Mozgalmas év elé nézünk: mit várhatunk a 2019-től?

A 2018-at megelőző évek viszonylagos gazdasági nyugalmához képest az elmúlt esztendő nem szűkölködött a nemzetközi és hazai piacokat befolyásoló eseményekben. Olyan meghatározó kérdésekben, mint a kereskedelmi háború az USA és Kína között, vagy a Brexit körüli tárgyalások előremenetele, 2018 vége sem hozott lezárást, így az idei is mozgalmas évnek ígérkezik. Éves előrejelzés, avagy mire számíthatunk 2019-ben.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavaly decemberben, az év utolsó történései között Donald Trump az USA elnöke és Hszi Csin-ping kínai elnök Buenos Airesben ideiglenes fegyverszünetet hirdetett a kereskedelmi vámok kiterjesztésének felfüggesztésével. Ez a jelenleg átmeneti állapot 2019 első felében akár egy hosszabb távú megállapodáshoz is vezethet, ami kedvezően befolyásolhatja a jelenlegi, globálisan negatív befektetői hangulatot.

Az EU-n belüli politikai hangulat egyik fő befolyásoló eleme 2019-ben is a Brexit témája lehet. Az Egyesült Királyság Európai Uniós kiválásának feltételrendszerét tartalmazó megállapodást a brit parlament január 15-én leszavazta, ami tovább árnyalja a március végi Brexit kimenetelének lehetséges opcióit.

Donald Trump
Kép:GageSkidmore/Wikipedia

„A Brexit körüli bizonytalanság hatására az eurózóna gazdasági növekedése lelassulhat 2019-ben, lokális recesszió azonban nem várható. Az új évben az euróövezet gazdasági növekedésének mozgatórugója a lakossági fogyasztás lehet” – mondta Miroslav Novák, az Akcenta CZ pénzügyi elemzője.

Az eurózóna monetáris politikája az inflációs cél teljesítése érdekében továbbra is laza maradhat, az Európai Központi Bank várhatóan leghamarabb a negyedik negyedévben folyamodhat kamatemeléshez.  A Fed idén is folytathatja a kamatemelési ciklust, azonban annak üteme sokkal mérsékeltebb lehet a jegybank legutóbbi kommunikációja alapján.

Globális szintű politikai pánikra készülhetünk
Itt a fináléja annak a monetáris politikának, amely időhúzásra játszott, vagy hamis megoldásokkal operált. 2019-ben már érezhető lesz a változás előszele, amelyet 2020 hoz majd meg – áll a Saxo Bank idei első előrejelzésében.
Hazai kilátások

Az EU gazdasági növekedésének lassulásával párhuzamosan a magyar gazdaság növekedése veszít lendületéből, így 2019-re 3-4 százalék közötti GDP növekedés várható az országban. A reálbérek további növekedésével a háztartások rendelkezésre álló jövedelme is gyarapodhat, elősegítve a lakossági fogyasztás további bővülését.

Az elmúlt 2 évben a Magyar Nemzeti Bank tudatosan alacsonyan tartotta az alapkamat összegét, azonban a felfelé kúszó inflációs rátának köszönhetően 2019-ben valószínűleg megkezdődik a monetáris szigorítás. Kérdéses azonban, hogy bevárja-e az MNB az EKB hasonló intézkedését, vagy, követve Nagy Márton jegybanki alelnök január 16-i, a bécsi Euromoney konferencián elhangzott szavait, akár már az első negyedévben restriktív lépésekbe kezd.

„Amennyiben a globális kockázatok mérséklődnek az első félévben, úgy a javuló globális növekedési kilátások és az optimistábbá váló befektetői hangulat pozitív hatást gyakorolhat majd a feltörekvő piaci devizákra, így a forintra is. A hazai fizetőeszköz ennek következtében az euróval szembeni 2018-as gyengülés után 2019 második felére visszatornázhatja magát a rég látott, 310 forint körüli átlagos, euróval szembeni árfolyamra. Hasonló mozgás várható a dollárral szemben is, mivel a Fed kamatemelési ciklusának lassulása és az ikerdeficit következtében a dollár jelentős gyengülése következhet be, így a negyedik negyedév akár 248 forintos dollárárfolyamot hozhat.” – tájékoztatott Miroslav Novák, az Akcenta CZ szakértője.

Unortodox gazdaságpolitika: miért kereskedett rizzsel a BMW?
Magasról lehet nagyot esni – ez a mondás különösen igaznak tűnik Argentína esetében, amely alig száz évvel ezelőtt még a világ leggazdagabb országainak egyike volt, mára viszont egy venezuelai típusú válság irányába tart. Mi romlott el ennyire?

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo