Rossz hír a lakásbérlőknek: már alig alkudhatnak az árból

Budapesten a COVID előtti időszakban 15 ezer ingatlanban adtak ki magánszállást, ez 2021 elején már alig éri el a hétezret, s ennek akár a fele-kétharmada a hosszú távú bérleti piacot bővíti. Ott a túlkínálat miatt tovább tart a bérleti díjak apadása, bár a csökkenés üteme lassabb lett az év elején.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint januárban a bérleti díjak országos átlagban 12,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, havi szinten - vagyis a decemberhez - képest azonban 0,1 százalékkal emelkedtek, ami lényegében stagnálásnak felel meg. A januári adatokból kiderül továbbá, hogy az egy hónappal korábbihoz viszonyítva Pest megyében, a közép-, dél- és nyugat-dunántúli régióban 0,9-2,5 százalékkal nőttek az albérletdíjak.

A fővárosban 130 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. Ez 20 százalékkal elmarad a tavaly februáritól, de az egy hónappal korábbival megegyezik. Ráadásul a stagnálás a kínálat 3 százalékos szűkülése mellett következett be. Bár idén februárban a megyeszékhelyeken többségében stagnáltak vagy csökkentek a bérleti díjak januárhoz képest, vannak kivételek, ahol már erősödni látszik az albérletpiac: Zalaegerszegen 11 százalékkal 100 ezer forintra, Egerben 6 százalékkal 92,5 ezer forintra, Szombathelyen 3 százalékkal 90 ezer forintra, Kecskeméten 2 százalékkal 92 ezer forintra nőtt január óta a kiadásra hirdetett lakások és házak átlagos havi bérleti díja.

Ugyanakkor hiába kezdődtek meg az oltások, egyelőre érdemes óvatosan kezelni az albérletpiaci árak alakulását. Még nem tudni pontosan, hogy mikor szűnnek meg a korlátozások és mikor indulhat újra a turizmus. Emiatt 2021-ben a jelenlegi alacsonyabb albérletárak mellett alakulhat ki az új piaci egyensúly, és idén általános és jelentős bérletidíj-növekedésre egyelőre nem számíthatunk - írta az Mfor.hu friss összeállításában. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy érdemes figyelni majd a kauciókat is. Ha ott például trendszerűen egy hónapra váltanak a szokásos kettőről, akkor az új változások jele lehet.

A lakásbérleti piac egészét befolyásolja, hogy a válság miatt szinte nincsenek a fővárosban vidéki diákok és munkavállalók, mint ahogy külföldiek sem nagyon. Nem tudni, hogy mikor áll helyre a jelenléti oktatás, illetve a cégek munkaátszervezése mekkora bérlői tömeget hagy a piacon.

Forrás: Cordia

A bezuhant bérleti kereslet nyomán 2020-ban masszív és folyamatos bérletidíj-csökkenést láttunk. A legnagyobbat, akár 20-25 százalékot is a belső kerületekben estek az árak, volt is honnan, hihetetlenül magas értékekről kezdtek apadni. Tavaly a belvárosban és a nagykörúttal szomszédos kerületekben valamint a XIII. kerületben 154 ezer forint volt az átlagos havi díj egy 50-55 négyzetméteres lakásért. Budán a központi részeken már 193 ezer forintot kértek átlagosan. Ezek az értékek idén tovább mentek lefelé, de már kisebb ütemben, mint 2020 második felében. Alkudni viszont most is érdemes és lehet is. Persze ennek mértéke nagyban függ a kiadó ingatlan elhelyezkedésétől és adottságaitól, állapotától.

Ezek a fejlemények nem hívogatóak az új befektetőknek, arányuk mostanra 24 százalékra esett a vásárlók között, 2019 végén még 40 százalék volt. Az eladók között viszont egyáltalán nem látszik a befektetésből vásárolt ingatlanok értékesítési szándéka. Ez azt mutatja, hogy a befektetők továbbra is kitartanak befektetéseik és a jelenlegi árszint mellett, az értékesítésben nem, vagy csak a számukra megfelelő ár elérése után gondolkoznak. A Duna House szerint az eladók közötti részarányuk a fővárosban csupán négy, vidéken öt százalék volt 2020 utolsó két hónapjában.

A portál szerint a magyarországi lakáskiadók közül több mint 200 millió forintot kerestek a járvány kitörésétől számítva azok, akik onnantól csatlakoztak az Airbnb-platformhoz. A visszajelzések szerint a lakáskiadás sokaknak segített túlélni a válságot a munkahely elvesztésekor is. Az Airbnb azoknak a bevételeit összesítette, akik 2020 márciusa óta csatlakoztak, és egy lakást adtak ki a platformon keresztül.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo