Először a hatalomról kell lemondani a növekedéshez

A sikeres kisvállalkozások esetében eljön egy olyan pont, amikor már a növekedés is gond. Egy bizonyos szint felett muszáj alapvetően változtatni a szervezeten ahhoz, hogy az elbírja a további feladatokat. A vezetőnek ezt is magán kell kezdenie: az első pont, hogy lemond a totális hatalomról.

A növekedés elképzelhetetlen a változáshoz való alkalmazkodás, folyamatos alakulás nélkül. Ezt vagy el kell fogadnunk, vagy le kell mondanunk a növekedésről – mondta Egyed Géza GE Stratego Kft. ügyvezetője a Piac & Profit Növekedés csapdái című konferenciáján.

Sokszor azt gondoljuk, hogy ami kicsiben működik, az nagyban is fog. Pedig a lineáris szemlélet nem mindig üdvözítő. Míg egy kis hajót elvezet egy kapitány, egy óceánjáróhoz már elengedhetetlen a tisztek bevonása. A kis csónakhoz hasonló a kisvállalkozások helyzete is: mindenki együtt húz, nincsenek definiált munkakörök, mindenki azt csinálja, amire éppen szükség van – leginkább, mint egy kaláka. Az ERP a tulajdonos szürkeállománya, nem válik szét a céges és a családi kassza. Ez a fajta működés hatékony és gazdaságos, de csak bizonyos méretig, hangsúlyozta a szakértő.

Hogy mikor kell váltani? Nagyjából 15-20 alkalmazott, vagy más szempontból nézve 20-30 beszállító az, amennyit egy ember még tényleg hatékonyan képes irányítani. Ha ennél nagyobbra nő egy cég, akkor a korábbi szervezeti felépítés már kifejezetten kontraproduktívvá teszi azt.

Kép:Fotolia

Hogy itt az ideje a változtatásnak, az bizonyos jelekből kiválóan látható. Megsokszorozódik a döntési helyzetek száma, amit egyetlen ember már nem tud meghozni, így az ügyek olykor, egyre többször, tolódnak vagy elfelejtődnek. Egyre több ügynek, folyamatnak nincs gazdája, így a vezetőnek kell minden folyamatba belenyúlnia, hogy azért menjenek valahogy a dolgok. A vezető az operatív részletekben fuldoklik ahelyett, hogy a stratégiával foglalkozna és folyamatossá válik a stressz. Rengeteget dolgozunk, mégsem látjuk az eredményeket. Ismerős?

A főnök irányít? Ugyan már!
A marsallbot mindenki zsebében ott lapul, vagyis mindenki irányíthatja, optimálisan alakíthatja és eredményessé teheti a saját munkáját. Ha pedig már mindenki vezető, akkor az elsőszámú vezető részéről hiú ábránd, hogy továbbra is ő irányítja a változást.
A működés megváltoztatására ahhoz is szükség van, hogy a fejlődő cégbe a lehető legjobb új embereket találjuk meg. A jó, tapasztalt szakemberek többsége már szerzett tapasztalatot nagyobb cégnél, multinál - egy ilyen embert nehéz is egy nem szervezett munkahelyi környezetbe integrálni, vagyis a szervezeti rendszer kialakítása nélkül szakembert is nehezebben találunk – hangsúlyozta Egyed Géza.

A rossz válasz

Sok vezető a fenti jelekre úgy reagál, hogy még inkább vasmarokkal igyekszik fogni az ügyeket a saját kezében. Az egyszemélyi kontroll fokozása azonban biztos, hogy nem megoldás, ahogy az sem, ha a vezető körüli szűk magot terheljük még tovább – hangsúlyozta a szervezetfejlesztő szakember. A többséggel szembeni teljes bizalmatlanság mindenkinek rossz. A vezető úgy érzi, hülyékkel van körülvéve, a munkatársak motivációja pedig zuhan. Sokszor a szervezetlenségi gondokat létszámhiányként azonosítják a vezetők, ez azonban csak a valódi probléma elfedése. Ha a rendszer és a felelősségi körök nem tiszták és átgondoltak, a több alkalmazott sem vesz le többet a vezető válláról.

A jó válasz

A valódi változáshoz fel kell adni a korábbi működési paradigmát, belátni, hogy változtatni kell. Ennek alapja az, hogy a tulajdonos/vezető szerepét újra kell definiálni a cégben. Első sorban azt, hogy elengedje azt, minden rajta múlik a cégben. Ezen a hozzáálláson, ha nehéz is, muszáj túllépni – mondja Egyed Géza. Ehelyett szabályozni kell a folyamatokat és rendszert kell építeni.

Divat a bürokrácia
Az üzleti környezet ma egyre gyakrabban kényszeríti a vállalatokat arra, hogy újragondolják stratégiájukat, és akár drasztikusan megváltoztassák addigi szervezeti modelljüket. 2016-ban a hosszú távon sikeresen működő vállalat kulcsa az új, innovatív szervezeti struktúra kialakítása. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy valami eddig soha nem látott formát jelent.
A rendszer viszont csak akkor fog működni, ha az első számú vezető képes elfogadni, hogy nem minden döntést ő hoz meg. Ha ez nem történik meg, un. üvegnyakhatás alakul ki és drasztikusan csökken a hatékonyság, termelékenység. Az evolúcióban használatos fogalom szerint a beszűkült génállomány korlátozott alkalmazkodóképessége magában hordozza a kipusztulás veszélyét – nem nehéz elképzelni, mit jelent ez egy szervezetre alkalmazva.

A változtatást a vezetőnek mindig magán kell kezdeni azzal, hogy elengedi a hatalom feletti teljes uralmat. Szükség van egy kompetens és döntési jogkörrel felruházott középvezetői szintre. De szükség van az alsó szinten is saját vezetővel rendelkező kis "sejtekre" - ennek vezetője optimális esetben egy "élmunkás", akit a többiek elfogadnak.

A szervezet kialakításához a legfontosabb, hogy a vezető tudja, hogy miért hoz létre munkaköröket a cégében és ezeket fent is tudja tartani, vagyis olyan munkakörök alakuljanak ki, amelyekre valóban szükség van – hangsúlyozta a rendezvényen Farkas Judit szervezetpszichológus, a PsyOn ügyvezetője. A vezető szerepe, hogy a munkatársait azokban az üzleti szerepekben tartsa, amire felvette őket. Fontos az is, hogy hogyan nevezzük az egyes munkaköröket - a kkv-k esetében valójában sokkal fontosabb, mint a munkaköri leírásban foglalt, általában teljesen általános megfogalmazások. Nem mindegy, hogy valaki értékesítő vagy projektmenedzser.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo