A FAO élelmiszerár-index – amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – októberben átlagosan 126,4 pontot ért el, ami 1,6 százalékkal alacsonyabb a szeptemberi értéknél.
Fotó: FAO/ Hashim Azizi
A húsok ára októberben 2 százalékkal lett kevesebb, amit elsősorban a sertés- és baromfihús jegyzések jelentős visszaesése magyaráz. Ezzel szemben a marhahús tovább drágult főleg az Ausztráliában megemelkedett árak miatt, amelyet a globális kereslet erősödése eredményezett.
A FAO tejtermékekre vonatkozó árindexe 3,4 százalékkal csökkent októberben. A vaj ára különösen nagyot zuhant, mivel az Európai Unióból és Új-Zélandról származó bőséges exportkínálat lefelé tolta az árakat. A tejpor jegyzései szintén alább kúsztak, a mérsékelt importkereslet és az erős exportverseny miatt.
A FAO cukorár-indexe az előző hónaphoz képest 5,3 százalékkal esett vissza, és 2020 decembere óta a legalacsonyabb szintet érte el, amely Brazíliában magas termelésének, valamint a Thaiföldön és Indiában várható termésnövekedésnek köszönhető. A nyersolaj árának mérséklődése tovább fokozta a cukorárak világpiaci csökkenését, mivel ez alacsonyabb kereslethez vezetett a bioüzemanyag-szektorban.
A növényiolaj-árak jegyzése ugyanakkor – az általános trenddel szembemenve –, 0,9 százalékkal emelkedett októberben, és ezáltal 2022 júliusa óta a legmagasabb szintet érte el. A pálma-, repce-, szója- és napraforgóolaj egyaránt drágult, amit több tényező befolyásolt, köztük a bioüzemanyag-kvóták és a megkésett betakarítás a Fekete-tenger térségében.