35 ezer hektár kerülhet családi gazdálkodók kezébe

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a családi gazdálkodók részére első lépcsőben 35 ezer hektár állami földnek a haszonbérbe-adását hirdette meg a kijelölt 65 ezer hektárból, a pályázható parcellák jelentős részéről már döntés született - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A tárcavezető Békés megyében szarvasi és gyomaendrődi gazdálkodóknak személyesen adta át az elnyert földhaszonbérleti szerződéseket.

A kijelölt 65 ezer hektár állami földből a fennmaradó 30 ezer hektár meghirdetésére várhatóan több lépcsőben kerül sor. A parcellák között vannak még olyanok, ahol a telekkönyvi kivonatokon részarány-tulajdonok szerepelnek, a tulajdonviszonyok tisztázásra szorulnak és vannak "munkába fogott" területek, ahol a jelenlegi használó még nem fejezte be az elkezdett mezőgazdasági termelési évet - elemezte a vidékfejlesztési miniszter. (Illúzió a GMO-mentes agrárium?)

A miniszter a benyújtott haszonbérleti pályázatok elbírálásáról az MTI-nek azt mondta: a meghirdetett 5-50 hektáros parcellák jelentős részére eredményt hirdetett a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és néhány héten belül további 1.500-2.000 hektár pályáztatott területről hoz döntést a szervezet. A földalap 145 fős stábja dolgozik azon, hogy Magyarország első, családi gazdaságok részére meghirdetett földhaszonbérleti programja sikeres legyen - fűzte hozzá Fazekas Sándor.

A gazdálkodók családi státuszával kapcsolatban felmerülő kétkedésekre reagálva a miniszter közölte: meg lehet nézni a nyertes pályázatokat és a pályázókat, látható, hogy a kiírásnak megfelelően valóban kis- és közepes gazdálkodók nyertek, akik helyben vagy húsz kilométeren belül laknak, életvitel szerűen növénytermesztéssel és állattartással foglalkoznak, s 1.200 hektárnál nem művelnek nagyobb területet. (Neveztük őket kollektívának, közösségnek, gazdálkodószervezetnek, szövetkezeti társaságnak, egyesületnek, de az egykor virágzó szövetkezetek mára ellehetetlenültek Magyarországon.)

Pénz már kaptak a gazdálkodók

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) februárban kezdte meg több mint 12 milliárd forint átutalását közel 18 ezer gazdálkodónak 2011. évi termeléshez kötött és termeléstől elválasztott top-up jogcímeken - közölte az MVH. Február közepétől közel 12 ezer ügyfél várhatta a történelmi bázis alapú támogatását tej-, hízottbikatartás, extenzifikációs szarvasmarha, valamint kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó anyajuh támogatás jogcímeken. Ez összesen mintegy 10 milliárd forint kifizetését jelenti első körben. Ezzel párhuzamosan közel 2,3 milliárd forintot utalnak még több mint 5 ezer gazdálkodónak az anyajuhtartás és anyajuh de minimis - azaz kis összegű - támogatás keretében.

Az MVH emlékeztet: január közepén kapták kézhez az érintett gazdák a támogatásról szóló határozatukat, az összegeket már elkezdte utalni a hivatal. Az érintettek az idén anyajuhok után egyedenként legfeljebb 1 220 forint támogatást vehettek igénybe. Amennyiben a mezőgazdasági termelő juhtejet vagy juhtejterméket értékesített, úgy a támogatás mértéke anyajuh egyedenként legfeljebb 980 forint lehet. Az anyajuh de minimis támogatásnál pedig a gazdák 1.900 forintot kaphatnak állatonként. Ez a támogatási forma azoknak az állattartóknak nyújt segítséget, akik gazdaságukban juhhús előállítás céljából nőivarú juhokat tartanak. A támogatások finanszírozása teljes egészében nemzeti forrásból történik - ismerteti az MVH.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo