hirdetés

Csak a járműiparban van erő

A májusi megtorpanás után júniusban javított az ipar. Elemzők szerint jó esély van arra, hogy a járműipar bővülése az esztendő hátralévő részében is kompenzálja majd az egyéb alágazatok visszaesését. Más területekről ugyanis jó hírek egyelőre nincsenek.
hirdetés

Júniusban 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, az előző havinál viszont 1,2 százalékkal nagyobb volt a kibocsátás volumene a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint. (A részletes adatokat a KSH augusztus 14-én közli.) Az adat a májusi, éves összehasonlításban 2,1 százalékkal eséshez képest kedvező, bár messze nem beszélhetünk még trendszerű felívelésről. Különösen azt figyelembe véve nincs ok a bizakodásra, hogy valójában egyetlen ágazat (a járműgyártás) felfutása tapasztalható, s a kérdés egyelőre hónapról, hónapra az: ez mennyire lesz képes kompenzálni a más területeken tapasztalható visszaesést.

Zsugorodik a hazai felvevőpiac

A munkanaphatástól megtisztított index az esztendő hatodik havában 1,7 százalékos növekedést jelez tavaly júniushoz képest. Az első félévben 1,6 százalékkal alacsonyabb volt a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

A belföldi értékesítés továbbra is csökken és minden nagyobb ágazatban visszaesés figyelhető meg, amit a járműgyártás exportja csak valamelyest kompenzál – mondta el Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az MTI-nek. Az elmúlt félévet tekintve ugyanakkor az ipar ledolgozta azt a visszaesést, amit a múlt év utolsó negyedévében elszenvedett. A termelés jelenleg a 2012. negyedik negyedév előtti szintre ért.

Kép: SXC

Az előző hónapban, májusban 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 1,2 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazított adatok szerint. Májusban a munkanaphatástól megtisztított éves index megegyezett a kiigazítatlan adattal.

A járműipar húz és húzni fog...

Ezt megelőzően, áprilisban hét hónap csökkenés után először nőtt az ipar kibocsátása: 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, munkanaphatással kiigazítva pedig a növekedés 2,6 százalékos volt. Az előző hónaphoz képest áprilisban 1,3 százalékkal nőtt a termelés.

Elemzők - elsősorban a kiépített, és folyamatosan belépő autóipari kapacitások miatt - az ipari termelés további növekedését várják. Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője a friss statisztikából azt emelte ki, hogy a járműgyártás, illetve annak exportja húzta az ipari termelést, miközben a legtöbb alágazat gyengén teljesít.

Megtorpanást hozott a július
Júliusban megtorpant a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének májusban és júniusban tapasztalt emelkedése. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint a minimális korrekció az üzleti várakozások némi romlásának következménye, a fogyasztói várakozások ugyanis kissé javultak.
A járműgyártás felfutása megfelel a várakozásainak, mivel a Suzuki június elején visszatért a kétműszakos termeléshez. A következő hónapokban pedig további lendületet adhat az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára júniusban állt termelésbe, ami fokozatosan futhat fel.

A kilábalás útján Európa

A kilátásokat  illetően a szakember bíztatónak nevezte, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak. Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés. Az idén viszont az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, a bázishatások miatt és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 3 százalék körül növekedhet előrejelzése alapján az ipar kibocsátása.

Balatoni András, az ING elemzője az év egészére az ipari termelés szolid, de folyamatos növekedését várja. Erre következtet a munkanaphatástól megtisztított index javulásából is. Ez az elemző arra alapozta, hogy a kiépült jelentős autóipari kapacitások meghaladják az elektronikai iparban kiesett kapacitásokat, így a kettő eredője pozitív lesz.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo