hirdetés

13 alaphiba a céges honlapon

A tartalom-előállítás – különösen, ha céges tartalomról vagy vállalati blogbejegyzésekről van szó – mindig roppant kényes feladat. Sok esetben még a profi marketingesek is olyan alapvető hibákat követnek el, amelyek pusztító hatással lehetnek a vállalat hírnevére.
hirdetés

Ha a baj megesett, akkor sem kell pánikolni, tanuljunk a hibánkból! – Kép: Pixabay

A tartalommarketing komolyabb erőforrásokat igényel, mint egy alkalomszerűen megjelenő személyes blog. (De az is nagyon hasznos, ha a cégvezető maga blogol! Itt elmondjuk, miért!) Az egyedi tartalommenedzsment 43,9 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát, és még a szkeptikusoknak is el kell ismernie, hogy ez komoly dolog. A legjobb content (vagyis tartalom) marketingesek varázslók, akik képesek a trendeknek megfelelő írásokat, multimédiás tartalmakat, PR-t, közösségi médiát egy átfogó online jelenlétté alakítani. Ez kemény munka, ezért a csúcson nincs hely a márkás üzeneteket hibákkal halmozni. Az alábbiakban a leggyakoribb buktatókból szemezgetünk szakértő partnerünk a Hinora Marketing Group blogbejegyzése alapján.

1. Nem megfelelő időgazdálkodás

A marketingesek 51 százaléka küzd azért, hogy elég tartalmat tudjon készíteni. Ez a második legfájdalmasabb pont a B2B tartalom-előállítók között, azután, hogy jelentősen lecsökkent a rájuk szánt költségvetési keret. Mivel valószínűleg senki sem szeretne emiatt többet dolgozni, ezért alapvetően fontos, hogy rendkívül éles szemmel és minden mást kizárva tudjunk dolgozni.

2. Visszaélés a SEO-val

A modern SEO (vagyis keresőoptimalizálás) szövegírás már kevésbé arra irányul, hogy a Google számára több cikk készüljön, hanem arra, hogy a cikkeket az emberek szeressék, és azt osszák is meg. Vagyis nem érdemes töltelékként "jó kulcsszavakkal" feltölteni a szövegeket, az olvasó számára ugyanis ez rendkívül bosszantó. Ha a tartalom tényleg releváns, nem lesz szükségünk arra, hogy művi módszerekkel próbáljuk kapcsolatokat kiépíteni.

A vevőgyilkos webszövegek átka
Ha egy weboldal nem hozza a tőle várt eredményeket, a legrosszabb, amit tehetünk, ha nem teszünk semmit. Kis változtatásokkal és javításokkal a legtöbb oldal fejleszthető, így növelhetjük a webes értékesítés arányát.
3. Megszállott szövegszerkesztés

Természetesen szükség van szerkesztésre, ha egy profit van lehetőség megbízni vele, annál jobb. Ugyanakkor nem jó ötlet teljesen függetlenné tenni a tartalom kialakítását ezt cégtől, hiszen szakmai kompetenciák nélkül a legjobb szándékkal is elkerülhetetlenek lesznek a tartalmi hibák. (Nem csak a tartalomban, hanem a promóciós szövegekben is óriási hibákat lehet véteni! Szakértőnk cikkéből kiderül, melyek ezek!)

4. Célok nélkül

Senkinek sincs ideje vagy türelme általános tartalmat előállítani: aki mindenkit elégedetté akar tenni, az végül senkit sem fog. A fogyasztók 47 százaléka úgy véli, hogy a célzott tartalom hiánya az egyik legsúlyosabb tartalommarketing-hiba.

5. Rossz dolgokra összpontosítva

Könnyű arra összpontosítani, hogy ki hány szót ír naponta, vagy hányan szólnak hozzá a bejegyzéseinkhez átlagosan, de miközben ezt figyeljük, ugyanilyen könnyen elveszíthetjük azokat a mutatókat, amik igazán számítanak. Győződjünk meg arról, hogy nyomon követjük a kulcsszórangsort, az oldallátogatásokat, elért felhasználókat, ROI-t, és ne vesztegessünk energiát a hiábavaló mutatókra.

7 dolog, amit el kell kerülni a sikeres honlapért
Ha kemény munkával elértük, hogy a keresők releváns helyen hozzák fel a céges weboldalunkat, kár lenne, ha amikor odataláltak, azonnal vissza is fordulnának valami apróság miatt. Alább újabb 7 hiba, amit elkerülve nőhet az oldalon eltöltött idő.
6. Kiégés felé

A tartalommarketingben az a  leglehangolóbb, hogy tudjuk: mindig csinálhatjuk jobban. Akkor is, ha az egész hétre készen van minden tartalom, biztosan egy vendégposzt arra vár még, hogy feldolgozzuk, vagy egy új eszköz, hogy felfedezzük.  Azonban fontos, hogy tanuljuk meg úgy használd az időnket, hogy ne égjünk ki. (Néha az is elég, ha egyszerűen nemet mondunk!)

7. A küzdelem tengerében

Mielőtt tüzet nyitunk egy ellentmondásos és túlfűtött cikkre vagy bejegyzésre ami a vállalatunkról szól, álljunk meg, és gondolkodjunk. Nem minden tőlünk független, de rólunk szóló megjelenés nyilatkozik kedvezően a cégünkről, de mielőtt bőszen reagálnánk bölcs dolog, ha még egy másik (lehetőleg független) szempár is elemezi a helyzetet, mielőtt a márka vagy vállalat kedvezőtlen pozícióba kerül - éppen a reakció miatt.

8. Agilitás hiánya

Talán a konkrét közönségünk nem szereti a videotartalmakat vagy infógrafikákat, hiába ez a divat. Ha ezt nem vesszük észre, az sem okoz nagy gondot, amíg képesek vagyunk a lényeget megmutatni. De inkább kövessük nyomon a mérőszámokat, és ne pazaroljuk a pénzt hibás tartalmak előállítására és sikertelen taktikára!

9. Őszinteség hiánya

A valós idejű megjelenés egyik legnagyobb előnye, hogy emberivé, személyessé tudjuk tenni a cégünket. Engedjünk bepillantást a színfalak mögé, mutassuk meg az alkalmazottak kemény munkáját és figyeljünk arra, hogy tartsuk távol magunkat a nagy cégek "konzerv" megjelenéseitől.

10. Termékközpontúság az ügyfélre figyelés helyett

Meglepő tény, de csak a vállalatok 50 százaléka tartja magát elsősorban ügyfélközpontúnak. Ha a vállalatunk célja a bevételek felett a vevői elégedettség is, ez a pozitív hozzáállás megjelenik a tartalmainkban is! (Élményt adni a vásárlónak pedig minden területen megéri.)

Ne csak folyassuk a pénzt online marketingre!
Az online marketing kivitelezésekor a cégek többségének nincs, vagy hibás az online marketing koncepciója. Szakértőnk most induló sorozatunkban lépésről lépésre bemutatja, hogyan érdemes felépíteni az alapoktól egy online marketing projektet.
11. Bonyolult nyelvezet

Egyáltalán nem elfogadható, hogy az egyszerű fogalmakat zavaros kifejezések vagy hívószavak mögé rejtsük és bonyolultan fogalmazzunk. Senki nem fog kétszer nekifutni, hogy megértse, mit akartunk elmondani a céges honlapon. A tartalom legyen mindig egyszerű, soha ne hagyjuk magunkat megcsúszni ezen a hibán.

12. Lejárt tartalom

Valószínűleg senkinek nem lesz már túl vonzó, ha a tavalyi nyár slágere fut az oldalunkon. Sokkal hatékonyabb, ha friss tartalmat generálunk, és követjük az aktuális híreket. Persze az örökzöld tartalmaknak is megvan az adott helye és ideje, de nagy hiba arra használni őket, hogy kitöltsék az üres helyeket. A relevancia mindig hatékonyabb, mint a lényegtelen tartalom, ezért fontos, hogy feltérképezzük és beépítsük azokat az aktuális eseményeket és trendeket, amiről a fogyasztóink beszélnek.

13. A fogyasztók kihasználása

A modern fogyasztók 90 százaléka inkább a család vagy a barátok ajánlásaiban bízik, mint a médiából kapott értesülésekben. Az ügyfelek a legjobb tartalommenedzserek, hatalmas hiba nem kihasználni és beépíteni ezt a tartalomstratégiába.

Mi kell egy sikeres céges weboldalhoz?
Ma már minden vállalkozásnak szüksége van weboldalra. Hogy milyenre, azt hosszan lehet elemezgetni. Van viszont néhány alapvetés, afféle feladatlista, hogy mi minden kell egy modern vállalkozás sikeres weboldalához. Szakértőnk segít!
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo