Dolgozhatsz hatékonyabban is: adunk nyolc tippet, hogyan

Nem is hinnéd, milyen egyszerű módszerekkel felturbózhatod a munkakedved és hatékonyságod. A Pénzügyi tudakozó segítségével adunk most ehhez nyolc tippet.

Rengeteg embernek a munka nem jelent semmilyen élvezetet, kihívást, egyszerűen csak a napi rutin közé tartozik, hogy felkel, bemegy a munkahelyére, megcsinálja, amit kell, és hazamegy. Ebben az esetben a hangulatoddal karöltve a teljesítményed is zuhanórepülésbe kezdhet. Maga a munkavégzés is, idővel egyhangúvá válhat, esetleg el is húzódhat olyan feladatod is, amit egyébként sokkal rövidebb idő alatt el tudtál volna végezni.

Ezekre viszont létezik megoldás. Persze vannak összetettebb problémák, amik egyszerű tippekkel nem kiküszöbölhetőek, de nem is hinnéd, hogy a legtöbb esetben milyen nagy mértékben tudsz változtatni azon, hogy mekkora hatékonysággal és kedvvel végzed el a munkát. A Pénzügyi Tudakozó segítségével adunk most pár tanácsot, amiket, ha megfogadsz, biztos, hogy jobban fog menni a munkavégzés.

Lemerültél munka közben? - Kép:FreeDigitalPhotos.net/jesadaphorn

  1. Reggeli
Mindig legyen időd reggelizni. Ahhoz, hogy jól induljon a reggeled, muszáj reggelizned. Ha ezt nem teszed, akkor délelőtt 10-11 órakor már az energiaszinted jelentősen lecsökken. Ez fáradságot eredményez, koncentrációhiányt, zavartságot. így biztosan nem fogsz megfelelő figyelmet fordítani a feladatodra, pláne nem megfelelő hatékonysággal.

Persze ehhez célszerű korábban felkelned. Ha 9 órára jársz dolgozni, fél kilenckor kell elindulnod és te 8:20-kor kelsz ki az ágyból, akkor biztos, hogy nem fog beleférni egy kiadós reggeli. Viszont ha egy kicsit korábban kelsz, akkor jobb kedvvel is érkezhetsz meg a munkahelyedre.

Kreatív irodakialakítással növelhetjük a munkakedvet
Az elmúlt egy–másfél évben az irodát bérlők szempontrendszere megváltozott: a munkaerő megszerzése és megtartása soha nem látott kihívást jelent számukra. A szektoronként eltérő mértékben, de emelkedő béreken túl a cégvezetők a munkahelyi körülmények javításával tudnak versenyképesek maradni. A cégek jelentős részénél elsődleges szemponttá vált a ,,well-being” érzet megteremtése, felváltva a költségközpontú gondolkodást.
Nem mellékes, hogy a sikeres emberekre is az jellemző, hogy korán kelnek. Szinte kivétel nélkül. Nézd meg a környezetben azt, aki sikeres, és kérdezd meg, hogy hány órakor kel fel. Reggel 8 óra előtt ők már egészen biztosan elfogyasztottak egy tápláló reggelit.
  1. Tarts szünetet
Gondolj csak vissza az iskolás éveidre, amikor a 45 perces óra után kicsengettek, és a szünet következett. Ez nem véletlen. Nagyjából átlagosan ez az az időtartam, ameddig maximális odafigyelést és koncentrációt tudunk szánni az adott feladatra.

Ezen az időn felül, sokszor már képtelenek vagyunk összpontosítani, s sokkal lassabban vagy akár rosszabbul végezed el a munkát, mint ha hagynál magadnak egy kis szünetet, és feltöltődnél. Persze lehetnek kivételek. Az egyik, ha stresszhelyzet adódik. Az a figyelmedet is felélénkíti, a másik pedig, ha nagyon élvezed vagy érdekel az, amit éppen csinálsz. Ez a legjobb eset.

Általánosságban viszont elmondható, hogy nem vezet túl jó útra, ha 1-2 óránál többet dolgozol megállás nélkül, mivel a munka hatékonyságát megöli. Erről egyébként John Trougakos, a Torontói Egyetem menedzsment-tanszékének egyetemi docense is így vélekedik, az ezzel kapcsolatosan elvégzett kutatásával alátámasztva ezt.

  1. Ne legyél tökéletes
Ez persze nem azt jelenti, hogy ne adj bele mindent a munkád elvégzésébe, de ne az lebegjen a szemed előtt, hogy mindenáron neked kell a legtökéletesebbnek lenned.  Az olyan típusú emberek, akiknek ez a céljuk, nagyobb eséllyel lesznek frusztráltak, elégedetlenek és úsznak el a határidőkkel. Vagyis egyébként nem teljesítenek jobban másoknál.
Mennyit ér a piacon az önismeret?
A munkaerő-piaci átalakulás miatt a munkáltatók nagy hangsúlyt fektetnek a vállalati ösztönzők, a munkáltatói márka építésébe, míg a munkavállalók igyekeznek megtalálni az igazi álomállást. Szakértőnk szerint azonban igazi előnyt az kovácsolhat a jelenlegi helyzetből, aki megfelelő önismerettel rendelkezik.
Fogadd el, hogy emberből vagy, ami pedig azt eredményezi, hogy lesznek hibáid, mivel folyamatos tökéletes munka nincsen. Nem leszel jobb, ha a tökéletességre törekszel, mivel sokkal könnyebben fogsz elcsúszni a határidőkkel, ami csak negatív érzéseket fog megint csak kiváltani belőled. Sőt, a problémamegoldó képességedet is megmutathatod abban az esetben, ha elkövetnél bármiféle hibát.
  1. Tűzz ki célokat
Ne a tökéletességet, hanem konkrét célokat tűzz ki magad elé. Ezt megteheted az adott napodra, vagy akár a hét elején napi lebontásban is. Célszerű a célokhoz időpontot is rendelni. Például hétfőn reggel leírod, hogy milyen feladatokat kell teljesítened a héten, de úgy, hogy az adott feladatrészekhez konkrét időpontot rendelsz.

Lehetsz akár projektmenedzser, akár tanító, ezt akkor is meg tudod tenni. Leírhatod, hogy a projekted első részének szerda 13 óráig el kell készülnie. Vagy a másik esetben azt, hogy hétfőn dolgozatot íratsz, akkor kedd 12 óráig ki kell javítanod azokat.

Ha a mindennapjaidat így rendszerezed, az idődet is sokkal hatékonyabban tudod beosztani, így ez a munkavégzésedre is jó hatással lesz. A határidő fegyelmezőleg hat rád, így több energiád marad a más feladatokra.

  1. Kövesd a vágyaidat
Vannak olyan emberek, akik azért érzik magukat rosszul a munkahelyükön, azért boldogtalanok, mert nem kapnak elég lehetőséget arra, hogy kiteljesedjenek, és olyan feladatokat végezzenek, amikbe igazán örömüket lelik, sikereket érnek el benne.
Kilenc gondolat az Y generációsokról, amit érdemes rendbe tenni
Mi a fene van a mai fiatalokkal? Sok munkáltató szembesül azzal, hogy az Y generáció – látszólag – egyik pillanatról a másikra hajlamos felpattanni az asztaltól. De ez csak látszólag van így, mert ha megértjük, miben különböznek ők a korábbi generációktól, akkor lesz eszközünk a motivációjukra is.
Beszélj erről a főnököddel, javasolj neki olyan ötletet, amivel kapcsolatban érdeklődsz, amit lelkesen tudnál vezetni. Hidd el, ha reális az ötleted, van elegendő alátámasztásod, kalkulációid, akkor értékelni fogja a főnököd az igyekezetedet, ha nem is azonnal, de tudni fogja, hogy számíthat rád, és többre vagy képes.

Ha viszont pozitív visszajelzést kapsz, akkor máris teljesült a vágyad, s innen boldogan szárnyalhatsz a további céljaid, álmaid elérése érdekében.

  1. Kérdezz arról, amit nem tudsz
Előfordult már veled olyan, hogy a munkahelyeden olyan kütyüket találtál, esetleg olyan programokat láttál a számítógépen, amiknek a használatáról gőzöd sem volt? Ne félj kérdezni ezekről.

Nagy valószínűséggel ezek azért vannak ott, hogy megkönnyítsék a munkádat, esetleg időt és energiát spóroljanak meg számodra. Vagyis érdemes segítséget kérned az illetékes személytől, például az iroda IT-szakértőjétől, ha elakadsz, vagy nem tudsz valamit.

Valószínűleg nem te leszel az első, aki ezt megkérdezi tőle, ezért ne félj odamenni. Lehet, hogy sokkal hatékonyabban és gyorsabban végezheted ezek után a munkádat.

  1. Találj megoldást
Nagyon szuper, ha megtalálod a hibákat, de ez nem elég. A főnöködnek sem lesz elég, ha ráböksz valamire, hogy az hibás. Állj elő megoldási javaslattal is!
Motiváció: ne kérj, hanem adj tanácsot…
Ha nem érezzük magukat motiváltnak a munkahelyen, nem az a legjobb megoldás, ha tanácsot kérünk másoktól, derül ki egy frissen megjelent kutatásból. Ha mi próbálunk segíteni valakinek, azzal magunkat is motiváljuk.
Ha valaki folyton csak kiszúrja a hibákat, nagyon negatívan hathat a munkahelyi megítélésére, míg ha megoldási javaslatokat is dolgozol ki hozzá, amiket bemutatsz, akkor pont az ellenkezőjét válthatod ki az emberekből az előbbi magatartásnak.

Persze azért ezzel is óvatosan kell bánnod, tehát ne légy túl okoskodó vagy kritikus sem, mivel abból a munkáltató azt szűrheti le, hogy leminősíted a céged. Ez az a helyzet, amiben tényleg az arany középutat szükséges megtalálnod, s akkor nagyszerű hatással lehet a munkádra a szorgalmad.

  1. Pihend ki magad
Ha kipihenten, frissen érkezel a munkahelyedre, akkor sokkal több örömödet lelheted benne. Éppen ezért pihend ki magadat a hétvégén, és miután hazamentél, már ne dolgozz. Ne vidd haza a munkát, az a munkahelyedre való. Aki a munkahelyen koncentráltan dolgozik, jelentősen jobban teljesít, mint aki otthon próbálja meg behozni a lemaradást.

Persze ez nem csak a tényleges feladatok elvégzésére igaz, hanem a gondolataidra, hangulatodra is. Amint elindulsz hazafelé, akkor ne csak a fizikai dolgokat hagyd a munkahelyeden, hanem hagyj ott mindent, ami a lelkedet nyomasztja. Ezek után pedig aludj eleget, hogy másnap ismét kipihent lehess.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo