hirdetés

Új munkahelyeket hozhat a regranulátum

Jelentősen növekedett idén a kereslet az újrafeldolgozott műanyagok iránt az olcsó és nagymennyiségű hulladéktömegnek, a szelektív hulladékgyűjtésnek, a korszerű leválogató- és feldolgozó üzemeknek, valamint a jelentős állami támogatásoknak köszönhetően, hívja fel a figyelmet a Carboferr Zrt. A cég szerint a részszegmens növekedésével az európai műanyagipar nemcsak versenyképességét őrizheti meg a fokozódó árversenyben, de új munkahelyeket is teremthet.
hirdetés

Az év második felében is dinamikus növekedés várható az európai regranulátum (reciklált, vagyis újrafeldolgozott műanyagipari alapanyag) piacon, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb arányt képez a szegmens a teljes műanyagipari szektoron belül. Európában jelenleg az éves szinten keletkező műanyagalapú hulladék 30%-ából gyártanak reciklált műanyagipari terméket; 39%-át az energetika terén hasznosítják, 31%-ából pedig fel nem használt hulladék lesz. Az elmúlt évtizedben ugyanakkor drasztikus (64%-os) növekedés volt tapasztalható a reciklált műanyagok terén, így az egyre nagyobb mennyiségű hulladéktömeg keletkezése során az újrahasznosított műanyagok szerepe is felértékelődött.

Kép:Flickr

„A műanyagipari termékek reciklálása, és az eljárásból születő regranulátumok előállítása nemcsak a környezetvédelem és - kímélés miatt fontos, hanem azért is, mert ezek a gyárak közvetve többezer új munkahelyet teremthetnek Európa-szerte” – mutatott rá Fazekas Roland, a Carboferr Zrt. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: jelenleg a felhasználás legnagyobb része (40%) a csomagolóiparhoz kapcsolódik, ezt követi az építőipar (20%) és az autóipar (8,6%).

A regranulátumok versenyképes áron való megjelenéséhez alapvetően számos feltétel egyidejű megléte szükséges, többek között: olcsó nyersanyag és korszerű technológia. Előbbi esetében fontos elem, hogy a növekvő műanyaggyártás és -felhasználás miatt folyamatosan növekszik az olcsó hulladék-alapanyag, míg a feldolgozásnál a szelektív gyűjtés is csökkenti a költségeket. A különböző állami támogatásoknak – részben a gyártók és importőrök által befizetett környezetvédelmi termékdíjak visszacsatornázása miatt – ugyancsak jelentős költségcsökkentő hatása van a feldolgozó cégek esetében.

Megosztással a szemét ellen
A szemét újrahasznosítása egyáltalán nem csak a nagyvállalatok feladata lehet! Mi magunk, akár otthon is hasznos tárgyakat készíthetünk, (és most nem az aranyos kis gyerekjátékokról beszélünk) ha saját kis újrahasznosító üzemet építünk. Ezt most tényleg meg is tehetjük!
Sok terület használja

Az összes műanyagfajtából készülhet újrahasznosított műanyag, a felhasználás azonban néhány területen kizárt: élelmiszeripari-, gyógyszeripari- és kozmetikai csomagolóanyagok nem készülhetnek újrahasznosított műanyagokból. A kis sűrűségű polietilén fóliákból például szemeteszsákok, építőiparban használatos védőfóliák és ponyvák; a nagy sűrűségű polietilénből és polipropilénből pedig többek között különböző tároló eszközök (ládák, rekeszek, vödrök, szemétkosarak), védőcsövek, kül- és beltéri bútorok készülnek. A polietilén és polipropilén regranulátumokat növekvő arányban használják az autóiparban is különböző alkatrészek és elemek formájában. A PET-darálék és az abból készült regranulátum főként a textiliparban kerül újrahasznosításra, például polárruházat, bútorhuzat, hálózsák, sportcipő és sporttáska formájában.

Még nem állunk jól

Magyarországon jelenleg a reciklált műanyagipari termékek 21%-át teszik ki a műanyag eredetű hulladékoknak, ezzel az aránnyal pedig hátulról a hatodik helyen vagyunk a kontinensen. Ez a szám ugyanakkor a szomszédos Ausztriában 27%, Romániában és Szlovákiában pedig 26-31% körül mozog. A lista élén Norvégia szerepel 40%-kal, őt követi Németország és Svédország 38-38%-kal.

 

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo