Szeretik a vállalkozók az EU-t, és nem csak a pénzért

Ismét nőtt az előző negyedévhez képest a KKV Konjunktúra Index értéke. Ezzel már több mint egy éve emelkedő pályát mutat. A cégvezetők több mint fele már abban bízik, hogy erősödni fog saját vállalkozásának helyzete a következő félévben. Ezzel együtt a várakozásoknál jóval pozitívabban vélekednek az európai uniós tagságunkról, még ha a többségük nem is reménykedik abban, hogy részesülhet EU-s forrásokból.

Kép: EU

A 2013. II. negyedévtől megindult növekedés folyamatosnak mondható, azaz egyre több cégvezető látja kedvezőnek a magyar gazdaság és a vállalkozása előtt álló kilátásokat. Ennek az emelkedésnek hatására 2014. III. negyedévben az IBS – Policy Agenda KKV Konjunktúra Index értéke 57,1 százalék, amely 11,7 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Furcsa kettősség

Az adatok részletes elemzése ugyanakkor furcsa kettősséget mutat a szektoron belül. Nőtt azoknak a cégeknek a száma, amelyek szerint a magyar gazdaság helyzete jelentősen romlik az elkövetkező félévben. (A GKI előrejelzése szerint az idei csúcsév, a következőkben minden mutató romlani fog.) A cégvezetők 19 százaléka mondta ezt, míg három hónappal korábban még csupán 8 százalékuk. Ezzel szemben végletesebbek lettek azok a cégvezetők, akik pozitív változást várnak. A negyedévvel ezelőtti mérés még azt mutatta, hogy a cégvezetők 37 százaléka kis javulást várt, és 6 százalékuk reménykedett abban, hogy jelentősen nő majd a gazdaság teljesítménye. A mostani mérés alapján ugyan kevesebben lettek, akik pozitívan látják ebből a szempontból a jövőt, de az összes válaszadó 32 százaléka kifejezetten abban bízik, hogy szárnyalni fog a gazdaság az elkövetkező hónapokban.

Hasonló irányú változás figyelhető meg a saját vállalkozás helyzetére irányuló válaszokban. Korábbi mérésünkhöz képest lényegében nincsen változás abban, hogy a cégvezetők 12 százaléka szerint kisebb vagy nagyobb mértékben várhatóan romlik a vállalkozásuk helyzete a következő félév során. Ezzel szemben 59 százalékuk mondja azt, hogy javulásban reménykedik, ez az adat három hónappal korábban 54 százalék volt.

Az EU a barátunk

Az európai parlamenti választások mindig felerősítik azt a kérdést, hogy valójában nyertesei vagy vesztesei vagyunk-e az Európai Uniónak. Ennek kapcsán fontosnak tartottuk megkérdezni, hogy a magyar gazdaság jelentős részét kitevő kkv-szektor cégvezetői miképpen vélekednek az EU-s csatlakozásról.

Októberben jön az uniós pénz, a kormány alanyi jogon adná
Október közepén mind a 10 operatív programban megkezdődhetnek a pályázati kiírások a kormány szerint. A prioritásokról itt olvashat részletesen.
A Fidesz szerint normatív rendszert kellene bevezetni az uniós pályázati források elosztásánál a vállalati szférában. Ennek következményeképpen 2 millió euróig alanyi jogon kaphatnának pénzt a cégek.
Az adatok azt mutatják, hogy a cégvezetők 77 százaléka szerint az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk révén a magyar gazdaság fejlődik. (A GKI korábbi felmérése is ezt a véleményt támasztja alá.) Szűk kisebbség (10 százalék) inkább azt gondolja, hogy a magyar gazdaságot hátráltatja az a tény, hogy az Európai Unióhoz tartozunk, míg a válaszadók 13 százaléka szerint nincsen hatással a tagságunk a gazdaságunk fejlődésére.

Az EU iránti pozitív viszonyulás annak ellenére jelentős mértékű, hogy a cégvezetők abszolút többsége úgy látja, nem képes a vállalkozása részesedni az Európai Unió által biztosított forrásokból. A cégvezetők 59 százaléka szerint a cégük jelenlegi állapota olyan, hogy sem jelenleg, sem a közeljövőben nem várható, hogy bármilyen EU-s pályázati forrásból részesülhessen. E vállalatvezetők körében vannak arányait tekintve a legtöbben, akik negatívnak látják a gazdasági fejlődésben az EU szerepét.

A szektor 4 százaléka gondolja azt, hogy bár jelenleg nem képes ilyen támogatásokhoz hozzáférni, de rövid távon szeretné olyan szintre fejleszteni a vállalkozását, hogy „pályázatképes” legyen. Szűk csoportját adják a válaszadóknak azok, akik szerint cégük teljesítménye, gazdasági helyzete alapján képes lenne arra, hogy induljon EU-s pályázatokon, de a közeljövőben nem tervezik ezt.

A második legnagyobb csoportot azok alkotják (a válaszadók 32 százaléka), akik szerint a vállalkozásuk jelenleg is képes versenybe szállni EU-s forrásokért, és tervezik is, hogy a közeljövőben induljanak ilyen pályázaton.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo