Varga Mihály: az Európai Bizottság rontotta a magyar versenyképességet

Magyarország az előző évben jóval az uniós átlag feletti, 4,6 százalékos gazdasági növekedést ért el. Amennyiben megkaptuk volna a nekünk járó helyreállítási forrásokat, a magyar gazdaság növekedése meghaladta volna az 5 százalékot – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása előtt Brüsszelben. A tárcavezető szerint a források visszatartásával az Európai Bizottság rontotta a magyar versenyképességet, ezzel beleszólt a tagállamok közötti gazdasági versenybe.

A magyar kormány álláspontja szerint a helyreállítási alap több, kezdeti ígéretét nem váltotta be – nyilatkozta Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácsülését megelőzően. Mint mondta: az Európai Bizottság február 21-én kiadott közleménye a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) végrehajtásának első két évéről indokolatlanul pozitív.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint magyar tárcavezető elmondta: a magyar álláspont szerint Brüsszel lassan és a célt eltévesztve cselekedett a helyreállítási források esetében is. A helyreállítási alap célja a járvány utáni gyors gazdasági fellendülés elősegítése volt, ennek ellenére a rendelkezésre álló források alig egyötödét folyósították eddig, annak ellenére, hogy már túl vagyunk az RRF rendelkezésre állási időszakának egyharmadán – mutatott rá a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy öt tagállam – köztük Magyarország – eddig egyáltalán nem kapott pénzügyi támogatást az RRF keretében. Varga Mihály szerint emellett a pénzügyi kérelmek elbírálása rendkívül nehézkes, bürokratikus, sőt, a tagállamok az eddig benyújtott kérelmek alapján csak elenyésző mértékben vették igénybe az RRF-hiteleket. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a tagállamok bizalmatlanok a brüsszeli megoldásokkal szemben – szögezte le.

A pénzügyminiszter kifejtette: a felsorolt kritikák mellett ritkán esik szó arról, hogy a közös hitelfelvételnek, a mögötte álló nagy volumenű bizottsági kötvénykibocsátásnak lehetnek hátulütői is. Ez pedig a hitelpiacok lehetséges kimerülése, ami azzal járhat, hogy az egyes tagállamok önállóan kevesebb forráshoz juthatnak – jegyezte meg.

Varga Mihály összefoglalásként elmondta, hogy ezek azok az általános okok, amelyek miatt a magyar kormány az RRF-et egyszeri eszköznek tekinti és határozottan ellenzi a közös uniós hiteleket magában foglaló további eszközök létrehozását.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo