Újra felpöröghet az acélipar

Drasztikus mértékű antidömpingvámot vetett ki az Európai Bizottság több, Kínából importált acélipari terméktípusra, így komoly fellendülés várható az európai alapanyaggyártásban, amely tavaly a nagy tömegben érkező olcsó távol-keleti acélipari termékek miatt szinte teljesen összeomlott. A hazai acélipari kereskedők ugyancsak optimisták lehetnek – mutatott rá a Carboferr Zrt.

Kép: Pixabay

Az Európai Bizottság október elején hozott döntésével hivatalosan is helyt adott az európai gyártók azon panaszának, hogy a kínai acélipari termékek rendkívül nyomott áron érkeznek az európai piacra, veszélyeztetve ezzel a teljes európai alapanyag-ellátást. Ezért a Bizottság az ötvözetlen durvalemezekre és egyéb nehézlemezekre 65-74%, míg a melegen hengerelt acéltekercsekre 13-23% közötti antidömpingvámot vetett ki, ráadásul az importált termékekre augusztusig visszamenőleg érvényes az új vámkulcs. A továbbiakban még 12 további acélipari cikkel – köztük ukrán melegen és hidegen hengerelt tekercsekkel – kapcsolatban folyik uniós vizsgálat, a jelenleg hatályos döntés viszont csak az említett két termékre vonatkozik.

„Az európai piac az elmúlt másfél évben teljes mértékben árkövetővé és kiszolgáltatottá vált a térség acélfelhasználási súlyának rendkívüli csökkenése miatt, ezért régóta időszerű volt már egy drasztikusan magas uniós szintű antidömpingvám kivetése a Kínából érkező acélipari termékekre. Az intézkedés mérsékelheti a külső hatásokat és az európai nehézipar újra a saját gazdasági ciklusát folytathatja” – mondta el Fazekas Roland, a Carboferr Zrt. vezérigazgatója. A szakértő hozzátette: az antidömpingvámnak köszönhetően várhatóan fel fog gyorsulni a kínai kapacitáscsökkentés, a hatóságok pedig tovább fogják ösztönözni az ottani ipari szerkezetváltást és modernizálást.

Már a szemét is drágább lett

Az intézkedés első kézzel fogható eredménye már az acélhulladékok árának novemberi drágulásában is realizálódni látszik: a több mint 5%-os emelkedésnek köszönhetően a Nyugat-Európába importált török nehéz acélhulladékok tonnánkénti ára már a 248 dollárt is eléri, ami lendületet adott az olasz, francia és német piacoknak is. A tendencia ugyanakkor jelenleg csak az áraknál jelentkezik, az eladott mennyiségnél nem, mivel a novemberi időszakban az éves átlagnál jóval kevesebb megrendelés érkezik az építőipari szektortól.

A Carboferr Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az ideiglenes antidömpingvám bevezetése várhatóan kedvezően hat majd a több tízezer európai munkavállaló állására is, mivel az eddig kihasználatlan gyártó - és feldolgozó kapacitásokat újra igénybe vehetik. Ugyanakkor érdemes azzal is számolni, hogy az eljárások ellenére az acélimport nyomása továbbra is tartósnak ígérkezik, mivel a kieső, olcsó kínai acélalapanyagok helyét a Dél-Koreából, Oroszországból és Ukrajnából érkező termékek tölthetik be. Augusztusban az Európai Bizottság egyébként már kivetett egy 22, illetve 36%-os védővámot a Kínából és Oroszországból érkező hidegen hengerelt acéllemezekre, mivel a piaci megfigyelők havi szinten átlagosan 120 ezer, illetve 160 ezer tonna importot regisztráltak az említett országokból, súlyosan veszélyeztetve ezzel a kontinens csomagoló,- építő- és gépjárműiparát.

Elönt minket az iráni műanyag?
Az Irán elleni embargó részleges feloldása miatt hamarosan akár hatalmas mennyiségű műanyag-alapanyag érkezhet Európába, hiszen a közel-keleti országban alacsony az adóterhelése a petrolkémiai nyersanyagoknak, és gyorsan bővülnek a gyártókapacitások. Az iráni gyártók tartós piacnyerése esetén az európai gyártási mennyiség valószínűsíthető csökkenésével megnőhet régiónk alapanyag-függősége és ezzel kiszolgáltatottsága is.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo