hirdetés

"Tagvállalataink nem keveset tettek"

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szeptember 17-én és 18-án rendezi meg az IKT iparág éves szakmai konferenciáját, a Mentát. Az elmúlt évekhez hasonlóan a MENTA idén is túlmutat egy hagyományos konferencián, hiszen a hallgatóság aktív részvételével jelölik ki azokat az irányokat, amelyek az elkövetkező években az infokommunikációs cégek továbbfejlődésének kereteit adhatják meg. Az eseményről az IVSZ főtitkára, Klotz Tamás beszélt a Piac és Profitnak.
hirdetés

PP: A programajánló szerint „Az innováció és kreativitás az IKT iparág fő mozgatórugói, ezért a Mentán is fókuszba kerülnek ezek a területek". Miben segítheti az IKT-cégeket és így Magyarország versenyképességét e két kulcsterület?

KT: 2009 az innováció és a kreativitás éve. Ezt a két fogalmat ma gyakran a válságból való kilábalás lehetséges útjaként említik, és ezért ezek különös jelentőséget kapnak a gazdaságban multiplikátor szerepet betöltő IKT szektorban. Az elmúlt időszakban - a válságtól függetlenül is - Magyarország még régiós versenytársaihoz képest is lemaradt az információs társadalom kiépítésében. (Erről egyébként Hankiss Elemértől hallunk majd egy előadást.) Az IKT-szektor fejlődése véleményünk szerint a leghatékonyabb eszköz a lemaradás kijavításában, ráadásul a szektor képviselői, a tagvállalataink nem keveset tettek már a közös ügy érdekében. Jó példa erre a két éve indult Titán-program, amely támogatására eddig a magánszféra több mint kétmilliárd forinttal járult hozzá, szemben a kormányzattal, ami eddig jórészt csak ígéreteket tett. Hasonló kritikákat fogunk megfogalmazni - szerintem tagjaink képviselőivel karöltve - a pályázati csúszásokról és a csökkentett büdzsékről egyaránt, amelyek a válság alatt még nehezebb helyzetbe hozzák a szektor képviselőit, és nyilvánvalóan nem segítenek az ország lemaradásán sem.

PP: A programot nézve jól látszik, hogy az IVSZ a kormányzat és az ellenzék részéről is számos ismert embert meghívott előadónak és kerekasztal-résztvevőnek egyaránt. Egyfajta beszámolót/beszámolást vár e szakpolitikusoktól az IVSZ?


"úgy értesültünk, hogy az IVSZ által készített tanulmányra támaszkodva fogadja el a kormány új akciótervét"

KT: A jövő évi választások előtt remek lehetőséget adunk mindkét oldalnak egyaránt, hogy ismertesse tagjainkkal elképzelését és programját. A fesztiváloktól megszokott módon, a nulladik napon a fő „attrakció" a Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel folytatott üzleti vacsora lesz.

A miniszter szereplésére már csak azért is nagy várakozással tekintünk, mert nem hivatalos forrásokból úgy értesültünk, hogy az IVSZ által készített tanulmányra támaszkodva fogadja el a kormány új akciótervét.

PP: Az IVSZ úgy tervezi, hogy a Menta sokkal inkább interaktívabb rendezvény lesz a megszokott konferenciákkal ellentétben.

KL: Igen, Menta érthető úgy is, mint „menedzser-találkozó". Az első nap délelőttjén a fent említett okok miatt (is) vendégeink lesznek a jelen parlament és kormányzat meghatározó szakpolitikusai, mint Baja Ferenc, Nyitrai Zsolt és Pettkó András.

A terveink szerint rövid előadások és az IVSZ szakértőjének összefoglalója után a rendezvény résztvevői kérdezhetnek és kifejthetik véleményeiket. Hasonlóképpen, ugyan Strassbourgban elkezdődött az őszi ülésszak, így a képviselők nem értek rá, de a Brüsszelben dolgozó magyar köztisztviselők beszámolnak az uniós kezdeményezésekről, illetve az IVSZ uniós megfelelője, a Digitaleurope első embere, Bridget Cosgrave is felszólal.

PP: A tavalyi rendezvényen az IVSZ lehetőséget biztosított arra, hogy a „Mitől lesz sikeres egy vállalkozás?" kérdéskörre hasznos tanácsokat és tippeket kapjanak a résztvevők.

KL: Igen, és ez idén sem marad el: péntek délelőtt 2-3 kisebb kerekasztal keretében a MAG Zrt. és az NFÜ képviselői adnak tájékoztatást. Emellett a pénzügyi világ új irányairól és az adópolitiká(k)ról Kupa Mihály tart előadást. Úgy szeretnénk, ha a korábban megszokott, nagy távlatok feltérképezése helyett idén, a választások előtt, a közeljövő 3-5 éves időszak legégetőbb kérdéseire kaphatnánk megnyugtató válaszokat.

A Menta részletes programját itt találja.

A már visszajelzett résztvevők listája erről a linkről tölthető le.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo