Soros: "a problémák fő forrása az Egyesült Államok"

Soros György szerint nem valószínű, hogy az amerikai gazdaság további visszaesések nélküli folyamatos növekedésbe kezdett volna. A magyar-amerikai nagybefektető a Financial Timesnak adott, a londoni gazdasági napilap által hétvégén közzétett videóinterjúban azt mondta: a piacok ismét működnek, és a világgazdaság is túljutott a korábban elszenvedett sokkon. Hosszú időbe telik azonban, mire a világ feldolgozza ezt a válságot, és a problémák fő forrása az Egyesült Államok - tette hozzá.

A 18 perces interjúban Soros azt mondta: az amerikai fogyasztó, akinek költekezésétől az amerikai gazdaság teljesítményének több mint 70 százaléka függ, huszonöt éven át többet költött, mint amennyit keresett. Ez akár folytatódhatott is volna, mivel Kína és az "ázsiai tigrisek" készséggel finanszírozták volna az amerikai folyómérleg-deficitet az Egyesült Államokkal szembeni folyamatos többletükkel, ám az amerikai fogyasztó mára túlzottan eladósodottá vált, és vissza kell fognia kiadásait.

2010-ben az USA 2,4 százalékkal nőhet
Más elemzők derűlátóbbak az amerikai kilátásokkal kapcsolatban. Az Economist Intelligence Unit novemberre szóló, legújabb világgazdasági prognózisában jelentősen javította az amerikai gazdaságra adott előrejelzését: most 2,4 százalékos reálnövekedésre számít az Egyesült Államokban 2010-ben az eddig érvényben tartott 1,7 százalékos növekedési prognózisa helyett. Az EIU londoni elemzői is úgy vélik azonban, hogy a kezdeti meglódulás után, 2011-ben megtorpanás várható az amerikai gazdaságban, mivel valószínűleg nem lesz újabb költségvetési ösztönző csomag. A cég azzal számol, hogy 2011-ben 1,1 százalékra lassul vissza a reálnövekedés az Egyesült Államokban, és 2012-ben sem lesz gyorsabb 1,9 százaléknál.

Soros György szerint a piaci fellendülést jelenleg az a remény hajtja, hogy "ez a válság is olyan, mint a korábbiak", és a kilábalás V-alakú pályát követ - vagyis a meredek visszaesés után egyenes vonalú növekedés indul. Az üzletember azonban kijelentette: lehet, hogy téved, de ebben nem hisz, mivel nem látja, hogy mi lehetne a forrása a növekedésnek az amerikai gazdaságban.

Általános bizalomhiány

Soros György - aki hétfőtől, a Közép-európai Egyetem (CEU) szervezésében előadássorozatot kezd a Magyar Tudományos Akadémián az általa kidolgozott reflexivitás-elméletről, valamint annak gazdasági-társadalmi alkalmazásairól - a dollár gyengeségéről a Financial Timesnak azt mondta: általános a bizalomhiány a valutákban, és a befektetők a reálkonstrukciók felé mozdulnak.

A dollár jelenleg "nagyon gyenge valuta", de ez bizonyos mértékig nagyon hasznos is, mivel az amerikai fogyasztó többet takarít meg és kevesebbet költ, így az export lehet az amerikai gazdaság kiegyensúlyozásának módja. Ezért a dollár rendezett körülmények között zajló leértékelődése valójában kívánatos folyamat - tette hozzá Soros.

Kevésbé kívánatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a Wall Street egyes nagybankjai az "államtól kapott ajándékból" - vagyis a költségvetési tőkepótlásokból - folyósítanának prémiumokat a bankároknak, mert ez jogosan kelt ellenérzést az adófizetőkben. A bankári prémiumok ügye komoly feszültségeket szít Nagy-Britanniában is, különösen azóta, hogy több brit nagybankot csak részleges államosítással lehetett megmenteni az összeomlástól.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo