Hatvan kilométeres körben nem lehet szabad szobát találni a négynapos Csabai Kolbászfesztivál idején - mondta el Ambrus Zoltán, a rendezvény főszervezője. Kihasználják az összejövetelt a régió cégei is. Szakmai konferenciák, üzemlátogatások és üzletember találkozók szerveződnek ilyenkor. A húsipari cégek mellett a hulladékgazdálkodásban érintett vállalkozások is nagy számban képviseltetik magukat.
Az ökogazdálkodás iránti fogékonyság Békéscsabán is megfigyelhető. Itt sincs már szakmai nap bioenergiáról szóló előadás nélkül, hiszen ez az egész agráriumot érinti. A rendezvénnyel párhuzamosan élelmiszeripari és mezőgazdasági kiállítást is tartanak. Idén kétezer négyzetméteren közel nyolcvan kiállító fogadja az érdeklődőket, döntő részt a kolbászhoz kapcsolható témában - tudtuk meg a szervező Körös-Trade Kft. igazgatójától, Nóvé Zoltántól. A megjelenő cégek leginkább a fogyasztók elérése miatt jönnek el, hiszen a nagy látogatottság miatt érdemes kóstoltatni, eladni.
Családi vállalkozásban működik a Békési Pálinkafőzde, akik a kolbászfesztivál mellett majd hatvan rendezvényre pakolnak ki egy évben. Fő termékük a földrajzi eredetvédelem oltalma alatt előállított békési szilvapálinka, miközben négy termékük kiváló magyar élelmiszer védjeggyel kerül forgalomba. Békési Sándor, aki a kereskedelemért felel a cégben, elmondta, hogy van már olyan vásárlói szegmens, akik megfizetik a minőségi, drágább pálinkákat. Ezek nagykereskedelmi ára öt-kilenc ezer forint között mozog. Mindez annak köszönhető, hogy kezd kialakulni a pálinkafogyasztás kultúrája, a borhoz hasonlóan. Egyre több szaküzlet nyílik, ahol minőségi italokat lehet kapni. Gráf József korábban kijelentette, hogy a magyar élelmiszeripar ágazatai közül a bor- és pálinkakészítés fejlődött a legdinamikusabban az elmúlt évtizedben.