hirdetés

Az Uber a NAV célkeresztjében

Az adóhatóság is érdeklődik a közösségi gazdaság iránt - legalábbis az Uber sofőrjei számíthatnak az ellenőrzésekre. Hasonlóan az adóellenőrökhöz, a BKK munkatársai is kipróbálják a szolgáltatást és észrevételeiket megküldik a fogyasztóvédelemnek.
hirdetés

Kép: Uber.com

Az úgynevezett utazásmegosztó szolgáltatás ellenőrzése is napirendre került” – válaszolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Uberrel kapcsolatban a Népszabadságnak. Az adóhatóságnál elmondták, hogy figyelemmel kísérik a piac változásait és ennek részeként az újdonságnak számító közösségi taxizást is - írta a napilap.

Mindez nem jelenti azt, hogy innentől kezdve folyamatosan a NAV ellenőreitől kellene rettegniük az Uber-alkalmazással utasokat szállító autósoknak, bár az is igaz, hogy a revizoroknak nincs nehéz dolguk. Elég, ha letöltik az okostelefonos alkalmazást, és máris rendelhetik az ellenőrizni kívánt sofőrt. (A megosztáson alapuló Uber egyébként sok európai országban kihúzta a gyufát, itthon is szabályoznák a működését.)

A személyfuvarozást merőben új alapokra helyező rendszerben az utasok az operátorok kihagyásával, egy alkalmazás segítségével rendelnek maguknak fuvart Ehhez az appban meg kell adni a pozíciót, ami után a rendszer máris küldi a legközelebbi szabad autót. Az Uber vállaltan drága, viszont nagy figyelmet fordít arra, hogy az autói tiszták és jó minőségűek legyenek. Az ár már megrendeléskor egyértelmű, a fizetés pedig szintén az alkalmazás segítségével, az összeg bankkártyáról való levonásával történik, amiből az Uber 20 százalékban részesül. (Igény is van a szolgáltatásra: az úgynevezett „carsharing” használóinak száma tavaly csaknem megduplázódott.)

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársainak „látogatására” is számíthatnak az uberesek. A Magyar Nemzet nemrég arról számolt be, hogy BKK-dolgozók utasként „tesztelték” az Uber szolgáltatását. Komáromi Endre, a főváros közúti szolgáltatások divízióvezetője a lapnak azt mondta, hogy a BKK nem hatóság, ezért munkatársai mást nem tehetnek, mint hogy feljegyzéseiket, véleményüket elküldik a NAV-nak és a fogyasztóvédelemnek.

ÜZLETI UTAZÓKAT CÉLOZ MEG AZ AIRBNB ÉS AZ UBER
A közösségi gazdaság két jelentős szereplője, a szállásokra szakosodott Airbnb, valamint az autómegosztást kínáló Uber összefogott a költségmenedzsment szolgáltatásokat kínáló Concur-ral az üzleti utazók megnyerése érdekében.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo