hirdetés

A vállalkozók többsége jobban járna a kivával és a katával

A mikro- és kisvállalati kör 60-70 százalékának alakulhat kedvezőbben az adóterhelése az idén bevezetett két új adózási formára történő áttéréssel a Századvég Gazdaságkutató számításai szerint. Ahhoz viszont, hogy a kisvállalati adóra (kiva) jogosultak nagyobb hányada válassza ezt az adónemet, az áttérés részletszabályainak "kifésülésére" van szükség.
hirdetés

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) már most beváltotta a hozzá fűzött reményeket, 2013 első hónapjáig több mint 50 ezren választották ezt az adózási módot. Ahhoz viszont, hogy a kisvállalati adóra (kiva) jogosultak nagyobb hányada válassza ezt az adónemet, az áttérés részletszabályainak "kifésülésére" van szükség a kutatóintézet az MTI-hez eljuttatott összegzése szerint. (A kisvállalati adóra kevesebb, mint 10 ezren jelentkeztek.)

Ezért nem elég népszerű az új adó

A Századvég által elvégzett reprezentatív felmérés során megkérdezett 129 könyvelő válaszai szerint azon vállalatoknak, amelyeknek megérné átlépni a kivába, csupán 29 százaléka lépett át a megadott határidőig.

Az egyelőre alacsony átlépési arányban a régi és az új adózás összehasonlításával kapcsolatos bizonytalanságok játsszák a legnagyobb szerepet. Emellett általános vélemény, hogy nagyon bonyolult a törvény, a vállalkozók, de a könyvelők egy része sem érti. Továbbá a katával szemben - ami jelentősen egyszerűsítette az adminisztrációt - nagyon sok adminisztrációval jár.

Így lehetne javítani a rendszeren

A Századvég kutatói úgy vélik, hogy néhány szabály megváltoztatásával a kiva lényegesen vonzóbbá tehető. Javasolják egyebek közt az átállás határidejének meghosszabbítását, illetve célszerűnek tartanák, hogy a kivára való áttéréskor a korábbi évek beruházásai esetében érvényesíthető legyen a hagyományos értékcsökkenés, vagy a belépéskor egy összegben leírható legyen a maradványérték.

Javasolják azt is, hogy a fejlesztési tartalékot és az eredménytartalékot is továbbvihesse a kivát választó cég, és ne kelljen az átállás kapcsán megfizetnie az osztalékot.

Vonzóbbá teszik a kivát
A kormány már tett javaslatot a kisvállalati adó (kiva) vonzóbbá tételére. Ennek értelmében év közben is választható lenne az adónem, és bővülne a kedvezményezett foglalkoztatottak köre is.
Felvetik azt is, hogy a korábbi évek kedvezményei az átlépés első évében még igénybe vehetők legyenek.

A Századvég szerint az új adónemre való áttérést segítené a könyvelők megnyerése is, akár anyagi ösztönzők révén. Javaslatuk szerint a kivára áttérést lebonyolító könyvelők kapjanak az államtól egy bizonyos összeget az átállással kapcsolatos teendők finanszírozására, amelyet aztán a kivás cég az új adónemen realizált nyereség többletéből legyen köteles megtéríteni év végén az állam felé. Ugyanakkor ha az év végi állapot szerint a társasági adózás alapján kedvezőbb lenne a cég adózása, úgy a könyvelő legyen köteles visszafizetni az adminisztrációért kapott összeget.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo