A home office mindent visz

2019. augusztus 05. hétfő - 15:32 / piacesprofit.hu
  •    

A fizetés a legfontosabb egy munkavállaló számára, az elvárások azonban ma már ennél összetettebbek. Az sem mindegy, hogy a munkáltató mennyire környezettudatos, lehetőséget nyújt-e az otthoni munkavégzésre és kerékpár-, illetve családbarát munkahely-e.

A munkahelyválasztást befolyásoló három legfontosabb tényező nem változott az elmúlt években, hiszen a kutatások szerint a fizetés továbbra is a leghangsúlyosabb, amit a kellemes munkahelyi légkör és a hosszú távon biztos állás követ.

otthonról dolgozó apa gyerekkel az ölében

Kép: GE

Emellett évről évre nő az időmegtakarítási, illetve az etikai szempontok szerepe, mint például a munka-magánélet egyensúlyának biztosítása, a munkahely elhelyezkedése, a cég által képviselt környezetvédelmi és a társadalmi felelősségvállalás, valamint a szolgáltatások, termékek minősége. 

A K&H-nál dolgozók visszajelzései alapján egyértelműen látható, hogy a munkatársak nem csupán a fizetési csekkel azonosítják munkahelyüket. A munkavállalók ma már számtalan olyan szempontot figyelembe vesznek, mint a cég hosszú távú, stabil, környezettudatos működése, a kellemes vállalati kultúra vagy a fejlett technológiai háttér. Emellett nő a kisgyermekes munkavállalókat segítő családbarát munkahelyek iránti kereslet is – hívta fel a figyelmet Végh József, a bank HR igazgatója.

A legnagyobb igény egyértelműen a home office iránt van, aminek a legnagyobb pozitívuma az utazási idő megspórolása, egy budapesti dolgozó esetében ez akár napi 2 óra is lehet.

Az otthoni munkavégzés az irodai környezetet is befolyásolja, hiszen ugyanabban a munkatérben egyszerre kevesebb munkatárs dolgozik, így kényelmesebb lehet a bent dolgozó kollégák számára is – tájékoztatott Végh József.

Otthonról többet dolgozunk, mint az irodában
A rugalmas munkaidőben, illetve otthon dolgozók átlagban többet teljesítenek, mint társaik. Fennmaradó többlet-idejüket a nők a gyermekeikről való gondoskodásnak szentelik – a férfiak csak ritkán.

Azt is látni kell, hogy számtalan olyan élethelyzet tipikussá vált, mint például az egyedülállók, a gyermeküket egyedül nevelő szülők vagy az aktív nyugdíjkorúak, amelyek más-más munkavállalói igényeket teremtenek. Az a munkavállaló, aki kreatív munkahelyről, a világot jobbá tevő munkáról álmodik, a gyermeke születésekor könnyen átértékelheti a fontossági szempontokat, és a stabil állás vagy a rugalmas munkavégzés kerülhet előtérbe. A K&H-nál például a gyermekbarát irodának és a támogató programnak köszönhetően 85% a visszatérő kismamák aránya” – mondta el a HR vezető.