hirdetés

Már gépesített hadosztállyal támadnak a férgek

Elveszítheti rendeléseit a kisvállalkozás, ha megtámadják védtelenül hagyott biztonsági rendszerét. Alapvető cél, hogy a támadásokat minél gyorsabban sikerüljön felfedni és ebben segítenek a gépek. A kiberbűnözők egyre kifinomultabb módszereivel szemben az emberi erő a jövőben önmagában nem lehet elegendő – olvasható a Cisco ma közzétett éves jelentésében.
hirdetés

A tanulmány részletesen elemzi a trendeket, amelyekben lényeges változást hozott, hogy a tavalyi zsarolóprogramok után idén a támadásé a fő szerep. Új tendenciát jelentenek a zsarolónak álcázott törlőprogramok és a hálózat alapú zsaroló programok, amelyek már a felhő alapú szolgáltatásokat is elérik.

Forrás: Cisco

Fontos újdonság, hogy a támadók egyre gyakrabban használnak titkosítást a védelem megkerülésére. Múlt év végére a teljes webes forgalom fele már titkosított csatornákon zajlott.

A titkosítás alapvetően a védelmet hivatott erősíteni, azonban a megnövekedett titkosított adatforgalom miatt nehezebbé vált a potenciális veszélyek azonosítása, illetve kiszűrése. A Cisco vizsgálatai szerint egy év alatt több mint háromszorosára növekedett a vizsgált kártevők által alkalmazott titkosított hálózati kommunikáció.

A védelmi oldalon kiemelkedő fontosságú lett az időtényező, hogy a támadásokat minél gyorsabban sikerüljön felfedni.

Ebben jelentős előrelépést hozhatnak a mesterséges intelligencián vagy gépi tanuláson alapuló technológiák. A gépi tanulás lényege, hogy a rendszer idővel „megtanulja”, hogyan tudja automatikusan észlelni a szokatlan mintákat a titkosított webes forgalomban, a felhőben és a különféle IoT környezetekben.

Forrás: Cisco

A gépi tanulásnak és az AI megoldásoknak még időre van szükségük ahhoz, hogy elérjék azt a fejlettségi szintet, ahol már teljes biztonsággal meg tudják állapítani, hogy a figyelt hálózaton melyek a „normális” aktivitások.

Az elmúlt év nagy támadási hullámai a hazai cégeket sem kímélték. Alapvetően itthon is azokat a fenyegetéseket látjuk, amikről a jelentés beszámol, hiszen a támadások jellemzően ma már nem országspecifikusak. A védelmi oldalon viszont elmozdulást tapasztalunk: a korábbi, tűzfalközpontú szemléleten túllépve a piac lényegesen nyitottabb a felhő alapú biztonsági megoldások fel – mondta Ács György, a Cisco regionális hálózatbiztonsági szakértője.

A bányászok észrevétlenül meglapulhatnak
A kiberbűnözők egyre inkább bányászó programokkal fertőzik a szervezetek asztali számítógépeit. A Kaspersky Lab által megfigyelt legsikeresebb bűnöző csoport mindössze hat hónap alatt közel 2 milliárd forintnak megfelelő dollárt keresett tavaly ezzel a módszerrel.
A hazai cégek esetében nagyon hiányos a biztonsági tudatosság. Van ahol ez magas szintű, például a pénzügyi területen, de például a kkv-szektorban kiemelt veszélyforrást jelent a biztonsági kultúra hiánya.

A Cisco szakértője szerint ezen a területen általános tapasztalat, hogy kevés az erőforrás, vagy ha van is hozzáértő IT-csapat, nem tudja meggyőzni a tulajdonost a biztonság fontosságáról.

Az igazi kockázatot az jelenti, ha egy kisvállalkozás egy nagy cég beszállítója. Lehet, hogy nem ők a cél, de ugródeszkának megfelelők, így viszont az egész üzletük rámehet. Előfordult, hogy egy garázscéget támadtak meg és rajta keresztül jutottak el a vele kapcsolatban lévő nagy vállalkozáshoz.

A beszállítókat érő gyors és összetett támadások akár hónapokig vagy évekig is jelen lehetnek a hálózatban. Kivédésükhöz fontos, hogy a vállalatok csak megbízható biztonsági háttérrel bíró beszállítók szoftvereit és hardvereit alkalmazzák. A múlt évben a Nyetya és CCleaner támadások megbízhatónak vélt szoftvereket fertőztek meg.

Akinek nem ez a profilja, azt sem veszi észre, volt-e incidens, pedig minél gyorsabban derül ki, hogy idegenek ólálkodnak a rendszereiben, annál nagyobb az esély az adatok megmentésére – hívja fel a figyelmet Csordás Szilárd, a Cisco IT biztonsági tanácsadója.

A kkv-k esetében a nagy lyuk a védelmi oldalon van, amit saját csapattal nem tudnak betömni, de a szolgáltatást megvehetik egy hozzáértőtől, aki csomagban egyúttal hozza a biztonságot is. A kisvállalkozásnak a cloud security a jó megoldás.

Mivel az üzemeltetőknek egyre több területtel kell foglalkozniuk, a kiszervezés, valamint az integrált és automatizált megoldások

Hackertámadás érte a német kormányt
Sajtóértesülések szerint sikeres hackertámadás érte az eddig biztonságosnak hitt német kormányzati hálózatot. A bűnözők akár egy éven keresztül is felfedezetlenül tevékenykedhettek a Külügyminisztérium és talán a Védelmi Minisztérium gépein is.
is egyre több figyelmet kapnak.

Mindeközben pedig itthon is elindultak a mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló védelmi technológiák első tesztjei, illetve az első telepítések is – fogalmazott Csordás Szilárd.

A gépi tanulásra szükség van a felhő biztonságnál is. A tapasztalatok szerint a védelem akkor a leghatékonyabb, ha a felhőt védő biztonsági platformokat kombinálják például a gépi tanulással.

A szakemberek kiemelték a felderítési idő fontosságát. A Cisco a 2017 év elején mért átlagos 14 óráról a tavalyi év végére 4,6 órára csökkentette a felderítési időt (Time To Detect – TTD). A TTD csökkentésében jelentős szerepe volt a felhőalapú biztonsági technológiának.

Teljes biztonság persze nincs, a kiberbűnözőkkel vívott küzdelem „macska-egér harc”, bármilyen technológia esetén marad sérülékeny pont. Mégsem beszélhetünk eleve vesztett játszmáról – hangsúlyozta Ács György, aki szerint a viselkedéselemző megoldások sokat segítenek a támadók felderítésében.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo