A tökéletes kombináció: angolosan udvarias, franciásan könnyed

Eltérő lehet, miképpen értelmezik és jelzik az egyes országokban a tisztelet kimutatását. Vannak azonban olyan, egyes nemzetekre, kultúrákra jellemző ikonikus szokások, illetve sajátosságok, amelyeket érdemes ellesnünk tőlük, nemcsak az üzleti életben.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kölcsönösen tiszteletet adni és tiszteletben tartani, röviden így foglalhatnánk össze, mit várunk egymástól – legyen magánéletről vagy üzletről szó - éljünk a világ bármely táján. Ez a gondolat a jó modor alapelve.

Ugyanakkor nagyon eltérő lehet, miképpen értelmezik és jelzik az egyes országokban a tisztelet kimutatását. Vannak azonban olyan, egyes nemzetekre, kultúrákra jellemző ikonikus szokások, illetve sajátosságok, amelyeket érdemes ellesnünk tőlük, nemcsak az üzleti életben.

Kép:Freepik.com

Nagy-Britannia – nyelvi udvariasság

A diplomatikus fogalmazás legendás brit vonás, ugyanakkor az angol nyelvi udvariasság finom fordulatai a magyar üzleti kultúrában is hasznunkra lehetnek. Elegáns például azt a megoldást választani, ha valamivel nem vagyunk elégedettek, hogy egyet nem értésünket, kritikánkat, bírálatunkat, nem „negatív állítással” fogalmazzuk meg, hanem a „pozitív állítást” tagadjuk.

Ugyanaz az üzenet, mégis másként hangzik, ha például a „csúnya” helyett „nem szépet”; „használhatatlan” helyett „nem működőt”, mondunk.

Könnyű belátni, az így megfogalmazott módon is kiderül a véleményünk, de a másik számára kevésbé bántó.

Németország - pontosság

A magyar üzleti kultúra kimondott alapelve a pontosság. Ugyanakkor a késés, a megvárakoztatás nálunk gyakran tapasztalható olyan „egyéni” adottság vagy súlyosan félreértelmezett tárgylástaktikai fogás, amelyre előre figyelmeztetik a hozzánk tárgyalni érkező külföldieket is.

Mivel a pontosság a szó valódi és átvitt értelmében is hitelességet, az üzleti megbízhatóságot húzza alá, érdemes ezért a német, skandináv, kanadai mintát követnünk, és ne csak a partnerünktől várjuk el, hogy pontosan érkezzen, hanem legyünk mi magunk is pontosak. Szakértőnk itt ad tanácsokat mit tegyünk, ha ha mégis úgy alakulna, hogy késünk.

Profi tippek a könnyed társalgáshoz
Noha személyiségtípusonként nagyon különböző, hogy kinek, mennyi megelőző (ismerkedő, bemelegítő) beszélgetésre van szüksége, mielőtt a komolyabb témákba fognánk, azonban hiba alábecsülni ennek a szertartásnak a jelentőségét. Ezeknek a beszélgetéseknek valójában a bizalomépítés a legfontosabb funkciója, a bizalom pedig, a hosszú távú üzleti kapcsolatok ragasztóanyaga. Itt talál tippeket, hogy mit mondjunk - és mit ne, hogy "megolajozzuk a gépezetet".
Franciaország – könnyed csevegés

A small talk (könnyed csevegés) az üzleti kultúra része, legyen szó akár egy tárgyalásra való ráhangolódásról, akár üzleti ebédről, vagy egy konferencia kávészünetéről.

Egy francia partnerrel társalogva azonban nemcsak a tapintatos, ám érdekes témaválasztásra kell figyelnünk, hanem arra is, hogy kellemes, szellemes társalgók legyünk, mert számukra, a beszélgetés során az „egyik legnagyobb bűn”, amit elkövethetünk, ha beszélgetés során untatjuk partnerünket.

A kellemes társalgás, a kapcsolatépítés fontos része, ugyanakkor figyeljünk arra is, hogy az igazán jó társalgó, jól tud hallgatni és a partnerre figyelni is.

Olaszország – stílusos megjelenés

Ha a stílusos üzleti megjelenéshez szeretnénk ihletet meríteni, vigyázó szemeinket Itáliára érdemes vetnünk. Az egyszerre férfias és sármos öltözék, illetve az üzletasszonyok számára a sikkes és hiteles nőiesség örök forrásául az olasz minta szolgálhat.

Az egyik legfontosabb jellemző, amit jó, ha ellesünk: a tökéletes összhatásra való odafigyelés, melyben komoly szerep jut az apró részleteknek és a kiegészítőknek. A jól megválasztott szabásvonal vagy az önazonos színvilág éppen úgy fontos, mint a cipő, a táska igényes volta és kifogástalan állapota, vagy a névjegytartó, a toll, a bizsuk stílusos formavilága és kiváló minősége.

Japán – névjegy átadás

Nálunk a névjegykártyára inkább, mint marketingeszközre tekintenek, Japánban a „személyiségük kiterjesztése”. Így könnyen érthető, miért is van jelentősége a felkelő nap országában a szertartásos névjegycserének.

Az az apró igényesség, hogy megállítva a pillanatot, odafigyelünk arra: a partnerünk számára olvashatóan nyújtsuk oda névjegyünket, és a megkapott névjegyet röviden valóban „áttanulmányozzuk” (megnézzük új ismerősünk pontos vezetéknevét, esetleg megtudjuk, hogy van második keresztneve stb.), noha csak néhány perc, mégis a másik iránti valódi odafigyelésről, érdeklődésről tanúskodik. (Az okos névjegyhasználat nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Itt olvashatja szakértőnk tippjeit, hogy lesz tényleg hatékony a papírdarab.)

Ugyanakkor a figyelmes névjegycsere remek lehetőséget ad a társalgás – franciás - lendületben tartására is.

Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo