hirdetés

A delegálás művészete

Nem mer szabadságot kivenni, mert fél, hogy irányítása nélkül leállna a munka? Úgy érzi, hogy 0-24 órában elérhetőnek kell lennie? Ha pótolhatatlan, akkor vezetőként valamit elront. A növekvő kis-és középvállalatok sikeres működésének egyik kulcstényezője, hogy a vezető hogyan válik képessé felhatalmazni beosztottjait, milyen hatékonyan gyakorolja a delegálás „művészetét”. Szakértőnk tanácsaival most Ön is elsajátíthatja ezt a kulcsfontosságú készséget.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Ha ön nélkülözhetetlen, akkor rosszul sakkozik az erőforrásokkal - Kép: SXC

Tévhit az, hogy a feladatok megosztása megegyezik a feladatok delegálásával. Delegálás esetén a vezető a feladattal járó felelősséget és a hatáskört is átadja beosztottjának, tehát döntési jogkörrel ruházza fel és bizonyos határig szabad kezet biztosít neki a munka elvégzéséhez szükséges út és mód megválasztásában.

Jelentős kockázatot jelent az, ha a vezető nem, vagy csak nehezen vonja be, hatalmazza fel a munkavállalóit: egy olyan rendszert építhet fel maga körül, mely jelentősen függ személyétől és távollétében működésképtelenné válik. Vagy nem olyan hatékonysággal működik. Egy 40 munkavállalót foglalkoztató hotel vezetője például kiszámolta, hogy vállalkozása naponta átlagosan 30 százalékkal kevesebb nyereséget realizál távollétében.

A jó vezetőt nem az határozza meg, hogy olyan titkos tudás birtokában van, amit senki más nem tud. Nem az a feladata, hogy minden szakmai problémát megoldjon, minden feladatot elvégezzen. A jó vezető sokkal inkább arra figyel, hogy irányítása alatt emberei is egyre képesebbé és motiváltabbá váljanak minderre.

Ezt ismerték fel egy másik vállalatban, ahol a középvezetőket egyhetes szabadságra küldték. A középvezetők távolléte alatt világossá vált az, hogy mely részlegnél bénult meg a mindennapi munkavégzés és mely részleg működésében nem volt feltűnő a középvezető hiánya.

Tapasztalataink szerint a legtöbb vezető számára nehézséget jelent a delegálás, mert ez számukra egyes feladatok elengedését jelenti. Tipikus vezetői mondatok/gondolatok a következők:

"Gyorsabb lesz, ha magam végzem el a feladatot. Több időmbe kerülne, amíg megfelelően delegálnám." „Nem akarok kockáztatni: tulajdonképpen én értek a legjobban ehhez a feladathoz, valószínűleg jobban tudom megcsinálni, mint bárki más. Ezért én fogom megcsinálni, az még mindig egyszerűbb, mint mások hibáit kijavítani.” „Még vezetői előléptetésem előtt is én csináltam ezt a feladatot- ez az egyik kedvencem. Inkább túlórázom, de akkor sem szeretném kiadni ezt a kezeim közül.”

Hogyan delegáljunk?
1. Tudnunk kell, ki mire képes, ki mire kész, ki mire vágyik!
2. Legyünk tisztában saját magunkkal! Higgyünk a delegálás lehetőségében, merjünk bizalmat szavazni!
3. Pontosan fogalmazzuk meg az elérendő célt, de a megoldás módját alapvetően bízzuk munkatársunkra!
4. Vele együtt tisztázzuk a feladatot, elsősorban fejlesztő kérdezéssel támogassuk őt!
5. Határozzuk meg a kereteket és adottságokat – azt, hogy mire terjed ki munkatársunk önállósága, és mire nem!
6. Erősítsük munkatársunk önmagába vetett hitét!
7. Ne hagyjuk magára: támogassuk, informáljuk, tanítsuk, biztassuk!
8. Kövessük nyomon a megvalósulást! Határozzunk meg mérföldköveket, tisztázzuk az elvárt teljesítést! 9. Adjunk rendszeres visszajelzést számára!
10. Empatizáljunk vele, de ne vegyük át a feladatot / felelősséget!
Az egyes feladatok elengedését az is nehezíti, hogy az új vezetőket jellemzően a szakmai tudásuk alapján választják ki. Vezetőként azonban a feladatuk egyre hangsúlyosabb része az emberek vezetése, és csak kisebb mértékben a konkrét szakmai feladatok elvégzése. Így az új szerepben gyakran pont azokat a tevékenységeket kell elengedniük, melyek a múltban sikeressé tették őket. Ez pedig tapasztalataink szerint nem könnyű és zökkenőmentes.

Fontos ezeknek a vezetőknek is megélniük azt, hogy a hatékony delegálás win-win szituációt teremt. A munkatársak elkötelezettebbé és elégedettebbé válnak, miközben a vezetőnek több ideje marad vezetői feladatainak ellátására. A feladatok delegálásával gyorsabb és sokszor jobb döntések születnek; a vezető és a munkavállalók között kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatok alakulnak ki.

A felhatalmazás és bevonás mértékénél vegyük figyelembe a munkavállaló szakmai tudását, a vállaltban eltöltött idejét, motivációját. Másrészről a feladat jellemzőit: az elvégzésére rendelkezésre álló időt, a feladat komplexitását és kritikusságát. Egy lelkes, de kezdő munkavállalónak, aki például még nem tud hatékonyan priorizálni a feladatai között, érdemes sürgős, de nem fontos feladatokat delegálni, miközben szorosabb kontroll alatt tartjuk. Az évek során munkatársunkat azzal fejlesztjük, ha folyamatosan növeljük a felhatalmazás mértékét: egyre fontosabb feladatokat adunk számára és a feladat megvalósításának menetét és módját rábízzuk, egyre csökkenő kontroll mellett.

Ha vezetőként pótolhatatlannak érzi magát, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy Ön mit tett/nem tett meg azért, hogy ez a szituáció kialakuljon, és hogyan tud változtatni ezen. A saját és a vállalata hosszú távú érdeke az, hogy folyamatosan fejlesztve, felhatalmazva munkatársait egy olyan csapatot alakítson ki maga körül, akikre számíthat, és akik Ön nélkül is tudni fogják a dolgukat.

Láng Alina

OD Partner

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo