hirdetés

Sok konfliktus terheli a német-kínai kapcsolatokat

Németország nyitott a kínai beruházásokra, de a stratégiailag fontos területeken a cégvásárlásokat ellenőrzik, hangoztatta Angela Merkel német kancellár első pekingi tárgyalásai után.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A német kormányfő pénteken kezdte meg három napos kínai látogatását, amely a több, mint egy éve tartó kereskedelmi háború és a hongkongi események jelentősen megnehezítenek. Német sajtójelentések szerint Merkel Li Ko-csiang kormányfővel folytatott tárgyalásai után kijelentette: megbeszéléseiken szorgalmazta beruházásvédelmi egyezmény mielőbbi megkötését Kína és az Európai Unió között.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár
MTI/EPA/Clemens Bilan

A német-kínai kapcsolatok szilárd alapon állanak, de vannak konfliktusok is.

Így míg Németország szívesen látja a kínai beruházásokat, az viszont szigorított engedélyezés tárgya, ha kínai részről stratégiailag fontos infrastrukturális területeken német vállalatokat kívánnak megvenni, vagy azokban részesedést vásárolni.
Szerepet játszik a német kancellár látogatásán a hongkongi kérdés is. A különleges övezet tüntetőinek vezetői kérték Merkelt, támogassa ügyüket Pekingben, hasson mérséklően a kommunista vezetésre. A német parlamenti ellenzék pártjai és emberi jogi szervezetek ugyancsak felszólították a kancellárt: foglaljon Pekingben világosan állást a hongkongi történésekkel kapcsolatban.

A német kormány már a látogatás előtt felhívta mindkét felet: oldják meg a konfliktust párbeszédben, erőszak nélkül, a törvények és szabadságjogok alapján, amelyek Kína és a különleges övezet viszonyát rendezik. Ugyanakkor Baerbel Kofler, a szövetségi kormány (szociáldemokrata) emberi jogi megbízottja korábban rámutatott: „A polgári és a politikai jogok tekintetében a kínai helyzet az elmúlt években határozottan romlott. Tovább korlátozták a szólesszabadságot, és nagy gondot okoz az is, ahogyan a tibeti és az ujgur kisebbséget kezelik”. Kofler bírálta a most Kínában bevezetett pontrendszert is, amelyhez arcfelismerő kamerákkal átfogóan figyelik a polgárok magatartását.

Az első nap konfliktushoz vezetett, hogy a kínai hatóságok Merkel sajtóértekezletére – helyhiányra hivatkozva – csak a kancellárral érkezett német újságírókat akarták beengedni – feltehetően tartva a kényelmetlen kérdésektől. Végül annyit sikerült elérni, hogy négy, Pekingben akkreditált német tudósító is bejutott a terembe – a többi nem, de azok részéről is csak egyetlen kérdést engedélyeztek.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo