2016 a kínai horoszkóp szerint a Majom, az Unióban az áfa éve

Mozgalmasnak ígérkezik az idei év a hozzáadottérték-adó (héa, Magyarországon általános forgalmi adó) szempontjából az Európai Unió egésze és a tagállamok számára. Márciusra várható az Európai Bizottság egységes piachoz szabott, egyszerű, hatékony és csalásbiztos végleges héa-rendszerre vonatkozó Cselekvési Terve, amelynek közelmúltban megjelentetett ütemtervéből azért már lehet következtetni a jövőbeli irányvonalakra.

Kép:Fotolia

Az uniós héa-reform mellett elkötelezett Bizottság egyértelmű célja a héamértékekre vonatkozó jelenlegi szabályoknak a rendeltetési hely szerinti elvre épülő végleges rendszerhez való igazítása. A tagállamok eközben továbbra is az áfakulcsok „mozgatásával” igyekeznek betömni a költségvetésben jelentkező lyukakat; a technikák ugyanakkor országonként változnak - mondja dr. Bokor Adrienn, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. gazdasági tanácsadója.

A szomszédos Romániában radikális áfacsökkentésbe fogtak, a 2015-ös tervek az akkori 24%-os kulcs nagyon komoly, 5%-os mérsékléséről szóltak. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió ellenkezése miatt végül kétlépcsős csökkentés mellett döntöttek. A normál áfakulcs 2016. január 1-től 20% lett, ami a tervek szerint 2017. január 1-től további 1%-kal mérséklődik.

Olaszországban ellenkező tendencia figyelhető meg. A 2016-os évre elfogadott stabilitási törvény – a bevételi számok kedvezőtlen alakulása esetén – kétlépcsős emelést vetít előre: 2017. január 1-től a jelenlegi 22%-os normál áfakulcs 24%-ra történő lehetséges emelésével számol, 2018-ra pedig újabb 1%-os növelést irányoz elő, így nem zárja ki a 25%-os normál áfamérték elérését sem. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi 10%-os kedvezményes kulcs 13%-ra emelkedne. Olaszországban egyébként már az idei évre vonatkozóan is napirenden volt a normál áfakulcs 2%-os emelése, erre végül a gazdasági mutatószámok kedvező alakulása miatt 2016-ban nem volt szükség.

Az EU tagállamainak aktuális normál áfakulcsait tartalmazó táblázatból (az adott országban alkalmazott kedvezményes és esetleg rendkívül kedvezményes mértékekre ezúttal nem tértünk ki) látszik, hogy Magyarország továbbra is őrzi 27%-os normál áfakulccsal elért uniós első helyezését. (Annak ellenére, hogy bizonyos területeken bevezetek áfacsökkentést, minden más ágazat is ezért lobbizik.)

Tagállamok Normál áfa-kulcsok az Unióban (2016. február 15.)
Ausztria 20
Belgium 21
Bulgária 20
Ciprus 19
Cseh Köztársaság 21
Dánia 25
Egyesült Királyság 20
Észtország 20
Finnország 24
Franciaország 20
Görögország 23
Hollandia 21
Horvátország 25
Írország 23
Lengyelország 23
Lettország 21
Litvánia 21
Luxemburg 17
Magyarország 27
Málta 18
Németország 19
Olaszország 22
Portugália 23
Románia 20
Spanyolország 21
Svédország 25
Szlovákia 20
Szlovénia 22

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo