hirdetés

Milliárdos veszteségek a Bayernél, de a gyomirtó még mindig nyerésre áll

A Bayernek milliárdokba kerülhet az esetleg rákot okozó gyomirtó – de lehet, hogy így is megérte, bár már a második perben állapították meg a gyártó felelősségét.
hirdetés

A német gyógyszer-konszern kétéves tárgyalások után tavaly vette meg 66 milliárd dollárért az amerikai Monsantót, a világon a legtöbbet használt gyomirtó szer, a Roundup előállítóját. A Monsanto olyan, génmódosított vetőmagvakat is kifejlesztett, amelyek ellenállnak a gyomirtónak, így az utóbbiak már több bevételt hoznak, mint a gyomirtó.

Kép: Pixabay

Évtizedek óta vitatják, hogy az 1974 óta forgalmazott, glifozát alapú Roundup rákkeltő-e, vagy sem. A Monsanto, majd a Bayer egész sor szakértői és hatósági véleményre hivatkozva ezt tagadja. Tavaly azonban egy kaliforniai bíróság ellentétes szellemű ítéltet hozott: 39 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy iskolai kertésznek, aki évtizedekig dolgozott a gyomirtóval, majd gyógyíthatatlan rákban betegedett meg. A bíró egyúttal 250 millió dolláros (fellebbezésre harmadára csökkentett) pénzbüntetésre ítélte a Monsantót azért, hogy hibás terméket hozott forgalomba, és nem figyelmeztette a vásárlókat a gyomirtóval kapcsolatos kockázatokra.

A Bayer a Monsanto megvásárlásával a világ legnagyobb vetőmag- és gyomirtó-vállalatává vált.

Sokan még nem is hallottak a hamisított növényvédő szerekről
A hazai fogyasztók kevesebb mint fele számára ismert az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer-hamisítás, ezért nem is nagyon foglalkoznak a minőségével.
Versenytársai az amerikai DowDuPont és a kínai National Chemical. A vásárló német nagyvállalat azt remélte, hogy a márkanév megváltozása feledteti a Monsanto elleni fellépéseket – ám az a várakozás nem vált be.

Amint most kiderült, rengeteg további kártérítési per várható a gyomirtó vélt vagy valós áldozataitól – és a napokban újabb, a tavalyihoz hasonló ítéletben marasztalták el a céget. Következésképp további 10 százalékkal esett a Bayer részvényeinek már a tavalyi ítélet után 14 százalékot csökkent árfolyama.

A cégnél eredetileg kerek 5 milliárd euróra becsülték a várható kártérítési összegeket – nem beszélve a tovább 770 millió körüli ügyvédi költségekről. A számítások szerint ezeket levonva is nyereséges lehet a Monsanto megvásárlása – de az újabb ítélet tükrében most nyílt kérdés, hogy alakulnak végül a többletkiadások. (Forrás: Bloomberg, ZDF)

hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo