A mozgásszegény életmód a munkánkra is hatással lehet

A modern világban az ülő életmód vált a normává, ami javarészt az irodai munkák és a digitalizáció elterjedésének köszönhető. A passzív, mozgásszegény életmód azonban számos fizikai problémát hozhat magával – és ez még nem minden: a mentális frissességünkre, a kreativitásunkra, sőt a munkahelyi teljesítményünkre, produktivitásunkra is hatással van, ha nem mozgunk eleget.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy a mozgásszegény életmód hogyan hat a munkavégzésünkre, de arra is kitérünk, hogy hogyan tudunk ezen változtatni – feltéve, hogy szeretnénk.

Hogyan hat a teljesítményre a passzív életmód?

Kezdjük azonnal a leginkább magától értetődő szemponttal: az inaktív életmód hosszú távon számos egészségügyi problémát eredményezhet. Ilyen például az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az izom- és ízületi problémák. Ezek az energiaszint csökkenéséhez vezethetnek, ami pedig közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára.

A mozgásszegény életmód kétségtelenül kihat az agy működésére is. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás javítja a kognitív funkciókat, beleértve a memóriát, a koncentrációt és a döntéshozatalt.

A fizikai aktivitás hiánya továbbá növelheti a stressz-szintet és hozzájárulhat a hangulatunk romlásához. Ez kockázatot jelent mind a munkahelyi jólétre, mind az ottani kapcsolatainkra, mind az egyéni teljesítményünkre nézve. A stressz kezelése és a pozitív mentális egészség megőrzése érdekében fontos a rendszeres testmozgás beépítése a mindennapjainkba.

Már említettük, hogy az ülő életmód hosszú távon a testünk számos rendszerére negatív hatással lehet: az izomzat elsorvadhat, a csontsűrűség csökkenhet, és az általános egészségi állapot is romolhat. Mindez összefügg a munkavégzés során tapasztalt fizikai kényelmetlenségekkel, fájdalmakkal, amelyek zavaróak lehetnek, így az általános munkateljesítmény csökkenéséhez vezethetnek.

Ráadásul, aki passzív életmódot folytat, általában véve is inkább egészségtelen döntéseket hoz – például a táplálkozás terén. Lehet például, hogy az uzsonnára elfogyasztott szelet csoki vagy fehérliszttel és feldolgozott cukrokkal dúsított péksütemény ideig-óráig jó hatással van a teljesítményünkre, hiszen hirtelen megemeli a vércukorszintünket. Ezek helyett azonban jobban járunk olyan egészséges táplálékokkal, amelyek hosszú távon is energiát adnak. Ilyen lehet például egy fehérjeporral készített turmix vagy az Omega-3-zsírsavval teli magvak.

Mozduljunk meg – érdemes!

Láthatjuk tehát, hogy a fizikai aktivitás igenis hatással van az életünk minden területére, nem csak az általános fittségünkre. Éppen ezért érdemes többféle mozgásformát is beépíteni a mindennapjainkba. Ha ülőmunkát végzünk, akkor óránként egyszer, legalább 10 percre álljuk fel, mozogjunk egy kicsit, sétáljunk, nyújtsunk! Ezen felül az általános ajánlások szerint hetente legalább 150 perc mérsékelt aerob tevékenységet érdemes végeznünk, amit kiegészíthetünk erősítő edzésekkel is.

A legjobb döntés pedig az, ha nemcsak magunkat, de az egész irodát aktivizáljuk egy kicsit, mindenkit egy egészségesebb útra terelve. Szervezhetünk irodai sporteseményeket, vásárolhatunk egy közös, „irodai” fehérjeport, tarthatunk együtt gyümölcsnapot, elmehetünk közös sétákra, de akár megegyezhetünk a vezetőséggel arról is, hogy támogassák a dolgozókat fitnesz-bérletekkel. Ezek mind-mind szuper kezdeményezések, hiszen nemcsak javíthatjuk a hatékonyságunkat, de a kollektív tevékenységek csapatépítőként is szolgálnak, hiszen elősegítik a munkahelyi kapcsolatok erősítését. Mindenképp megéri tehát belevágni, csak rá kell szánnunk magunkat!

 

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo