hirdetés

Email a banktól? Nem árt gyanakodni

Negyedik éve azok a leginkább széles körben elterjedt, e-mailben továbbított kéretlen programok, amelyek a felhasználók belépési információinak, jelszavainak, és más fontos adatainak megszerzésére irányulnak.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

Az e-mail folyamokban a spam üzenetek aránya 2014-ben 66.8 százalék volt, ami 2.8 százalékkal alacsonyabb, mint az azt megelőző évben. A kéretlen e-mailek számának visszaesése annak köszönhető, hogy a törvényes áruk és szolgáltatások reklámozásához egyre inkább más, hatékonyabb csatornákat vesznek igénybe.

“A hamis banki értesítések a leggyakoribbak a spamek és az adathalász támadások között. Az utóbbi időben jelentős változásokat tapasztaltunk egyes spam e-mailek felépítésében: 2014-ben a spammerek bonyolultabbá tették a hamis üzeneteket azáltal, hogy több valós linket is hozzáadtak az eredeti forrásról, amelynek a nevében kiküldték az e-mailt. Természetesen ezzel az a céljuk, hogy mind a felhasználók, mind a spam szűrők számára törvényesnek tűnjön az üzenet, miközben az egyetlen elrejtett csaló link, amit tartalmaz, vagy egy adathalász oldalra irányítja át a felhasználót, vagy egy rosszindulatú fájl letöltését indítja el.” – mondta Maria Vergelis, a Kaspersky Lab spam elemzője.

A top 3 ország, amelyekhez a tömeges levélszemét üzenetek gyártása köthető: az Egyesült Államok (16.7 százalék), Oroszország (5.9 százalék), valamint Kína (5.5 százalék)

Az adathalász támadások aránya Brazíliában volt a legmagasabb, ahol a Kaspersky Lab felhasználók 27.5 százaléka találkozott ilyen jellegű támadással. A második Ausztrália lett 23.8 százalékkal, amelyet India és Franciaország követett 23-23 százalékkal. Az adathalász támadások során a leggyakrabban felhasznált szervezetek és márkák a következők voltak: Yahoo 23.3 százalékkal, Facebook 10 százalékkal és a Google 8.7 százalékkal.

Még mindig nem tudunk biztonságosan mobilozni
A felhasználók fele még mindig nem használ PIN-kódot az okostelefonján, harmaduk nem végez biztonsági mentést és jelszóval sem védi telefonját. Így ha a készüléket ellopják, adatai nemcsak elvesznek, de egyben nyilvánosságra is kerülnek.
Mobil spam

Egyre népszerűbbek azok a spam e-mailek, amelyek úgy álcázzák magukat, mintha mobileszközről küldenék őket. A vállalat kutatói számos nyelven találtak hasonló e-maileket, iPad, iPhone, Samsung Galaxy vagy más modell nevével visszaélve. Egy dolog volt közös az ilyen üzenetekben, a tartalmuk nagyon rövid volt, az aláírásban pedig csak a “Az iPhone készülékemről küldve” sort találták, amelyek többnyire rosszindulatú csatolmányokra irányították a felhasználókat.

Hamis értesítések mobilos alkalmazásokban

A „hangüzenet meghallgatása” gombra kattintva, a felhasználó készüléke akár meg is fertőződhet egy kártékony programmal.  A spam üzenetek általában különböző mobilos alkamazások (mint a WhatsApp vagy a Viber) értesítéseinek álcázzák magukat. Hiszen a felhasználók már hozzászoktak ahhoz, hogy az alkalmazások szinkronizálódnak egymással, valamint más alkalmazások belépési adataival, és azok értesítéseivel. Ennek eredményeképp sok felhasználó nem is gondolja át, hogy amennyiben olyan e-mailt kap, amely arról tájékoztat, hogy értesítése érkezett az egyik üzenetküldő alkalmazásában, az nagy valószínűséggel hamis. Mivel ezek az alkalmazások nincsennek kapcsolatban az illető e-mail fiókjával, tehát az ilyen e-mail üzenetek nem lehetnek igaziak.

Vészbook: így vernek át minket a közösségi oldalakon
Míg régen a torrent és felnőtt oldalakat tették leginkább felelőssé az internetes csalások, átverések és vírusok terjedéséért, manapság ezek jelentős része már kifejezetten a Facebook felületére specializálódott, így érve el a lehető legnagyobb tömeget.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo