A vizes VB és a sajtburesz tanulságai

A jeles eseményekben komoly üzleti lehetőség van, valódi hívó szót jelentenek a fogyasztóknak akkor is, ha a terméknek vagy szolgáltatásnak semmi köze a sporthoz. Tehát marketingkampányunk sikerét is megalapozhatja, ha kapcsolódik a nyári vizes vébéhez.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Vannak szezonok, amelyeket lehetetlen überelni eladásban. A karácsony számos területen a legerősebb időszaknak számít, de például az édességipar szereplői a húsvétot tartják a legfontosabbnak. Egyre erősebben felzárkózik a kiemelt időszakok közé az Amerikából importált év végi Fekete Péntek is. Nagy hagyománya van az országot-világot lázban tartó sporteseményekre szervezett marketingakcióknak is. Az idei, budapesti vizes világbajnokság esetében ráadásul magyar sikersportágakról van szó, így az érdeklődés és az érzelmi elköteleződés várhatóan hatalmas lesz. Tehát vagy hátradőlünk, és azt mondjuk, ez számunkra úgyis „uborkaszezon”, vagy felülünk a hullámra, és kihasználjuk a rajongói lelkesedést, hogy felpörgessük kicsit a nyári üzletet.

Kép:Wikipedia

Meddig éri meg elmenni?

Persze nem mindegy, hogyan. A tavalyi olimpia egyik legötletesebb és legkomolyabb visszhangot kiváltó hazai marketingmegmozdulása volt, hogy a bronzérmes Kenderesi Tamás nyilatkozatára („rám férne egy pár sajtburesz”) több hamburgerező is reagált: lecsaptak a kínálkozó lehetőségre kommunikációval, sőt, egy esetben promócióval. A nyilvánosság kétségtelenül megvolt, az öröm mégsem lehetett felhőtlen, jogi ügy lett a dologból. Érdemes mérlegelni, meddig éri meg elmenni a látványos PR-ért, a nagy sporteseményekhez kapcsolódó kommunikációt ugyanis szigorúan szabályozzák.

Jogi ügy lesz a sajtbureszből
Több magyar cég is ügyesen reagált Kenderesi Tamás úszó “sajtbureszes” megszólalására a közösségi médiában. A marketingesek emelik kalapjukat, a Magyar Olimpiai Bizottság viszont jogi lépéseket fontolgat.
A reklámokban való felhasználás jogszerűsége érdekében a 17. FINA Vizes Világbajnokság Szervező Bizottsága és az Önszabályozó Reklám Testület útmutatót készített a vb védjegyeiről. Eszerint a rendezvényhez kapcsolódás előnyét kizárólag olyan társaságok élvezhetik, amelyek szerződést kötnek az FINA-t jogilag képviselő helyi szervezettel, a 17. FINA Világbajnokság megszervezésével és lebonyolításával kormányhatározatban megbízott Bp2017 Nonprofit Kft.-vel.

Engedély nélkül védjegybitorlásnak minősül a hivatalos logó, színek, embléma, szlogen és kabala használata, de még a hivatalos elnevezést (17. FINA Világbajnokság) is csak engedéllyel lehet használni. Szintén engedélyre és írásbeli jóváhagyásra van szükség, ha fogyasztói promócióban a versenyekre szeretnénk jegyeket adni nyereményként. A sportolók szerepeltetése azért megengedett, de figyelni kell rá, hogy megjelenítésük nem állíthatja és nem sugallhatja, hogy a reklámozó a FINA vagy az esemény szponzora lenne. Logikus ötlet a vendéglátóhelyek számára, hogy a versenyek közvetítésével vonzzanak több vendéget, azonban ehhez is engedélyre van szükség.

Csak a kreativitáson múlik

Az árukapcsolási lehetőségek száma a szigorú szabályok mellett is végtelen. Csak a kreativitásunk szab határt annak, hogy úgy használjunk az eseményre utaló szavakat, színeket, formákat, hogy valójában nem a védett brand elemeire építünk. A 2012-es olimpia idején egy cég saját grafikusával készíttetett műalkotásokat a témához, mások sportban is használatos kifejezésekre építő szlogen mellett döntöttek, volt, aki pedig „aranyérmekkel” jutalmazta a vásárlóit.

Hogyan tűnhet ki a tömegből egy zöldfülű vállalkozás?
Habár ezrével alapítanak havonta új cégeket Magyarországon, az első évét csak kevés éri meg. És nem csak a nehéz adózási és szabályozási környezet jelenti a véget, vagy a felkészületlenség és a nem elég gondos tervezés, hanem az is, ha ötletünkkel nem tűnünk ki a tömegből. Ehhez adunk most tanácsokat!
A jeles eseményekben komoly üzleti lehetőség van, valódi hívó szót jelentenek a fogyasztóknak akkor is, ha a terméknek vagy szolgáltatásnak semmi köze a sporthoz. Tavaly a futball-Európa-bajnokság során egy ügyviteli szoftvereket árusító cég például a magyar gólok után adott 10 százalék kedvezményt, Svédországban egy korábbi foci-vébé idején egy autógyártó pedig ennél is merészebbet vállalt: aki a bajnokság kezdete előtt megrendelt egy bizonyos modellt, visszakapta volna az autó árát, ha a nemzeti válogatott aratta volna a végső győzelmet. (A csapat teljesítményét nézve a kockázat elfogadható, a visszhang viszont óriási volt.)

Létrehozhatunk promóciókat olyan termékekre is, amelyek a szurkolás élményét fokozzák, legyen szó akár nemzeti színű kiegészítőkről, akár ételekről, italokról. A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha folyamatosan figyeljük a versenyeket, és a napi történésekre is képesek vagyunk reagálni. Magyar sportoló a döntőben? Már jöhet is az akciós sör és pezsgő jól célzott hirdetése, hogy este már a mi termékünk legyen a hűtőkben.

Biztos siker a tartalommarketingben

De nem csak nyereményjátékkal kapcsolódhatunk a szurkolókhoz. Mivel ilyenkor biztosan többen érdeklődnek a sport téma iránt, ha a tartalommarketingben erre reflektálunk, szinte biztos a siker. Az egészségügyi szolgáltatók elemezhetik a vízi sportok testünkre gyakorolt hatását vagy a sérülések elkerülésének módszereit, a gasztronómiával foglalkozók a versenyzők kedvenc ételeit vagy speciális diétáit. De még egy fodrászat is találhat témát, a vizes haj ápolása ugyanis nem csak az úszóknak fontos. Nagyon megéri kapcsolatot keresni valamelyik sportolóval, és már az is ennek számít, ha például abból a városból származik egy esélyes, ahol az üzletünk is működik. Mutassuk meg minél jobban ezt a kapcsolatot! Ha tehetjük, kérjünk ajánlást a neves versenyzőtől – bár ennek vannak jogi határai –, vagy legalább jelenítsük meg a honlapunkon, marketinganyagainkban a közösséget.

Ha sajnos nem tért be hozzánk a verseny előtt mindennap Hosszú Katinka, akkor próbáljunk meg általánosabb kapcsolatot találni: mondjuk, adjunk 10 százalék kedvezményt minden vásárlásból két órán keresztül az után, hogy egy magyar sportoló továbbjutott, vagy érmet szerzett. Építhetünk a magasra csapó nemzeti büszkeségre is. A magyar zászlók persze kiemelt szerepet kapnak a nemzetközi sportversenyek környéki promóciókban, de ennél tágabban is értelmezhetjük a lehetőséget: helyezzük előtérbe azokat a termékeket, amelyekből akár kiegészítőkkel összeállhat a nemzeti lobogó. Piros zenelejátszó fehér fülhallgatóval és zöld tokkal? Miért ne!

Milyen cégek állnak a Vizes vb mögött?
„Két város, öt helyszín, hat sportág, közel 2.500 sportoló, 17 napig tartó versengések” – olvashatjuk a 17. FINA Világbajnokság hivatalos honlapján. De vajon mennyibe kerül egy ilyen nagyszabású sportesemény megvalósítása, és ki biztosítja hozzá a megfelelő alapot? A Bisnode összegyűjtötte a legnagyobb támogatókat.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo