hirdetés

Majdnem 3000 eurót kapott Magyarország minden egyes lakosa

A 2007-2015-as uniós támogatási ciklusban Magyarország teljesítménye több szempontból is kiemelkedik a kelet-közép-európai régiós mezőnyből. A szerződött támogatások aránya regionális összehasonlításban nálunk a második legmagasabb (117%), a kifizetésiekben pedig vezetjük a listát 111%-kal – derül ki a KPMG évente megjelenő „EU Funds in Central and Eastern Europe” című jelentéséből. Majdnem 3000 euró szerződött támogatás jutott Magyarország minden egyes lakosára
hirdetés

A KPMG a közép-kelet-európai régió 11 országában (Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Horvátországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában) vizsgálja immár kilenc éve az uniós források lekötésének és lehívásának ütemét.

Az idei tanulmányból az látszik, hogy Magyarország több szempontból is kiemelkedik a közép-európai régiós mezőnyből – hangsúlyozza Nestor Andrea, a KPMG kormányzati szektornak nyújtott tanácsadásért felelős igazgatója. A 2007-2013-as ciklus kezdeti nehézségei ellenére Magyarországnak sikerült a regionális mezőny élén végeznie a források lekötése és kifizetése terén egyaránt, köszönhetően a hazai intézményrendszer különösen az utóbbi években megfigyelhető erőfeszítéseinek. A szerződött támogatások aránya regionális összehasonlításban Szlovákia után nálunk a második legmagasabb (117%), a kifizetési arányban pedig vezetjük a listát, 111%-kal.

A keretet túllépő lekötésekkel és kifizetésekkel igyekszik a kormány biztosítani, hogy a Bizottság által esetlegesen vitatottnak minősített projektek elbírálását követően is 100% fölött maradjon a forrásfelhasználás mértéke
A tanulmányból az is kiderül, hogy regionális összehasonlításban Magyarországon a legnagyobb a kötelezettségek „túlvállalása”, azaz, hogy a keretet túllépő lekötésekkel és kifizetésekkel igyekszik a kormány biztosítani, hogy az Európai Bizottság által esetlegesen vitatottnak minősített projektek elbírálását követően is 100% fölött maradjon a forrásfelhasználás mértéke.

Magyarország Szlovéniával együtt azon szűk körbe tartozik, ahol a periódus végére mind a szerződésekkel fedezett, mind a ténylegesen kifizetett támogatások összege eléri, sőt meg is haladja a rendelkezésre álló keretet. Hazánk esetében ez összegszerűen 29,2 milliárd euró szerződött, illetve 27,7 milliárd euró kifizetett támogatást jelent. Ezzel együtt a szerződött összegek majdnem 95%-át ki is fizették a periódus végéig, ezzel is kiemelkedünk közvetlen szomszédaink közül. Magyarország esetében a szerződött és kifizetett összegek közti különbség 6 százalékpont, ennél jobb mutatóval csak Szlovénia és Észtország rendelkezik a térségben.

Nem csak ebben a relatív összehasonlításban, de az egy főre eső kifizetett támogatások mutatójában is első helyen végzett Magyarország. Ez annyit jelent, hogy majdnem 3000 euró szerződött támogatás jutott Magyarország minden egyes lakosára.

Kép: freeimages.com

Nestor Andrea hangsúlyozta, hogy a 2007-2013-as tapasztalatok figyelembe vétele fontos a 2014-2020-as periódusra való tekintettel. „A felpörgetett kifizetési sebesség, a forrásbiztosítási szándékból eredő túlfizetések, és a már kiírásra került 2014-2020-as pályázatok nagy száma miatt fontos lenne mihamarabb megvizsgálni az előző projektek hosszú távú fenntarthatóságát, valamint a gazdaságra, versenyképességre gyakorolt hatását. Így a tapasztalatok felhasználhatóak lennének az aktuális periódus során is. Az ilyen irányú vizsgálódás egyúttal támpontokat adhat arra vonatkozóan is, hogy milyen paramétereket érdemes figyelembe venni a 2021-től várhatóan radikálisan megváltozó uniós finanszírozási környezetben.

Miroslaw Proppé, a KPMG lengyel és kelet-közép-európai, kormányzati és infrastruktúra-tanácsadási üzletágának partnere, a tanulmány felelőse szerint bár az uniós források felhasználásának tekintetében jelentős elérések mutatkoznak a régióban, a változás önmagában óriási dolog. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon is sikereket érjenek el ezek az országok, fontolóra kell venniük, hogy

  • elegendő versenyelőnyt szereztek-e ahhoz, hogy vállalkozásaik számára biztosítsák a megfelelő növekedési környeztet,
  • kellőképpen fejlesztették-e a tömegközlekedést ahhoz, hogy élvezhető munka- és életkörnyezetet biztosítsanak lakói számára, megelőzve ezzel az elvándorlást, illetve, hogy
  • készen állnak-e arra, hogy további magánforrások bevonásával folytassák a fejlesztéseket 2020 után is.
hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo