Zuhan a tej és a gabona ára, drágul a cukor

Az élelmiszer-alapanyagok árának nemzetközi mutatója csökkent májusban miután nagyot zuhant a gabonák, növényi olajok és a tejtermékek jegyzése – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A cukor ára már négy hónapja növekszik globálisan – múlt hónaban 5,5 százalékkal emelkedett, közel 31 százalékkal meghaladva az egy évvel azelőtti értékét. A drágulás mögött a szűkös elérhetőség, az El Niño esetleges negatív hatásai körüli aggodalmak és a brazíliai szállítási nehézségek állnak. Ezzel szemben a kedvező 2023-as brazil cukornádtermelési kilátások, együtt az alacsony nyersolajárakkal, elkerülhetővé tettek egy nagyobb drágulást.

A húsfélék ára a FAO adatai alapján 1 százalékkal nőtt májusban, főként az erős baromfi iránti ázsiai importkereslet és az amerikai marhahús szűkös elérhetősége által hajtva.

 



Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo