Bizakodnak és aggódnak a magyar cégvezetők

A szakemberhiány 2017-ben is a növekedés legnagyobb gátja a vezetők szerint - derül ki a PwC Vezérigazgató felmérésének eredményeiből. Pedig a többség növekedni szeretne, plusz emberek felvételére készül. A válaszok szerint egyértelmű gond a túlszabályozottság is, lehetőségeket pedig leginkább a technológia jelent.

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A PwC Magyarország és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége idén hatodik alkalommal készítette el a Magyarországi Vezérigazgató Felmérést, melyben hét iparág 186 magyarországi cégvezetőjének véleményét összegezték.

Sokan bővíteni szeretnék cégük létszámát, miközben megoldást kellene találniuk a szakemberhiányra és a túlszabályozottság okozta nehézségekre. Pozitívan értékelik a globalizációs folyamatokat, viszont annak is hangot adtak, hogy a globalizáció nem segítette a gazdagok és szegények közötti szakadék csökkentését – mondta Nick Kós, a PwC Magyarország vezérigazgatója.

Érdekesség, hogy a legfontosabb külpiacokat tekintve, 2016-hoz képest, az Egyesült Államokat 15 százalékkal többen tartják a legfontosabbnak saját növekedésüket illetően. Mekler Anita, a PwC Magyarország cégtársa ugyanakkor megjegyezte, hogy a kérdőívek jelentős része az amerikai elnökválasztás után ment, ami nagyban befolyásolhatta ezt az eredményt.  A legfontosabb külpiac, melyben növekedési potenciált látnak a magyar vezetők továbbra is Németország, míg Románia 22 százalékkal a harmadik helyre került.

Részlet a PwC Magyarország 2017-es felméréséből

Sok az aggály, de növekedést várnak  

Érdekes, hogy míg vezérigazgatóknak mindössze 56 százaléka bízik a magyar gazdaság növekedésében, addig majdnem 90 százalékuk gondolja úgy, hogy saját bevétele növekedni fog. 60 százalék tervez szervezeti növekedést 2017-re, amit elsősorban létszámépítés formájában képzelnek el. Magyarországon a technológiai és távközlési területeken működő cégek, illetve a magántulajdonban lévő vállalkozások munkaerő-felvételi tervei a legambiciózusabbak. Csekély azon szervezetek száma, ahol létszámcsökkentést terveznek – világszerte 16%, míg Magyarországon 13% tervez csökkentést a megkérdezettek közül.

Némi nehézség, hogy a szakemberhiányt továbbra is a legfőbb problémának tartják, és 91 százalék szeretné, ha a munkaerő probléma megoldása lenne a legfőbb kormányzati prioritás. További probléma a nyelvtudás is, sok olyan szakember van a munkaerőpiacon, akinek tudása megfelelő lenne, de nyelvtudás hiányában mégse tudja alkalmazni a vállalat. (A valódi munkaerőpiaci sikerhez valójában már két nyelv tudására lenne szükség.)

A magyarországi döntéshozók arról is beszámoltak, hogy a legnagyobb nehézséget a vezetői készségekkel rendelkező, illetve a kreativitásban és az innovációban erős munkatársak megtalálása okozza. Vélhetően ezekből fakadóan a humánerőforrás fejlesztése 20 százalékkal a második helyen végzett a fejleszteni kívánt területek között, első az innováció lett 22 százalékkal.

A túlszabályozottság is nehézséget okoz az üzletben, itthon és világszerte is – ezt a megadott tényezők között 73 százalék jelölte meg aggasztónak. Emellett a világosan érthető, stabil és hatékony adórendszer iránti igény is hangsúlyosan jelent meg a felmérés során.

Ma már komolyan veszik a technológiai fejlődést 

Bár a hazai vállalatvezetők nem tartják magukat digitális gurunak, ma már sokkal többen számítanak jelentős hatásra a jövőben a technológiaváltozás terén, mint például három évvel ezelőtt, amikor a megkérdezettek 62 százaléka kalkulált azzal, hogy a technológia a jövőben befolyásolja majd a versenyt. Ma már a vezetők 96 százaléka gondolja úgy, hogy az iparági és az üzletmenetet érintő átalakulások jelentős részénél komoly szerepe lesz a technológiának a következő években. Jelenlegi prognózisuk alapján a digitalizáció a közlekedést, a kommunikációt és az autóipart fogja leginkább átalakítani. (Ennek ellenére nem a vezetők húzzák a digitális átállást.)

Az elmúlt évek technológiai és biztonsági problémáit tapasztalva a vezérigazgatók úgy gondolják, hogy több tényező is csökkenti majd az érintettek bizalmát a saját iparágukban a következő időszakban. Ilyenek például: az informatikai szolgáltatások zavara vagy kiesése; az üzleti információkat érintő kibertámadások és a személyes adatok kezelésére vonatkozó előírások megsértése is. Felsorakoztak a bizalomvesztési elemek közé a közösségi média használatából eredő kockázatok is.

Dr. Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke külön felhívta a figyelmet a technológiai fejlődés hatásaira. Példaként a világgazdaság egyik legnagyobb, jelenleg is zajló változását említette: pár évvel ezelőtt még mindent az olajár határozott meg, sokan nem tartották elképzelhetetlennek a 200 dolláros hordónkénti szintet sem. Ekkor még úgy tűnt, a kitermelhető olaj mennyisége csak pár évtizedre elegendő. A palaolaj kitermelési technológiája fejlődésének köszönhetően viszont a szénhidrogén tartalékok még legalább kétszáz évre elegendőek. Az új kitermelési módszerek lehetővé és idővel egyre költséghatékonyabbá is tették a palagáz és a palaolaj kitermelését. Összességében tehát elmondható, hogy a technológiai fejlődés még a Föld energiatartalékainak kérdését is teljesen új dimenzióba helyezte.

Érdemi növekedés jöhet idén a zuhanás után
2016-ban a GKI előrejelzésével azonos, 2%-os volt a magyar növekedés. Idén 3%-os, vagy kissé magasabb lehet a magyar GDP növekedése. Főként az EU-támogatások újraindulása következtében a tavalyi, 20%-os beruházási zuhanást 2017-ben érdemi, körülbelül 8%-os növekedés váltja fel, miközben a már a múlt évben is lendületesen növekvő fogyasztás kissé tovább gyorsulhat.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo