Fontos határidő közeleg a tőzsdei cégeknek

Már csak két hónapig, szeptember végéig jelezhetik, hogy készen állnak a Nemzetközi Pénzügyi és Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti működésre azok a vállalatok, amelyek jövő év elejétől tervezik megtenni az átállást. A hazai tőzsdén jegyzett vállalatoknak 2017. január 1-től kötelező átállni az IFRS szerinti beszámolásra. A képzett szakértő egyelőre kevés, az előkészítés pedig hónapokba telik.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

Lemaradásban vannak régiós társaikhoz képest a magyar vállalatok az IFRS beszámolók rendszerére való áttérésben, ami komoly versenyhátrányt jelent a nemzetközi piacokon jelen lévő, vagy oda igyekvő hazai cégeknek. Legalább 90 nappal az IFRS-re való átállás tervezett dátuma előtt be kell jelentenie szándékát és bizonyítania kell szakmai felkészültségét az állami adóhatóságnál és a KSH-nál (bizonyos esetekben az MNB-nél) minden vállalatnak, amely törvényi kötelezettsége miatt, vagy saját elhatározásból tervezi a váltást. Vagyis mindazon cégeknek, amelyek 2017 januárjában állnak át, idén szeptember végéig nyilatkozatot kell tenniük.

„A szakmai felkészültséget könyvvizsgálói jelentéssel kell igazolni, amelyet kizárólag IFRS minősítéssel rendelkező könyvvizsgáló vagy könyvvizsgálócég állíthat ki” – mondta el Kónya Zsolt az EY Pénzügyi számviteli tanácsadási szolgáltatások üzletág vezetője.

Veszélyes tévhitek az IRFS-ről
Január 1-jétől minden könyvvizsgálatra kötelezett hazai vállalkozás dönthet úgy, hogy egyedi beszámolóját a IFRS szerint készíti el. Csakhogy ehhez már most el kellene kezdeni ehhez a felkészülést és le kellene számolni az elterjedt tévhitekkel
A jelentés elkészítése során a könyvvizsgáló az alábbi három feltételt vizsgálja meg azoknál a vállalatoknál, amelyek át kívánnak térni az IFRS szerinti működésre:
  • rendelkezik-e az IFRS szerint összeállított és jóváhagyott számviteli politikával
  • rendelkezik-e az áttérés éve előtti üzleti év első napjára (vagyis az összehasonlító időszak első napjára) vonatkozóan összeállított IFRS szerinti mérleggel.
  • alkalmaz-e regisztrált, vagy minősítéssel rendelkező IFRS szakértőt.
A vizsgálat, illetve a feltételek előkészítése több hónapot is igénybe vehet, így az EY szakértője azt javasolja a vállalatvezetőknek, hogy mielőbb kezdjék meg a felkészülést:

„Az IFRS átállás több üzleti funkcióra is hatással lehet, a számvitel és az adózás mellett az IT és az üzleti folyamatokat is befolyásolhatja, a kétféle eljárás pedig jelentős eltérést eredményezhet akár a kimutatott bevétel mértékében is. Többek között ezért is hívjuk fel az ügyfeleink figyelmét arra, hogy a sikeres átállás alapos tervezést és szakértő által támogatott lebonyolítást igényel, amihez idő kell. Tapasztalataink szerint még az olyan cégeknél is minimum 4-8 hónapot vesz igénybe a folyamat, ahol korábban már készítettek ilyen rendszerű beszámolót. ” – mondta Kónya Zsolt.

Öt évig nincs menekvés
Immár több hónapja megjelent a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokra (IFRS-ekre) való áttérésről szóló második kormányhatározat, amely már több információt tartalmaz az alkalmazás folyamatáról, többek között azt is, hogy ha valaki átáll az IFRS-re, – egyes különleges esetektől eltekintve legalább öt évig nem térhet vissza magyar számviteli törvény szerinti könyvvezetésre.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo