Elon Musk is fantáziát lát az 5D-s adattárolásban

Az 5D-s adattárolás 13,8 milliárd évig képes megőrizni az infókat, akár 190 Celsius-fokon is. Elon Musk az űrbe lőtte ki a technológiát, de tervbe van véve, hogy a Holdra és a Marsra is eljuttatják az emberi civilizáció tudásanyagát ezzel a technológiával néhány éven belül.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fotók megfakulnak, a könyvek elrohadnak, még a merevlemezek is tönkremennek idővel. Az adattárolás tulajdonképpen nem is annyira maraton, mint inkább váltófutás, amikor egyik elavuló adathordozó generációról egy újabbra (és jobbra) mentjük a civilizációnk által megtermelt információtömeget. A University of Southampton kutatói kifejlesztettek egy új adatrögzítési formátumot, amellyel apró nanostruktúrákat visznek fel üveg-CD-kre, pontosabban üveglemezekre.

fotó: University of Southampton

Ez a hagyományos CD-kkel egyező méretű lemez akár 360 terrabájtnyi adatot is képes tárolni, ami háromezerszer nagyobb mennyiség, mint egy Blu-ray lemez 128 gigabájtnyi adatkapacitása.

Az 5D-s lemez akár 190 Celsius-fokon is képes megőrizni a belékódolt adattartalmat 13,8 milliárd évig. Ez olyan hosszúidőtartam, mint az univerzum létezése, illetve a Föld történetének háromszorosa.

fotó: University of Southampton

A technológiát először 2013-ban mutatták be egy tanulmányban, majd 2016-ra sikerült előállítani az első adatíró gépeket és magukat a CD-ket. Mint ismeretes, a CD-k felülete megsérülhet, karcolódhat, de oxigénnek, hőnek és párának való kitettségtől is sérülhet állaguk.

Az 5D CD-k esetében ezt úgy védik ki, hogy a lezemek belsejében tárolódnak az adatok aprócska fizikai struktúrák formájában, amiket nanorácsoknak neveznek.

A lézerek, amelyek az adathordozóra való rögzítést végzik, túl drágák ahhoz, hogy a laboratóriumokból kihozhassák és kommercializálják őket, vagyis a CD-írók tömegtermékekké váljanak, körülbelül úgy, mint a mai CD-írók a laptopjainkban. Az 5D-s CD-lejátszó elterjedésével kapcsolatban is évtizedeket emlegetnek.

Írják a lemezt.
(fotó: University of Southampton)

Ugyanakkor a Hitachi is fejleszti saját üvegalapú adathordozóját, s 2014-ben kutatók létrehoztak egy folyékony merevlemezt, amiben a nanorészecskék egy oldatban "lebegnek". 2018 februárjában Elon Musk Space X cége lőtte ki az űrbe a Falcon Heavyt -amit sikerült Nap körüli röppályára állítani-, s a rakéta a következő szállítmányt vitte magával: egy Tesla Roadster autót, valamint az 5D-s technológiát. Az Arch Mission Foundation jóvoltából ezzel az adathordóval Isaac Asimov műveinek szövegét vitték ki az űrbe.

Vezetőinek elmondása szerint az Arch Mission alapítvány "Superman-memóriát" akar létrehozni, vagyis áttelepíteni más bolgyókra a másolatát mindannak a rengeteg információnak, amit az emberiség valaha megalkotott.

(The Verge, optics.org)

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo