Egy mentsvár maradt a cafeteriában

Amíg az elfogadott őszi adócsomag értelmében a legtöbb cafeteriaelem bérként adózik jövőre, addig a munkáltatók kedvezményesen a dolgozók pihenését és az egészségcélú költéseket támogathatják a SZÉP kártyán és az egészségpénztáron keresztül. Az önkéntes pénztári célzott szolgáltatások céges támogatása továbbra is 40,71%-kal adózik, a legújabb kedvezmény pedig, hogy a dolgozóknak 20% szja-visszatérítés jár a megszokott munkáltatói hozzájárulás után.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kormányzat szándéka világos: a juttatások helyett a béré lesz a főszerep jövőre, ugyanakkor a munkavállalók kikapcsolódása, rekreációja és egészsége továbbra is a vállalatok által támogatható célok maradtak. Az ideihez hasonlóan, jövőre is kedvezményesen, 40,71%-kal adózik az önkéntes pénztári célzott szolgáltatásra fizetett céges támogatás, amelyet a nyugdíj- az egészség- és az önsegélyező pénztárak is nyújthatnak. Ennek köszönhetően a munkáltatók jövőre is 40,71%-os közteherrel támogathatják a munkavállalóik egészségmegőrzését, a prevenciós szűrővizsgálatokon való részvételt, a magánegészségügyi szolgáltatások igénybe vételét vagy akár a gyógyszervásárlást - hívta fel a figyelmet közleményében a Patika Egészségpénztár.

(Itt olvashat a kedden elfogadott adócsomagról!)

Ráadásul kedvező fordulat a nyári adócsomaghoz képest, hogy a most kedden elfogadott módosítással a munkavállalók jogosultak lesznek a megszokott munkáltatói hozzájárulás után 20%-os szja-visszatérítésre, csak úgy, mint a saját befizetéseik után. Ezzel csökken az a nettó forintveszteség, amely abból fakad, hogy az egészségpénztárakba fizetett munkáltatói tagdíj-kiegészítés bérként adózik 2019-ben.

A munkavállalók által költhető minden 10 ezer forint ára 2019-ben - Forrás: Patikapénztár számítás

Célzott szolgáltatással célzottan

A cégek összességében is mérsékelhetik egészségpénztári juttatással azt a jövedelemkiesést, amelyet a cafeteriaváltozás okoz a dolgozóiknak. A kiemelt szerepbe került pénztári szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a munkáltatók a már megszokott és elvárt egészségcélú béren kívüli juttatást változatlan adóteher mellett, a bérnél 41,24%-kal kedvezőbb költséggel nyújtsák jövőre is. A lehetőség azoknak a munkáltatóknak is megfontolásra érdemes, amelyeknél eddig a cafeteriaétlapon nem szerepelt az egészségpénztári tagdíj-kiegészítés.

Még tanácstalanok a vállalkozások
Az őszi adócsomagot sokan várták, remélve, hogy az tartalmaz majd az öngondoskodást, a munkáltatók egészségcélú támogatását ösztönző módosításokat. Október 19-én került az Országgyűlés elé a tervezet. Ennek kapcsán kérdeztük Vargha Lászlót, a Patika-csoport pénzügyi igazgatóját, hogy hogyan érinti a benyújtott módosító csomag a munkáltatók által adható béren felüli juttatásokat.
A juttatás hozzájárul a felelős cégmárka kialakításához, és a társadalom öngondoskodási hajlandóságát is fokozza: célzott szolgáltatásban az a munkavállaló részesülhet, amely tagja az adott pénztárnak és teljesíti a tagság feltételeit.

A célzott támogatást a dolgozó az előre meghatározott, az egészségpénztár alapszabályában szereplő szolgáltatásokra költheti. A munkáltató és a munkavállaló az egészségpénztári szolgáltatások közül, mint egy étlapról válogatja össze a támogatott célokat.

A Patika-csoportban 2010 óta rendelkezésre áll a több célzott alszámlát kezelő kártyatechnológia, így a szektorban elsőként a Patikapénztár nyújtja ezt a szolgáltatást fizetőkártyával már a januári induláskor. A kassza tagjai éppúgy az egészségpénztári kártyájukkal költhetik a munkáltatói juttatást az új célzott szolgáltatásokra, mint jelenleg a céges feltöltéseket. A fizetéseknél nem lesz fennakadás, az elfogadóhelyeken a POS terminál és az intelligens patikakártya automatikusan kommunikálnak, hogy a megfelelő egyenleg legyen terhelve. A pénztártagok a kassza online ügyfélrendszerében bármikor ellenőrizhetik a munkáltatótól kapott támogatásból rendelkezésükre álló összeget és a magánbefizetéseiket is.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo