hirdetés

Egyedi szabályokkal korlátoznák a Facebookot

Kína, Pakisztán, Oroszország korlátozza az Internet használatát. Most Kalifornia is saját szabályozásra készül. Internet-szakértők szerint ily módon éppen a világháló lényege, az általános hozzáférhetőség, a nyitottság kerül veszélybe.
hirdetés

Bár a kettő természetesen nem hasonlítható össze. Kínában a világ ezer, leglátogatottabb portáljából több, mint 150-et blokkolnak. Köztük van a Google, a Facebook, a YouTube és a Twitter – mindezeket hasonló, de kínai (így nyilván ellenőrizhető) portálok helyettesítik. Nemzetközi felmérések szerint Kína mellett további, tucatnyi ország cenzúrázza a netet – ugyanakkor a világháló sok szereplőjének jelentenek komoly gondot más szabályozások, mint az EU által a közelmúltban életbe léptetett szigorú adatvédelmi rendelkezések.

Kép: Pixabay

Tovább bonyolíthatják a helyzetet Kalifornia, a legnépesebb amerikai állam rendelkezései. Egyrészt az EU-hoz hasonló adatvédelmi előírásokat léptettek életbe, ugyanakkor a szövetségi jogrendtől eltérően szabályozták a netet: Kaliforniában, a semleges hozzáállás jegyében, nem lesz mód bizonyos tartalmak tiltására, törlésére és nem lesz közelező jelezni, ha botokkal tömegesen közvetítenek reklámot, vagy politikai üzenetet.

Nem az a megoldás, hogy töröljük a fiókunkat
Megdöbbentő eredményt hozott a közösségi médiumok felhasználóinak biztonságérzetét illetően a Groupama Biztosító megbízásából készült országos kutatás, amely a social médiát legaktívabban használó 18 és 45 év közötti korosztály véleményére volt kíváncsi. A megkérdezettek 81 százalékát aggasztja személyes adatainak biztonsága.
Ez a fajta „önállósulás“ nem áll egyedül: Illinois állam törvénye például nem engedi meg, hogy a Facebok, a Google szkennere arcfelismerést végezzen a használókon. Internet-szakértők óvnak az ilyen és hasonló szabályozások elterjedésétől, különösen a korlátozásoktól. Véleményük szerint ezzel éppen a világháló lényege, az általános hozzáférhetőség, a nyitottság kerül veszélybe.

(Forrás: Wired)

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo