 évvel korábban megkezdte a távmunka bevezetését, mivel a 200 fős gárdából sokan panaszkodtak, hogy rengeteg időt pazarolnak el a fővárosi munkahelyre való beutazással. Így a vezetés ösztönzi a alkalmazottakat, válaszanak olyan megoldást, amellyel hatékonyabban, kreatívabban tudnak dolgozni.

A dolog annál fontosabb, mivel Finnország jelentős IT-központtá vált és nem könnyű a szükséges munkaerő megtalálása, lekötése. Segíti ezt a munkajogi helyzet: a már 1996-ban elfogadott munkaidő-törvény lehetőséget biztosít a munkavállalónak, hogy – három órás eltolódásig –megválaszthassa, mettől-meddig dolgozza le munkaidejét. Az idevonatkozó új, 2020-ben életbe lépő törvény a teljes munkaidőban dolgozók többségének lehetővé fogja tenni, hogy megválasszák, munkaidejüknek legalább a felét hol dolgozzák le. Ez nem változtat az átlag heti 40 órás miunkaidőn, de jórészt szabadon beosztható lesz, mely napokat töltjük az irodában, mikor dolgozunk a kávézóból, vagy otthonról, vagy fejezzük be korábban, hogy elmehessünk a gyerekért.

A tapasztalatok szerint vannak fiatalok, számolt be a BBC, akik szívesen dolgoznak hosszabb napokat, hogy aztán hosszabb szabadságot is vehessenek ki. Az új jogszabály előirányozza, hogy munkaadó és alkalmazott előzetesen egyeztessen és foglalja írásba a követendő munkarendet. Amellett a legerősebb érv az elektronika fejlődése, a felhő-technológiák elterjedése, ami egyre több foglalkozási ágban teszi lehetővé a home-office jellegű megoldásokat. Finnországban az emberek egymás iránti széles körű bizalma is segíti ennek a megoldásnak az elterjedését.

A home office mindent visz
A fizetés a legfontosabb egy munkavállaló számára, az elvárások azonban ma már ennél összetettebbek. Az sem mindegy, hogy a munkáltató mennyire környezettudatos, lehetőséget nyújt-e az otthoni munkavégzésre és kerékpár-, illetve családbarát munkahely-e.
A brit HSBC bankház felmérése szerint a megkérdezett britek 89 százaléka vélte úgy, hogy rugalmas mnkaidő-beosztással javítható lenne munkájuk haszna, termelékenysége. A Stanford Egyetem egy kyínai call-center 16,000 munkatársa körében végzett felmérést A megkérdezettek 13 százaléka mondta: jobban tudna dolgozni szabadabb körülmények között - és kevesebbet is mennének betegszabadságra.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo