hirdetés

Sűrűsödnek a felhők

Úgy tűnik, egyre több cég nyit a felhő alapú számítástechnika (cloud computing) irányába. A Quocirca által az Oracle megbízásából végzett felmérés szerint az európai, közel-keleti és oroszországi vállalatok körében is népszerű az új technológia.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

 


Kép:sxc

A vállalatok többsége már felmérte a számítási felhővel járó előnyöket, és a számukra előnyös felhőmegoldás kialakítva egyre szélesebb körben vezetik be ezt az új technológiát, derül ki az Oracle megbízásából készült felmérés második fázisából.

Evolúció, nem revolúció
32% úgy látja, hogy a cloud computing szerves részét fogja képezni a jövőbeli informatikai platformoknak.
22% úgy látja, hogy megváltoztatja a korábbi játékszabályokat (korábban csak 14%).
12% úgy látja, hogy nincs helyük a felhőmegoldásoknak a cége IT stratégiájában (korábban 18%).
10% úgy látja, hogy a felhő úri huncutság.

A privát felhő a legnépszerűbb, amelynek révén a vállalatok egyetlen távoli adatközponton keresztül tehetik elérhetővé a szükséges alkalmazásokat munkatársaik számára. A vállalatoknak közel a fele (49%) tervezi privát felhő bevezetését saját (28%) vagy külső (21%) létesítményben. Ez az arány jelentős növekedés: 2011 januárjában még csak 35 százalékuk állította ugyanezt.

A felmérés szerint 2011-ben a felhőről alapszintű ismeretekkel sem rendelkezők aránya a felére, a korábbi 12,5 százalékról 6 százalékra csökkent a válaszadók körében. Meredek emelkedés tapasztalható továbbá azon szervezetek körében, amelyek már alkalmazzák a felhőmegoldásokat; ezek aránya 12-ről 21 százalékra növekedett. Mi több, a válaszadók 32 százaléka gondolja úgy, hogy a felhőmegoldások szerves részét fogják képezni a jövőbeli informatikai platformoknak, 22 százalékuk (a korábbi 14% helyett) szerint pedig a felhő egyenesen átírja a játékszabályokat.

Andrew Sutherland, az Oracle technológiáért felelős első alelnöke az EMEA-térségben, így nyilatkozott: „Az iparág bizonyos szereplői parttalan vitákat folytatnak a privát kontra nyilvános felhőmegoldásokról. Mindeközben elfeledkeznek arról, hogy valójában mindkét megoldás ugyanazt a technológiát és ugyanazokat az előnyöket biztosítja. Az Oracle mindezzel tisztában van, mivel mi szolgáltatjuk a technológiát a világ legnagyobb nyilvános felhőmegoldásaihoz, de ugyanezt a technológiát kínáljuk a vállalatoknak a saját privát felhő-infrastruktúrájuk kialakításához is.

Nincs konfekció megoldás
28% úgy tervezi, hogy saját privát infrastruktúrát alakít ki és nem használ nyilvános felhőt.
15% úgy tervezi, hogy kizárólag nyilvános megoldásokat adaptál.
21% úgy tervezi, hogy külső eszközöket használ privát felhő alapú szolgáltatásokhoz.
8% úgy tervezi, hogy a privát és a nyilvános megoldásokat vegyesen veszi igénybe.

Mindkét megközelítés nagyfokú rugalmasságot és méretezhetőséget tesz lehetővé a vállalatok számára. De a kettőt kombinálni is lehet.

A tanulmány azt is feltárta, hogy egész Európában megváltozott a szemlélet és a hozzáállás a felhőszámítás-technikával kapcsolatban. 2011 januárjában a német és svájci vállalatoknál mérték a bevezetés legmagasabb szintjét az EMEA-térségben, őket pedig a Benelux-államok és Skandinávia követték. 2011 novemberére már a skandináv szervezetek vették át a vezetést, míg Németország és Svájc a harmadik helyre estek vissza.
Az iparágakat tekintve a telekommunikációs és médiaszervezetek járnak az élen, 2011 óta változatlanul, mutat rá a tanulmány. Ugyanakkor a Symantec legújabb kutatásában – a virtualizáció és a cloud computing elfogadását vizsgálta az európai pénzügyi ágazatban – azt állapította meg, hogy Európában a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó intézmények nyitottabbak a felhő technológiákra szemben más iparágakkal. Az elvárások és az eredmények között azonban nagy a szakadék ebben a körben is, mutat rá az idén januárban készült vizsgálat.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo