Kinek kell mobilalkalmazás?

A napjainkban széles körben elterjedt okostelefonoknak köszönhetően egyre több magyar nyelvű mobil alkalmazást találunk a különböző online szoftveráruházakban. Annak ellenére, hogy egy mobil alkalmazás rendkívül hasznos lehet cégünk számára, érdemes megfontolni, hogy szükségünk van-e rá. Szakértőnk segít!

Kép:PP archív

Ahogy maga az alkalmazás szó is sugallja, az ilyen jellegű szoftvereket speciális használatra szánják. Amennyiben egyszerű infóanyagokat szeretnénk szolgáltatni ügyfeleink számára, arra ott van a webes reprezentáció legelterjedtebb módja, a honlap. Bár egyre gyakrabban hallani a mobil eszközökön történő megjelenés jelentőségéről, ez még nem jelenti azt, hogy mobil alkalmazást kell készítenünk. Ennél sokkal célravezetőbb, ha honlapunkat alkalmassá tesszük arra, hogy mobiltelefonokról és tabletekről is kényelmesen megtekinthető legyen. (A mobil lesz a jövő marketing csodafegyvere, nem árt hát tartani a lépést!)

A fenti példával szemben számos olyan eset van, amikor valóban indokolt egy mobil alkalmazás publikálása. Vegyünk sorra néhányat:

Specifikus funkciók

Egy mobilalkalmazás tagadhatatlan előnye a kifejezetten telefonok által biztosított lehetőségek kiaknázhatósága. Sok egyéb mellett ilyen lehet, ha a felhasználók által készített fényképeket szeretnénk valamilyen módon egy adatbázisba gyűjteni. A telefonba beépített fényképezőgép használatával a fotók egyszerűen elkészíthetők, az alkalmazáson belül pedig metaadatokkal (készítés időpontja, helyszín, egyéb leírások) láthatóak el. Az így elkészült képek feltölthetők egy direkt erre a célra létrehozott tárhelyre, ahonnan bárkivel megoszthatóak, a felgyülemlett adatrengetegen számunkra tetsző rendezési műveleteket hajtathatunk végre. Egy ilyen alkalmazás belső céges használat esetében is hasznos lehet.

Példa: Ezzel a nem túl bonyolult megoldással rengeteg időt és energiát spórolhatnak meg ingatlanirodák, albérlet közvetítők, minden olyan vállalkozás ahol az adminisztráció elengedhetetlen része a képi tartalmak előállítása.

Mobilra optimalizálni: miért, hogyan és kinek jó?
A rohamosan terjedő okostelefonok korában alapvető elvárásnak számít, hogy a céges weboldalak, vagy webáruházak mobileszközökről is élvezhetőek legyenek. Az optimalizálás hogyanja és mikéntje a cégvezetők számára sok esetben ismeretlen terület, ezért a leggyakrabban felmerülő kérdésekre most választ kaphat szakértőnktől, Bátky Zoltántól.
Rendszeresen frissülő tartalmak

Leggyakrabban mégis a folyamatosan frissülő tartalmak szolgáltatnak elegendő okot az alkalmazásfejlesztésre. Gondolhatnánk erre van az internet, ezért vezetünk blogokat, de a felhasználók szempontjából egyszerűbb megnyitni egy mobiltelefonra telepített alkalmazást, mint minden esetben weboldalunkra navigálni a böngésző segítségével. Itt fontos megjegyezni, hogy a statisztikák szerint ha egy ilyen alkalmazás telepítésre kerül, a felhasználók gyakrabban keresik fel az adott oldalt.

Példa: Legyen szó rendezvények beharangozásáról, vagy az állandó ügyfelek folyamatos és naprakész tájékoztatásáról, a jó üzleti kommunikációnak minden esetben ismérve az előzékenység. Gesztus értékű, ha a fontos információkat könnyen elérhetővé tesszük, továbbá a megfelelő notification rendszer kiépítésével vásárlóink azonnal értesülhetnek akciókról, személyre szabott ajánlatokról stb...

Offline hadviselés

A mobil alkalmazás szintén kiváló lehetőségeket nyújt, amennyiben azt szeretnénk, hogy felhasználóink internetkapcsolat nélkül is hozzáférjenek az általunk előállított tartalmakhoz. Erre többek között akkor lehet szükség, ha katalógusokat használunk termékeink bemutatására. Egy katalógus alkalmazás segítségével jelentős összegeket spórolhatunk meg a nyomdaköltségeken, nem beszélve arról, hogy az ember mobiltelefonját -kevés kivételtől eltekintve- mindenhova magával viszi, így termékeink listája mindig kéznél van.

Példa: Ez rendkívül hasznos lehet például autóalkatrészeket árusító cégek esetében. Az autószerelők utánanézhetnek egy-egy alkatrész árának vagy elérhetőségének, anélkül hogy internetközelbe kerülnének vagy leülnének számítógépük elé. Ahogy az előző pontnál is, itt is fontos előny, hogy az adatbázisban történő változások az összes felhasználónál megjelennek.

Általában elmondható, hogy egy alkalmazás előállítása komolyabb befektetés, de mivel az  utólagos módosítások, frissítések lényegesen alacsonyabb költségekkel járnak, hamar visszahozza árát.

Rókay Attila Webfejlesztő

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo