Honnan teremtsük elő az önerőt?

A legtöbb uniós pályázathoz rendelkezni kell a projekt teljes összegének felével, az önerővel. Csakhogy a legtöbb vállalkozásnak nincs annyi tartaléka, hogy zsebből finanszírozhasson egy akár százmilliós projektet, ilyenkor lépnek be a képbe a banki források.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Habár csak úgy röpködnek a milliárdok az új uniós ciklus Operatív Programjaiban, azért a vállalkozások inkább milliókban gondolkoznak, és a cégek nagy részének még az ehhez szükséges önerőt sem könnyű biztosítania. Mivel a legtöbb vállalkozás nem rendelkezik több százmilliós fejlesztési tartalékkal, így az uniós fejlesztésekhez szükséges önerőt a legtöbben banki hitelből kísérelik meg finanszírozni. És a legtöbben itt is buknak el.

(Kockázati tőke oldalon most forrásbőség van, de hamar tőkehiány léphet fel.)

„Aki hitelképes az nem biztos, hogy pályázatképes, aki pályázatképes viszont nem biztos, hogy hitelképes is” – hangsúlyozta Aladics Sándor, az OTP Business igazgatója a Piac&Profit konferenciáján. A bankrendszer egyébként pontosan itt lép be a folyamatba, mivel a szelekció miatt csak az életképes vállalkozások juthatnak banki forráshoz. „A kkv-k esetén azok számíthatnak elsősorban banki forrásokra, akik már legalább a saját településükön túl is tudnak terjeszkedni, legalább a belföldi piacon terjeszkednek” – mondta a pénzügyi szakember. Mivel a kkv-k jellemzően a belföldi piacról szerzik a finanszírozásukhoz szükséges tőkét, ezért nagyban függnek az uniós forrásoktól és az államilag támogatott hitelektől.

Ki a jó vállalati ügyfél a bankoknak?

Aki a működésből ki tudja fizetni a tőkét és a kamatokat.

Rendelkezik tartalékokkal üzleti kockázatokra.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy még aki hitelhez juthat, az se nagyon nyújtózkodjon a takaróján túl. „Egy 200 milliós árbevételű cég csak nagyon komoly feltételek mellett kaphat 100 millió forintos hitelt önerőre, így ne vágjon bele egy 300 milliós projektbe, amihez hitelből akarja finanszírozni az önerőt” – hangsúlyozta Aladics Sándor. Egy induló fázisban lévő innovatív vállalkozás kevés eséllyel indul banki hitelért, de jellemzően jelzálogra (illetve területalapú támogatáshoz) kaphat forrást. Egy már működő vállalkozás (legalább két három éves történettel) már komolyabb gond nélkül kaphat likviditási, vagy fejlesztésre fordítható hitelt.

Az OTP igazgatója szerint várhatóan jövőre emelkedni fog a jegybanki alapkamat, így a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben érdemes a bankokhoz fordulni. Jelenleg a vállalati hitelek mennyisége már stagnál, nem zuhan. A szakember szerint ennek oka nem a bankok hitelfeltételeinek szigora, hanem a vállalkozások alacsony hitelfelvételi kedve. „A gazdasági válság alatt megszoktuk, hogy a vállalkozások saját magukat finanszírozzák, így eszükbe sem jut, hogy hitelképesek lehetnének” – mondta Aladics.

Új lehetőségek exportőrök és beszállítóik számára
Az Eximbank (EXIM) hatékony finanszírozási együttműködésre törekszik a hazai hitelintézetekkel, hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak az exporttevékenységet támogató, kedvező kamatozású forrásokhoz. Elindult a két éven belüli futamidejű, kedvezményes kamatozású új rulírozó finanszírozás.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo