A vállalkozók többsége jobban járna a kivával és a katával

A mikro- és kisvállalati kör 60-70 százalékának alakulhat kedvezőbben az adóterhelése az idén bevezetett két új adózási formára történő áttéréssel a Századvég Gazdaságkutató számításai szerint. Ahhoz viszont, hogy a kisvállalati adóra (kiva) jogosultak nagyobb hányada válassza ezt az adónemet, az áttérés részletszabályainak "kifésülésére" van szükség.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) már most beváltotta a hozzá fűzött reményeket, 2013 első hónapjáig több mint 50 ezren választották ezt az adózási módot. Ahhoz viszont, hogy a kisvállalati adóra (kiva) jogosultak nagyobb hányada válassza ezt az adónemet, az áttérés részletszabályainak "kifésülésére" van szükség a kutatóintézet az MTI-hez eljuttatott összegzése szerint. (A kisvállalati adóra kevesebb, mint 10 ezren jelentkeztek.)

Ezért nem elég népszerű az új adó

A Századvég által elvégzett reprezentatív felmérés során megkérdezett 129 könyvelő válaszai szerint azon vállalatoknak, amelyeknek megérné átlépni a kivába, csupán 29 százaléka lépett át a megadott határidőig.

Az egyelőre alacsony átlépési arányban a régi és az új adózás összehasonlításával kapcsolatos bizonytalanságok játsszák a legnagyobb szerepet. Emellett általános vélemény, hogy nagyon bonyolult a törvény, a vállalkozók, de a könyvelők egy része sem érti. Továbbá a katával szemben - ami jelentősen egyszerűsítette az adminisztrációt - nagyon sok adminisztrációval jár.

Így lehetne javítani a rendszeren

A Századvég kutatói úgy vélik, hogy néhány szabály megváltoztatásával a kiva lényegesen vonzóbbá tehető. Javasolják egyebek közt az átállás határidejének meghosszabbítását, illetve célszerűnek tartanák, hogy a kivára való áttéréskor a korábbi évek beruházásai esetében érvényesíthető legyen a hagyományos értékcsökkenés, vagy a belépéskor egy összegben leírható legyen a maradványérték.

Javasolják azt is, hogy a fejlesztési tartalékot és az eredménytartalékot is továbbvihesse a kivát választó cég, és ne kelljen az átállás kapcsán megfizetnie az osztalékot.

Vonzóbbá teszik a kivát
A kormány már tett javaslatot a kisvállalati adó (kiva) vonzóbbá tételére. Ennek értelmében év közben is választható lenne az adónem, és bővülne a kedvezményezett foglalkoztatottak köre is.
Felvetik azt is, hogy a korábbi évek kedvezményei az átlépés első évében még igénybe vehetők legyenek.

A Századvég szerint az új adónemre való áttérést segítené a könyvelők megnyerése is, akár anyagi ösztönzők révén. Javaslatuk szerint a kivára áttérést lebonyolító könyvelők kapjanak az államtól egy bizonyos összeget az átállással kapcsolatos teendők finanszírozására, amelyet aztán a kivás cég az új adónemen realizált nyereség többletéből legyen köteles megtéríteni év végén az állam felé. Ugyanakkor ha az év végi állapot szerint a társasági adózás alapján kedvezőbb lenne a cég adózása, úgy a könyvelő legyen köteles visszafizetni az adminisztrációért kapott összeget.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo