Olaszország most a legfőbb kockázati tényező

Az olasz kormány több EU-n kívüli országnak is ajánlatot tett az államadóssága felvásárlására, a SaxoBank elemzője szerint kockázatos lehet, ha ez a gyakorlat más országokra is átterjed.

Úgy tűnik, hogy Olaszország több Európai Unión kívüli országnál próbálkozott, hogy támogassák a populista olasz kormány terveit azzal, hogy olasz államadósságot vásárolnak. Ez komoly kérdéseket vet fel Olaszország EU-n belüli helyzetével kapcsolatban. Jóllehet az olasz politikusok rendre hangoztatják elkötelezettségüket az unió mellett, de szemmel láthatóan külső szövetségeseket keresnek ahhoz, hogy javítsák a Brüsszellel való tárgyalási pozícióikat - írja Althea Spinozzi, a SaxoBank elemzője.

Kérdés az is, hogy az Öt Csillag/Északi Liga kormány megérti-e, hogy populista intézkedési tervei jelenleg nem reálisak, vagy ezek a tervek eleve azt szolgálják-e, hogy előkészítsék az „Italexit”-et. Mindezek már nemcsak Olaszország, hanem a teljes Európai Unió stabilitását is gyengítik.

Ki venne olasz államkötvényt?

Három ország neve merült fel az olasz államadósság vásárlása, és így az olasz kormány megsegítése kapcsán: az Egyesült Államoké, Oroszországé és Kínáé. Úgy gondoljuk, hogy ha különböző okokból is, de nem valószínű, hogy az adósságvásárlásokból lesz valami.

Veszély vagy lehetőség az árfolyam-ingadozás?
Banki szakértők szokatlannak tartják a forint folyamatos, immár hosszú hetek óta tartó gyengülését. Az OTP elemzése szerint ennek a zuhanásnak nem fundamentális okai vannak, a magyar deviza az elmúlt években nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest.
Az Egyesült Államok: Trump elnök már ki is jelentette, hogy amennyiben szükséges, kész vásárolni olasz államadósságot, de úgy véljük, hogy mindez csak vágyálom. Ha az USA ezt megtenné, kockáztatná Brüsszel fennhatóságát, és rontaná az EU és az USA kapcsolatait, amelyet már amúgy is megviselt a kereskedelmi háborús feszültség.

Oroszország: Paolo Savona, az európai ügyekért felelős miniszter valószínűleg már tárgyalt a Kreml illetékeseivel arról, hogy Oroszország belép a képbe, ha az EKB nem támogatja az olasz állampapírok vásárlásával az olasz kormány terveit. Ezzel Moszkva komoly pozíciókhoz jutna Európában, és bár politikailag ez racionális lépésnek tűnhet, gazdasági szempontból korántsem az, mivel a befektetők ezt a lépést úgy értékelnék, hogy Olaszország el kívánja hagyni az EU-t.

Kína: Giovanni Tria, gazdasági és pénzügyminiszter kínai látogatásán felmerülhetett ez a téma – több spekuláció is napvilágot látott ezzel kapcsolatban -, de nincs még jele annak, hogy Kína lépne ebbe az irányba. De tisztában kell lenni azzal, hogy az EKB 356 milliárd dollárnyi olasz államadósságot tart, és nem maradna tétlen, ha Olaszország EU-n kívüli finanszírozót találna magának. Az EKB-nak már csak azért is meg kell mutatnia az erejét, hogy visszatartson más országokat is attól, hogy elhagyják az uniót.

Mások is követhetik az olaszok példáját

Az olasz állampapírok hozama 2015 közepétől idén májusig egy szűkebb sávban mozgott, majd kitört fölfelé, és most a következő ellenállási szint, a 4% felé halad. Úgy tűnik, az év végéig elérheti ezt a szintet a hozam, mivel Olaszországban valószínűleg fel fognak gyorsulni a dolgok. Októberben benyújtják a 2019-es költségvetést, nő a konfrontáció meghatározó európai politikusokkal a bevándorlás ügyében, és minden bizonnyal a minősítő intézetek is lépni fognak – a Fitch akár a mai napon.

Az olasz állampapírok esetleges eladási hulláma nemcsak a déli perifériára terjedhet át, hanem más régiókra, így pl. Közép- és Kelet-Európára is, ahol megerősödtek a populista pártok pozíciói, és csökkent a hagyományos intézmények – köztük az EU – tekintélye.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo