hirdetés

Ezt ne mondja soha egy befektetőnek

A Jeremie programoknak és a rengeteg különféle támogatásnak köszönhetően könnyű azt hinni, hogy manapság akinek van egy jó ötlete, csak hátra kell dőlnie és várni, hogy a pénz az ölébe hulljon.
hirdetés

Kép:Pixabay

Rengeteg vállalkozás van, ahol az ötletgazda annyira elmerül a saját terveiben, hogy elfelejt a részletes üzleti terveket kidolgozni. Vállalkozónak lenni nagy kihívás és egy jó ötlet valóban támogatandó, de sem a kockázati tőke, sem az üzleti angyalok nem fognak olyan ötleteket támogatni, amelyekben nem látják elég nagy esélyét annak, hogy viszontlátják a befektetésüket. Éppen ezért fogadjon meg öt tanácsot, mit ne tegyen, ha szeretné, hogy komolyan vegyék a támogatók:

1. Nagy szavak, kevés realitás. Egyetlen befektető sem szeretne olyan cégbe fektetni, amelyben a pénze nem fog fialni. Mielőtt nekiindulna, hogy előadja a Nagy Beszédet, érdemes először bizonyítékot szerezni arra, hogy a terméke vagy szolgáltatása megtalálja a maga piacát. Folytasson béta-tesztelést valódi vásárlókkal, készítsen piaci felmérést leendő ügyfelekkel, mutasson fel visszajelzéseket. Ha külső forrást szeretne bevonni, megéri egy kicsit kutatni előtte.

2. Nevetséges előrejelzések. Egy valódi pénzember csak a hümmögni fog az olyan kijelentéseken, hogy "Ez egy ötmilliárdos piac, ha csak a három százalékát megszerezem, az is 150 milliós forgalom évente". Persze ha igazán szerencsés, elérhet ekkora részesedést, de a szomorú valóság az, hogy kezdő vállalkozóként sokkal nehezebb új ügyfeleket szerezni, mint gondolná. Ahelyett, hogy irreális számokkal igyekezne elvakítani a befektetőket, inkább mutassa be, hogyan szeretné folyamatosan növelni a forgalmát. Hogyan jut el egy vásárlótól tízig, tíztől ötvenig és így tovább. Ugyanígy, ha mobilalkalmazást fejleszt, ne álljon elő olyan célcsoporttal, hogy "mindenki, akinek mobilja van". Inkább mondja azt, "azok a 18-34 közti fiatalok, akik havonta több mint 1000 üzenetet küldenek el".

Aki pénzt kér, tanácsot kap, aki tanácsot, az pénzt
Amit mindenkiben keresnek a befektetők, az elsősorban az önismeret. Ha valaki tudja, mire képes, de azt is, hogy mire nem, sokkal meggyőzőbb, hiszen képes lesz elfogadni a felajánlott segítséget. A legvonzóbb, ha valaki nem is a tőkésnek, hanem a piacnak akar megfelelni. Alap igazság, hogy aki pénzért megy a kockázati tőkéhez, az tanácsot kap, aki viszont tanácsot kér, pénzhez is juthat - mondja Oszkó Péter, a PortfoLion kockázati tőke befektető cég eddigi vezetője. További hasznos infók tőle és Kádas Pétertől, Traction Tribe vezetőjétől itt.
3. Nincs mindenkire jó zakó. Nem fog tudni egyhamar befektetőket szerezni, ha nem szabja az előadásának részleteit az ő érdeklődésükre. Igyekezzen utánajárni, mi a befektetési filozófiájuk. Egyesek szeretik, ha egy összetartó csapat irányítja a vállalatot, mások egy egyedülálló jósokban hisznek. Vállalkozóként meg kell értenie mások motivációját: ügyfélét és befektetőét egyaránt. Ugyanakkor meg kell őriznie eredeti célját, nem hajlíthatja azt teljesen lehetetlen irányokba csak azért, hogy pénzhez jusson.

4. Adja elő magát. Amikor pénzt próbál szerezni és kiáll a potenciális befektetők elé, meg kell győznie őket. Le kell hengerelnie a hallgatóságot. Vegye úgy, hogy a színpadon áll, ahol egyszerre kell előadnia és kommunikálnia a közönségével. Igyekezzen nem elaltatni őket sok száz soros PowerPoint-diákkal. A vizuális eszközöket mondanivalója alátámasztására használja, ne helyette. Egy videó, amely a termék működését magyarázza el, hasznos lehet, de ne legyen túl hosszú, ne merüljön el a részletekben és semmiképp sem helyettesítse a valódi mondanivalót. (Van néhány szakértői tippünk, mitől lesz sikeres egy prezentáció.)

5. Bízzon magában. A befektetők szeretik látni az önbizalmat, még ha nem is a melldöngető elbizakodott fajtából. Ne mondjon olyanokat, hogy a "piacon a termékének nincs párja", vagy hogy "lemossa a versenytársakat". Nem igaz és elvakultságra vall. A befektetők jobban szeretik azokat, akik pontosan azonosították a piaci ellenfeleiket és tudják azt is, hogyan szeretnének részesedést szerezni az ő kárukra. Nyűgözze le a befektetőket azzal, hogy egyértelművé teszi, felkészült arra is, amire nem lehet felkészülni. Hogy kitartó és ellenálló a váratlanul felmerülő problémákkal szemben.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo