Az áremelkedések ellenére is lehet megtakarítást elérni

A decemberben lezárult, 2011-2012-es villamos energia beszerzési időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy az árak évközi emelkedése miatt érdemes a beszerzések lebonyolítását már az első negyedévben megkezdeni.

 


Kép:sxc

Mivel a 2009 - 2010-es évben a villamos energia versenypiaci árai csökkenő tendenciát mutattak, a felhasználók 2011-ben is további csökkenésre számítottak. Bár a tavalyi év elejére enyhülő recesszió önmagában már indokolta volna az áram árának emelkedését, azonban a tavasszal történt japán atomkatasztrófa és az annak hatására tett energiapolitikai bejelentések is kedvezőtlenül járultak hozzá az energia árának alakulásához. (Németország atomerőmű bezárásai viszont az áremelkedés irányába hatottak.)

 „Tapasztalataink alapján - az eddig bevált gyakorlatnak megfelelően - a felhasználók többsége kivárásos alapon, az év utolsó időszakára ütemezi beszerzési feladatainak lebonyolítását egy kedvezőbb ár elérésének reményében" - mondta el Csécs Ákos, a Get Energy Magyarország Kft. vezető energetikai szakértője. A tavaly márciusi áremelkedést követően azonban az év hátralevő részében gyakorlatilag stagnált a villamos energia tőzsdei ára, tehát a kivárás nem feltétlenül a legjobb stratégia, érdemes ezért a beszerzések lebonyolítását már az első negyedévben megkezdeni.

Változnak az egyetemes szolgáltatás árai
2012. január elsejétől változnak a földgáz illetve villamos energia egyetemes szolgáltatás árai. Az árváltozásokat a 83/2011. (XII. 29.) NFM rendelet tartalmazza. Az inflációt nem meghaladó mértékben emelkednek az egyetemes szolgáltatásban vételező Fogyasztók által fizetendő földgáz és villamos energia árak. Január 1-től a villamos energiáért átlagosan 2,7 százalékkal, a földgázért pedig 4,2 százalékkal kell többet fizetni.

A közel 2 Ft/kWh-s tőzsdei áremelkedés ellenére elmondható, hogy beszerzési tanácsadás révén a kis- és közepes vállalkozások területén, valamint a standard fogyasztói szegmensben még így is jelentős megtakarítás érhető el. A Get Energy Magyarország Kft. teljes beszerzési portfóliójának tekintetében tavaly ez a megtakarítás fajlagosan 2,58 Ft/kWh és nagyságrendileg 12 - 13 százalékos megtakarítást jelentett.

A Sourcing Független Beszerzési Szakértő szerint alapvetően jellemező, hogy a fogyasztók nagyobb része kivár, így az év elején viszonylag alacsony aktivitás szokott lenni a villamos energia ajánlatkéréseket, tenderek számát tekintve. Tovább fokozza ezt, hogy a felhasználók a tavaszi félévben jellemzően inkább a földgáz energia beszerzésekre koncentrálnak, hiszen azt kell lezárniuk június közepéig. Mivel a villamos energia szerződéseket november végéig kell megkötni, a cégek nagy része csak az ősszel foglalkozik komolyan a következő évi villamos energia pozíciók zárásával.

„A jelenlegi gazdasági helyzet és a forint gyengülése miatt a 2013. évi villamos energia árak alakulása bizonytalan, de mindenképp emelkedésre számítunk" - prognosztizál a szakember. Éppen ezért egy optimális ár elérése érdekében a legfontosabb a beszerzés pillanatának megfelelő időzítése. Ennek feltétele azonban, hogy a jelenlegi ellátási szerződések a benne foglalt határidőig felmondásra kerüljenek, nem érdemes tehát azt az utolsó pillanatokra hagyni, megfosztva magunkat egy kedvezőbb ár elérésétől. (Hogy jó-e a libaralizált állampiac, arról itt olvashatja cikkünket.)

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo