hirdetés

Csillag helyett korona: védjegyet kapnak a szálláshelyek

A szálláshelyek kötelező minősítésének megszűnésével új nemzeti tanúsító védjegyrendszert alkalmaznak a szálláshelyek szolgáltatásainak minősítésére hazánkban. A Nemzetgazdasági Minisztérium 5 szálláshelytípusra (falusi, kemping és üdülőháztelep, szálloda, magánszállás) működtet nemzeti tanúsító védjegyrendszert, amely a szolgáltatások minőségi garanciáját segíti elő.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Védjegyet kapnak a szálláshelyek – Forrás: NGM

A fogyasztók és a védjegyrendszerhez csatlakozott szálláshely-szolgáltatók közös érdeke, hogy a védjegyet kizárólag a minősített szolgáltatók használják. A szálláshelyi adatbázisokban és a kereskedelmi kommunikációban sajnos előfordul, hogy olyan létesítmények is használnak minőségi kategóriára vonatkozó besorolást, amelyek erre nem lennének jogosultak, mivel nem kérték a védjegyrendszerben történő minősítésüket. A jogosulatlan védjegyhasználat büntetendő cselekmény, ezért azok a szálláshelyek, amelyek vállalkoznak a minősítésre, jogi védettséget is élveznek. (A korábbi minősítést július 31-ig lehetett használni.)

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet értelmében megszűnt a szálláshelyek kötelező minősítése, ennek alapján a minősítés önkéntes tanúsító rendszerek útján történhet. A kormányrendelet 2012. június 30-ig adott lehetőséget a korábbi minősítési rendszer szerinti besorolási kategóriák alkalmazására, napjainkra ez a lehetőség már megszűnt, új lépett életbe.

A vendégszoba, vendégház esetében az új védjegy jelképe a korona, a falusi szálláshelyeknél pedig a napraforgó. A kempingek esetében a védjegy csillag vagy üdülőház-telep osztály, míg szállodák a Hotelstars elnevezésű védjegyrendszerbe tartoznak.

A korábbi önminősítésen alapuló szálláshely-kategóriák előírásai az új védjegyrendszer minőségi kritériumaival nem teljesen egyeznek meg, mivel a szakmai szervezetek – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – korszerűsítették az 1998-ban kialakított minősítési szempontokat. Ezért a szolgáltatóknak esetenként korszerűsítéseket kell végrehajtaniuk ahhoz, hogy megőrizhessék a védjegyrendszerben is a korábbi besorolási kategóriájukat. Ez azonban nélkülözhetetlen a szolgáltatások színvonalának javításához és a nemzetközi a versenyképesség javításához. Különösen a hazai szállodák esetében tapasztalható, hogy a 15 európai országban működő összehangolt minősítő rendszer követelményeit gyakran csak a szolgáltatási színvonal javításával, választékának bővítésével tudják teljesíteni.

Valamennyi szállástípusnál értékelik:
– a szobák, lakóegységek berendezését, felszerelését
– a kapcsolódó helyiségek és szolgáltatások (fürdőszoba, konyha, parkoló, pihenőkert) felszereltségét
– a nyújtott alapszolgáltatásokat (portaszolgálat, étkezés, takarítás stb.)
– kiegészítő szolgáltatások választékát (szórakoztató, gyermekbarát lehetőségek, sporteszközök és játékok, konyhai, informatikai stb. felszerelések, aktív kikapcsolódáshoz, relaxációhoz szükséges eszközök)
A védjegyrendszer a szálláshelyek típusától függően határozza meg a minősítés szempontjait.

Fontos elvárás, hogy a meghirdetett szolgáltatások álljanak rendelkezésre, a berendezések, felszerelések működőképesek legyenek, és az igénybevétel feltételeit (ingyenesen vagy díj ellenében) is egyértelműen határozzák meg.

A szálláshelyek üzemeltetői a szakmai szervezeteknél önkéntesen kezdeményezhetik létesítmény minősítését. Ennek első lépéseként a nyilvánosan hozzáférhető szempontok alapján saját maguk határozzák meg a besorolási kategóriát, amit a szakértők a helyszínen is ellenőriznek. A helyszíni tapasztalatokat összegző ajánlás alapján egy szakmai bírálóbizottság tesz javaslatot a védjegyhasználat engedélyezésére a védjegy jogosultjának. A magán, a falusi szálláshelyek, a kempingek és az üdülőház-telepek esetében a turizmusért felelős miniszter hagyja jóvá a védjegy használatát, a szállodáknál pedig a bírálóbizottság. A rendszerről itt olvashat bővebben.

A minisztérium szerint a védjegy alkalmas a szálláshelyek minőségének a szakmai elvárások szerinti értékelésére, a magas minőségű szolgáltatások pozitív megkülönböztetésére, és ezáltal elősegíti, hogy a fogyasztó megfelelő információk birtokában az elvárásainak megfelelő szolgáltatót válasszon.

A minőségi kategória meghatározása szakértők közreműködésével történik. A minősített szálláshelyek kötelesek együttműködni a szakmai ellenőrzés során (a 3–5 éves védjegyhasználati időtartam alatt egy alkalommal biztos sor kerül egy ellenőrzésre, de panasz esetén akár többször is).

Meddig véd a védjegy?
Számos védjeggyel megjelölt termékhez jó hírnév, úgynevezett goodwill társul, amelynek kivívása a jogosult részéről jelentős anyagi ráfordítást igényel. Ezért is fontos a használatuk szabályozása. A nemzeti és a közösségi védjegyoltalom között jelenleg versengés zajlik. Hogy mikor mi éri meg, arról itt olvashat bővebben.
hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo