Előzetes ármegállapítással kiüthető a transzferár-hercehurca

Az adózó számára egy sikeres eljárás előzetes ármegállapítási eljárás az adókockázatok csökkenésével, illetve hosszú távú kiszámíthatósággal és tervezési lehetőséggel jár. A határozat érvényességi ideje alatt nem szükséges transzferár-nyilvántartást készíteni.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elkerülhető az egész transzferár-dokumentációs hercehurca – Kép: SXC

Az utóbbi években megnőtt az előzetes ármegállapítási eljárás kérelmeinek száma, nem utolsósorban az eljárási díjak mérséklődése miatt, de azért is, mert az eljárás komoly előnyökkel jár egy vállalkozás számára. Az előzetes ármegállapítási eljárás (ismertebb nevén „APA”) 2007. január 1-je óta kérhető Magyarországon. Az eljárás lényege, hogy az adózó az adóhatóságtól kéri egy bizonyos, kapcsolt féllel (felekkel) kötött szerződés árazásának megvizsgálását, illetőleg megerősítését. Amennyiben az adóhatóság megfelelőnek tartja a bemutatott tények és körülmények alapján az ügylet árazását, határozatban állapítja meg a szokásos piaci árat – írta legfrissebb blogbejegyzésében Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adóüzletág vezetője.

Az adózó számára egy sikeres APA-eljárás az adókockázatok csökkenésével, illetve hosszú távú kiszámíthatósággal és tervezési lehetőséggel jár. A határozat érvényességi ideje alatt nem szükséges transzferár-nyilvántartást készíteni, illetve ha a szerződés/körülmények nem változnak, az adóhatóság nem kifogásolhatja az árazást. Amennyiben két- vagy többoldalú az eljárás, az ügylet tekintetében nem áll fenn a kettős adóztatás veszélye sem. Fontos tudni, hogy mire ügyel a NAV a transzferár ellenőrzésénél!

Az eljárás típusa lehet:

– unilaterális (egyoldalú eljárás a magyar adóhatósággal),

– bilaterális (a magyar és egy külföldi állam adóhatósága között lefolytatott), illetve

– multilaterális (a magyar és több ország adóhatósága között lefolytatott).

A határozat érvényességi ideje legalább 3 és legfeljebb 5 év. Az adózó kérelmére az érvényességi idő egy alkalommal 3 évvel meghosszabbítható.

Milyen szerződésekre köthető?

Az APA-eljárást egyfelől jövőben kötött ügyletekre, másfelől olyan szerződések esetében lehet kérni, amelyek alapján a kérelem benyújtásának időpontjában vagy azt követően folyamatos teljesítés történik (a megkötés időpontjától függetlenül).

Az Art. értelmében folyamatos teljesítésűnek minősül az a szerződés/ügylet, amelyet legalább 6 hónap időtartamra kötöttek, és amely alapján kéthavonta legalább egyszer teljesítés történik, vagy hitelkeret fenntartására vonatkozik, vagy folyamatos rendelkezésre állást ír elő.

Transzferár: „csak” nyolcmilliós a bírság
Immár nem szerződésenként, hanem ügyletenként kell dokumentálni a transzferár-változásokat. Szerencsére a dokumentáció készítését „ösztönző” mulasztási bírság maximuma továbbra is „csak” 8 millió forint lehet, – ügyletenként.
Mennyibe kerül az eljárás?

Az APA-eljárás lefolytatásáért az adóhatóságnak fizetendő díj mértéke a szokásos piaci ár – illetőleg a megállapított ártartomány alsó és felső értékeinek középértéke – 1 százaléka, ha a szokásos piaci ár összegszerűen megállapítható.

A díj mértéke több tényezőtől függ:

a) Egyoldalú eljárás esetén

legalább 500 ezer Ft és legfeljebb 5 millió Ft, ha a szokásos piaci árat az összehasonlító árak módszerével, a viszonteladási árak módszerével, vagy a költség és jövedelem módszerével meg lehet állapítani, illetve

legalább 2 millió Ft és legfeljebb 7 millió Ft, ha a szokásos piaci ár a három hagyományos módszertől eltérő módszer alapján állapítható meg,

b) Kétoldalú eljárás esetén legalább 3 millió Ft és legfeljebb 8 millió Ft,

c) Többoldalú eljárás esetén legalább 5 millió Ft és legfeljebb 10 millió Ft.

Ha a szokásos piaci árat – vagy ártartományt – összegszerűen nem lehet megállapítani, a díj az adott eljárástípusra vonatkozó díjtartomány minimumával egyező összeg.

Transzferárnál is a méret lényeg
Transzferárdokumentáció-készítés szempontjából azért fontos megállapítani, hogy egy társaság kisvállalkozásnak minősül-e, mert mentesülnek a transzferárdokumentáció-készítési kötelezettség alól, amennyiben teljesítik a feltételeket. További részletek itt olvashatók!
A kérelem elutasítása esetén az eljárási díj 75 százalékát vissza kell téríteni a kérelmet benyújtó adózó részére. Amennyiben az adózó a határozat meghosszabbítását kéri, az eredetileg fizetett eljárási díj 50 százalékát kell befizetnie.

Meddig tart az eljárás lefolytatása, és mi a menete?

Az Art. értelmében az adóhatóságnak 120 napja van az eljárás lefolytatására, amely kétszer 60 nappal meghosszabbítható. A határidőbe nem számít bele a külföldi állam adóhatóságával történő egyeztetés, a valódiságvizsgálat időtartama, illetve a hiánypótlás.

Az adózónak lehetősége van az eljárás megkezdését megelőzően anonim módon egyeztetni az adóhatósággal a szerződés/ügylet részleteiről, az eljárás módjáról és lehetséges kimeneteléről (az egyeztetés kimenetelének nincs kötőereje). Ezt követi egy hivatalos egyeztetés az adóhatóság és az adózó között, majd a kérelem és a szükséges iratok elkészítése és benyújtása (külön rendelet szabályozza a benyújtandó dokumentumok körét). Ezután következik az adóhatóság részéről a valódiság és a körülmények vizsgálata, esetleges hiánypótlásra felszólítás, nem egyoldalú eljárás esetén nemzetközi megkeresés, további egyeztetés az adózóval (amennyiben szükséges), végül pedig a döntés az elfogadásról (határozathozatal), illetve elutasításról.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo