Vágjuk zsebre a vállalatunkat!

Közhelyszámba megy, hogy a modern infokommunikációs eszközök megváltoztatják az életünket, a mindennapi élet mellett a munkavégzésben, a vállalatirányításban is mélyreható változások zajlanak a szemünk előtt. A Piac&Profit összegyűjtötte a legfrissebb trendeket, amelyek a cégek működését alapvetően befolyásolhatják majd a jövőben.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A jövő már a szemünk előtt formálódik - Kép: Pixabay

Ön mikor írt utoljára hosszabb szöveget papíron? Még mindig postázza számláit, vagy az asztali naptárjába írja be megbeszéléseit? Ezek a tevékenységek és számtalan más, a cégek működtetésének korábban mindennapi feladatai bizony már a múlté. A napi ügyintézésben ma már egyértelműen az elektronikus levelezés dominál. A Fastcompany.com felmérése szerint a cégvezetők, irodai alkalmazottak és ügyintézők átlagosan évi 80-100 munkanapot töltenek e-mailek olvasásával és írásával. A Gartner technológiai kutatócég szerint azonban ez a helyzet már 2015-re megváltozik, addigra a cégek közötti, valamint az ügyfelekkel folytatott kommunikációban a közösségi oldalakon folytatott üzenetváltás lesz a domináns. Természetesen nem az asztali gépekről, még csak nem is laptopokról fogjuk folytatni a kommunikációt: a tabletek értékesítése már az idén, 2013-ban a tabletek értékesítése megelőzi az asztali számítógépek és laptopok együttes értékesítéseit. Hasonló a helyzet a számlázással, szerződéskötéssel. Az e-számlázás és a modern dokumentumkezelő felületek terjedésével ezek a sokszor még ma is papíralapon folytatott műveletek szinte teljes egészében digitális platformra kerülnek. Ennek szabályozói, vagy technológiai oldalról már ma sincs akadálya.

Az, hogy már most nem minden így történik, elsősorban a merev gondolkodásmódban keresendő, a papír örökös biztonságába vetett hitben. A digitális formátumok valóban elveszhetnek, ha az adatokat csak a céges, vagy saját hordozónkon tároljuk. A felhő alapú informatikában ilyen adatvesztésre az esély minimális, ráadásul korlátlan tárhellyel rendelkezünk, és évtizedekre visszamenőleg kereshetünk egyetlen paranccsal a számlák és szerződések között. Ráadásul Mindemellett nőhet a biztonság is: bárki aláírását lehet hamisítani, a cégbélyegzőt pedig elveszíthetjük, vagy ellophatják. , A jövőben azonban ez a kockázat megszűnik:.még aláírásra sem lesz szükség: az Apple új biometrikus azonosítója, amelyet az új iPhone-okban használ, megmozdította a piacot. Ha okostelefonunk képes azonosítani minket az ujjlenyomatunk alapján, semmi akadálya annak, hogy egy céges adatbázishoz, vagy vállalatirányítási rendszerhez, vagy akár levelezésbe levelezéshez csak az ujjlenyomatunk megadása után nyerjünk hozzáférést.

IT-költségcsökkentés: ne fizessen túl nagy árat érte
A rövidtávú IT-költségcsökkentésnek sajnos megvan az a rossz szokása, hogy végül többe kerül a vállalatnak, mint amennyit spórolni terveztek rajta. Sajnos ezek az esetek a valóságban gyakrabban előfordulnak, mint gondolnánk, mivel számos cégvezető rendkívül szűklátókörűen áll hozzá a belső költségekhez, ez pedig IT-környezetet és teljesítményt teljesen elszigeteli.
A kommunikációt már most forradalmian átalakították az ingyenes videotelefonálást lehetővé tévő szoftverek, azonban a Microsoftnál úgy érezhették egy megbeszélés egy kézfogás nélkül mégsem lehet kielégítő. A HoloDesk segítségével virtuális tárgyakat manipulálhatunk, így akár egy videokonferencia végén akár kezet is foghatunk virtuális beszélgetőtársunkkal is. Ugyanígy alkothatunk majd a jövőben virtuális „ént” olyan képet, amelyet tárgyalópartnereink láthatnak a monitor túloldalán. A karikás szemek, vagy nem alkalomhoz illő smink nem lehet többé akadály.

A Gartner előrejelzése szerint a 3D nyomtatók is óriási jövő előtt állnak. Az elgondolás hasonlít a jelenlegi printerekhez, azzal a különbséggel, hogy ezek a kütyük, bármilyen formájú tárgyat képesek előállítani. Jelenleg még csak műanyagból, és nem is igazán kompatibilisek az irodai környezethez: egy gemkapocs előállítása sem olcsó, vagy éppen gyors eljárás. Az elkövetkező években azonban a technológia várhatóan általánosan elterjedtté válik. Nem lesz többé eszközbeszerzés: csak közöljük a géppel, milyen eszközre, szerszámra lenne szükségünk, és készen kapjuk a nyomtatóból. Ha már nincs szükségünk rá, nem kell a kukában landolnia a használt irodaszernek: mivel speciális műanyagból készült, a nyomtató a jövőben képes lesz újrahasznosítani a nyersanyagot.

Üzlet és intelligencia – az adatfeldolgozás jövője
A vállalkozásoknak átfogó információkra van szükségük számos területen, ezért alakultak ki a vállalatirányítási rendszerek is. Az adatok bonyolultsága azonban további fejlődéshez vezetett – a következő lépcső az üzleti intelligencia (BI) rendszereké. Szakértőnk segít, mik is ezek.
A teljes vállalatunkat irányíthatjuk tehát a zsebünkből, minden ügyünket az okostelefonunkról, vagy a tabletünkről intézhetjük. A kütyük azonban hamar lemerülnek: mi értelme az olyan zsebben hordható irodának, amelyik néhány óránként konnektorra szorul? Nos, 2015-re egy okostelefon napokig – vagy akár hetekig is működik egyetlen feltöltéssel. A megoldás egyik részét a Crossbar nevű amerikai startup szolgáltatta, amelynek új típusú memóriachipje nem csak a jelenlegi memória tízszeresét képes tárolni, de ráadásul huszadannyi energiát is fogyaszt. Az akkumulátorok területén is óriási fejlődés előtt állunk: a HTC már kirukkolt újgenerációs akkujával, amely egyetlen töltéssel 17 órányi beszélgetést tesz lehetővé. Hamarosan pedig már töltőre sem lesz szükségünk: az UCLA (University of California) kutatói olyan napelemet fejlesztettek ki, amely amellett, hogy átlátszó és filmszerűen felvihető, – így fedőlap lehet a kütyü képernyőjén, - még ráadásul kétszerte hatékonyabb is a jelenleg elérhető hasonló anyagoknál.

Nem is kell majd összefogdosnunk a képernyőt: a hangfelismerő szoftverek fejlődésével a beszédet közvetlenül szöveggé alakíthatjuk, de akár gesztusokkal, kézmozdulatokkal is irányíthatjuk a kütyüinket. A Microsoft egyik fejlesztése, a PocketTouch segítségével elő sem kell bányásznunk okostelefonunkat a zsebünkből, elég, ha a zsebünkre vonalakat rajzolunk az ujjunkkal: fogadhatjuk a hívást, elutasíthatjuk, vagy akár üzenetet is küldhetünk,: megbeszélésen vagyunk.

Persze tablet, vagy okostelefon sem kell majd ahhoz, hogy kielégíthessük digitális éhségünket: a Google régóta várt szemüvege a Google Glass segítségével is felcsatlakozhatunk a világhálóra, a szemüvegre vetített képek segítségével egy kellemes séta is interaktív barangolássá válhat a városban. Ez az üzleti lehetőség a cégeket sem hagyhatja hidegen: kár lenne kihagyni a lehetőséget, hagy minden sétálónak a szemüvegén keresztül a „szemébe ötölhet” a hirdetőtáblánk, még akkor isis, ha több utcányival arrébb sétál, vagy vezet. A hirdetési piac teljesen új utakra terelődik ezzel: idővel megjelenik majd a virtuális hirdetőtáblák piaca is. A jövő internete azonban más lehetőséget is tartogat a cégek számára: korlátlan információforrást a már meglévő vagy jövendőbeli ügyfelekről.

A közösségi oldalak jelenleg mintegy hárommilliárd felhasználó adatait tartalmazzák, ám nem csak azt. Modern algoritmusok segítségével már most elemezhető, hogy ki mit „lájkol” azaz milyen az érdeklődési köre, fogyasztói szokásai. A Gartner becslése szerint 2015-re már a vállalatok negyede alkalmazni fogja a közösségi oldalak monitorozását, azaz igyekszik minél több információt megszerezni az ügyfeleiről. A „big data” azaz a már most elérhető elképesztő mennyiségű adattömeg értékelése óriási előnyhöz juttathatja a cégeket. Már aki hajlandó lesz élni vele. A legtöbb általunk említett technológia ugyanis már most elérhető, a vállalatvezetők többsége mégis ódzkodik a használatától. Pedig ezen és még tucatnyi más technológiai újítás nem csak egyszerűbbé teheti vállalatunk működését, hanem olcsóbbá is. Egy elektronikus számla költséghányada számlánként 30-50 forint, ezzel szemben a papíralapú számla költséghányada az iktatást, postázást is figyelembe véve ennek négy-ötszöröse is lehet. Hasonlóan drága luxussá válhat egy iroda fenntartása, az alkalmazottak is ugyanúgy elérhetőek lesznek otthonukban, mint az irodában, még akár vállon is veregethetjük őket. Anélkül, hogy kimozdulnánk a székünkből, zsebre vághatjuk az egész cégünket.

A jövő internete a kkv-k nagy lehetősége
A mai folyamatok a jövőben várhatóan sokkal személyesebbé, és önmegvalósítóbbá teszi a világhálót. Ez nem csak a közösségi oldalakat jelenti a fiatalok számára, hanem akár akkv-k is versenyhelyzetbe juthatnak a nagy cégekkel szemben, éppen a specializálódás miatt.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo